Strona 2 z 18 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 177

Wątek: [Reno] moje zdjęcia

Coś już napisał Awatar blizzard
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

ech...az milo sie czyta takie posty. Dowodza one, ze jak trzeba to mozna liczyc na Canon boardowiczow :-) choc nie zawsze to widac.
    Canon 50D|Tamron AF 17-50mm 1:2.8|EFS 17-85mm 1:4-5,6 IS|Canon EF 85mm 1:1,8|Canon A-1|Vivitar 28-210mm 1:3,5-5,6 Macro 1:4x

Początki nałogu Awatar Reno
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

A to? Gawryl? (przepraszam, że się Ciebie uczepiłam)
    Lampą żabie po oczach? (wiem, że za ciemno) A może tak: lampę do góry, a tam M. trzyma białą kartkę? (już widzę, jak to robi ... hehehe)
    Żaba powinna być ostrzejsza?
    A kadr?

Ostatnio stwierdziłam, że nie ma co się podniecać kupowaniem nowych obiektywów tylko naumieć wykorzystywać to, co mam ale brakuje mi ogniskowej

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Reno
    A to? Gawryl? (przepraszam, że się Ciebie uczepiłam)
    co prawda nie wiem czemu, bo ja to amator jestem i nauki powinnas szukac u ,,bardziejszych'' (a tacy sa w sporej ilosci na tym forum). ale...i tak dobrze trafilas bo ja gadula jestem
    Lampą żabie po oczach? (wiem, że za ciemno) A może tak: lampę do góry, a tam M. trzyma białą kartkę? (już widzę, jak to robi ... hehehe)
    Żaba powinna być ostrzejsza?
    A kadr?
    1) zabka moze byc ostrzejsza, wystarczylo zwykle USM na zabce (ale nie na calej warstwie)
    2) swiatlo jest i tak niezle (zrobilem jedynie autolevels i gamma rozjasnilem, bo wydawalo mi sie zbyt pomaranczowe - choc przyznaje, ze moja korekcja kolorow nie musi byc ok, gdyz siedze w domu i pracuje na badziewnym Hyundaiu, co kolory totalnie przeklamuje.
    3) nie mecz M. trzymaniem kartki jesli nie chcesz kupowac dyfuzorow i innych softboxow do swojej lampy, to po porstu przyklej karteczke do lampy - widzialem czescto taki patent wsrod fotografujacych lampa. przyklejona kartka jest ustawiona pod katem 45 stopni, lampa natomiast jest ustawiona do gory - i problem z glowy! masz miekkie swiatelko (kartka nie musi byc duza, ale im wieksza, tym lepsza
    4) kadr...nie wiem - przede wszystkim gratuluje pomyslu - fajnie jest pokazac zabke w malych raczkach dziecka. jest to calkiem nowatorskie, nieoklepane, i wydaje mi sie - warte dalszych fot. to juz jest niezle (IMO). ja mam podobne, z kucajaca moja Natalka nad slimakiem - widac mimike ciekawskiego dziecka, i w swoim zdjeciu postawilem wlasnie na minke - zdaje sobie jednak sprawe, ze brakuje w nim wyrazistosci przekazu, bo za duzo rzeczy dzieje sie w kadrze i ogolnie panuje tam balagan, ale moja mala nie chciala wziasc slimaka do reki
    Ostatnio stwierdziłam, że nie ma co się podniecać kupowaniem nowych obiektywów tylko naumieć wykorzystywać to, co mam ale brakuje mi ogniskowej
    a to to racja - swiete slowa.
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Gwaryl, dziękuję.
    Ślimaki są cool - nieźle musiałeś się nagimnastykować, co? jaki obiektyw?

Ja robiłam USM na żabie ale tak delikatnie, boję się przesadzić bo kiedyś po kilku USM wyszła mi kaszanka
    Poprawki mi się podobają. Ten kolor to chwilowa słabość do robienia zdjęć na balansie bieli "w cieniu", już mi przeszło i wracam do AWB 8)
    jak to - "kadr - nie wiem"? szczerze mówiąc mam więcej tej żaby w domu 8) więc przyjrzę się pozostałym

Jutro wolne więc jedziemy łapać kolejne żaby. Ja też bym za nic nie wzięła do ręki, brrr, za to Nadia zachowywała się jakby to był kot - głaskała, gadała do niej.

