A czy ten Canon 18-200 IS będzie lepszy od Sigmy 18-125 ? Posiadam 2 szkła sigmy (jedno na wydaniu) i jakością bardzo mi odpowiadają - no może z tym że 70-300 ma fatalny AF (wolny głośny) i jakość między 200 a 300 spada drastycznie ale 18-125 przeciez ma HSM.Działanie HSM jak dla mnie to fajna sprawa - moja Sigma 150-500 posiada HSM i byłem z niej bardzo zadowolony celny szybki i cichutki (byłem bo właśnie sprzedaję-stąd ten budżet 3.500 zł).
Własnie z uwagi na fakt, że rzeczona Sigma 18-125 jest jakością wykonania zbliżona do 150-500 a optycznie - cóż widziałem testy na optyczne.pl i komentaże uzytkowników, skłaniałem sie ku jej zakupowi, choć Tamron 28-75 też kusi.
Nie wiem skąd się bierze niechć do obiektywów Sigmy - może ktoś mi wyjaśni. Czytałem wiele wątków na forum i bywa, że polecacie "plastikowe" Canony mimo że ich odpowiedniki Sigmy stoja na wysokim poziomie i niczego im nie brakuje. Mało kto na tym forum w ogóle poleca Sigmę - Canon, Tamron, Tokina a Sigma traktowana jest po macoszemu - dlaczego ?