Cytat Zamieszczone przez tom170 Zobacz posta
Już nie mówie o wrażeniach dotykowych gdy porównam 400D do k100d super kumpla. Jednak imho wyższą jakość chyba uzyskuje 400D.
Cyfrowy KIT Pentaxa to całkiem sensowne szkiełko dla początkującego amatora ale K100D super to jednak trochę nie ta epoka, poniekąd odgrzany kotlet, ze starą matrycą Sonego, bodajże tą samą która powodowała że D70 nie był tak do końca fajnym aparatem :-)
A co do ceny 17-55 IS 2.8 to dla kogoś kto zarabia 3-4k miesiecznie to 3 moze nie jest duzo.
Nie jest to mało, ale:
- porządny sprzęt foto był zawsze drogi, ostatnie lata nas nieco rozbestwiły, ale tak, żeby za jedną średnią krajową polską pensję można było kupić zaawansowany amatorski aparat i sensowny uniwersalny obiektyw do niego to nie było nigdy.
- Polska to tylko jeden malutki fragmencik rynku, dla kogoś zarabiającego 2k ale euro obiektyw za 800 nie jest aż taki drogi.
Nie zmienia to oczywiście faktu że ciekawego zooma w cenie znacząco poniżej 2 kzł Canonowi brakuje, choćby dlatego że konkurencja takowe w ofercie ma.

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
Mój wniosek jest astępujący: skoro dla analoga wśród standardzoomów "sredniaków" mieliśmy do wyboru dwa od 28mm i jeden szerszy (od 24mm), dziś mamy już dwa EF-S od 17mm (i to oba stabilizowane), zatem najbardziej brakuje jakiegoś standardowego zooma EF-S 15-XXmm
Tu niestety wychodzą też mankamenty matrycy z cropem 1.6, zamiast 1.5 jak u konkurencji. Innym wystarczy 16mm aby uzyskać ekwiwalent 24mm i takie szkiełka są dostępne.
...który usiłuje robić za standard.
O, pięknie trafiłeś w sedno :-)
Mam to szkło, kupiłem z myślą o przyszłym 5D i kliszaku, z opcją podpinania sobie do cropowanej cyfranki jako zooma wycieczkowo-landszaftowego, bo w Tokinie 12-24 24 mm okazywały się za krótkie zdecydowanie częściej niż 12mm za wąskie. Jak to zwykle bywa w takich sytuacjach, z czystego lenistwa, zacząłem go używać jako zooma uniwersalnego (zamiast żonglować stałkami lub parką 12-4 i 28-105) ale dość szybko mi przeszło, bo wielkie to, ciężkie i zdecydowanie za krótkie ;-)
Nie zmienia to oczywiście mojego dobrego zdania o 17-40 ani złego o Tamronie 17-50/2.8 oraz przeświadczenia o słuszności dokonanego zakupu, ale to już zupełnie inne kwestie :-)