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

Gwaryl, dziękuję.
    Ślimaki są cool - nieźle musiałeś się nagimnastykować, co? jaki obiektyw?
    w exifie masz info - 18mm, czyli (patrzac na moja stopke) to kicior - czesto nim foce, tutaj 50mm byla by zdecydowanie nieprzydatna (w tego tymu rodzinnych fotach warto miec cos szerokiego, 17-40 za drogi dla mnie, a kicior - za ~200 zl - w sam raz! bardzo polecam). a gimnastyka? hehe, cwiczy sie
    Ja robiłam USM na żabie ale tak delikatnie, boję się przesadzić bo kiedyś po kilku USM wyszła mi kaszanka
    nie robi sie delikatnie, tylko tak, aby efekt byl widoczny i dobry gdzies na forum sa rady odnoscnie USM, wazne jest to, by do www ustawic radius <=0.3 (tutaj: amount~1.5, radius=0.1, treshold=0) i robic zawsze USM po zmniejszzeniu obrazka
    Poprawki mi się podobają. Ten kolor to chwilowa słabość do robienia zdjęć na balansie bieli "w cieniu", już mi przeszło i wracam do AWB 8)
    jak to - "kadr - nie wiem"? szczerze mówiąc mam więcej tej żaby w domu 8) więc przyjrzę się pozostałym. Jutro wolne więc jedziemy łapać kolejne żaby. Ja też bym za nic nie wzięła do ręki, brrr, za to Nadia zachowywała się jakby to był kot - głaskała, gadała do niej.
    popieram rezygnacje z pochmurnego WB, a moja uwaga ,,kadr - nie wiem'' miala wlasnie sprowokowac poszukani/dofocenie wiecej fot z ta zabka
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

to chyba już ostatnia żaba w tym roku:

małe modelki:

Czy ktoś zauważy co czyta ta młoda dama? tak, tak, trzeba zaczynać wcześnie A te pasy świetlne od żaluzji chyba niekoniecznie?

To podobają mi się kolory ale kadr nie do końca. Byłoby znacznie lepiej gdybym jednak weszła do tej fontanny ...

Tak, tak - ja też tam byłam. I nawet widziałam jakiegoś kanoniera z 20 d i białym obiektywem, który focił ptaki ale wstydziłam się podejść z moim błyszczącym aparatem.

Gdyby się komuś chciało - proszę o uwagi. Jeśli nie - trudno, brak uwag też jest swojego rodzaju uwagą ...
    Ostatnio edytowane przez Reno ; 06-10-2005 o 13:41

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

1. Na wszystkich zdjęciach kolory są jakieś mało nasycone. Proponowałbym popróbować zabawy z levelami trochę. Poza tym (na laptopie) wydają się lekko niedoświetlone.
    2. Ostrość. Nie wiem, czy to efekt tylko zmniejszania, czy aż taki kiepski egzemplarz kita masz. Po zmniejszeniu fotki wypada potraktować ją Unsharp Maskiem.

Foto-1 - trochę przeszkadzają te drugie ręce.
    Foto-2 - strasznie puuusty ten kadr. Celowo?
    Foto-3 - nie widzę co czyta.
    Foto-4 - raczej nie z fontanny, tylko próbowałbym bardziej z zewnątrz, wzdłuż murku, tak żeby twarz się pojawiła
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Dzięki za uwagi. Częściowo potwierdzają, że zakup tamrona to nie onanizm sprzętowy tylko konieczność, brakuje mi ogniskowej (np. drugie ręce - to było robione 50/1.8).

Olśniło mnie co do fontanny. A prawie już tam wlazłam ...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Dzięki za uwagi. Częściowo potwierdzają, że zakup tamrona to nie onanizm sprzętowy tylko konieczność, brakuje mi ogniskowej (np. drugie ręce - to było robione 50/1.8).
    Ogniskowa? Między 55 a 75 jest na tyle nie duża różnica, że cropowaniem łatwo to załatwić. Jakość... Hmm. Mój kit jest wystarczająco dobry do moich potrzeb. Do Twoich prawdopodobnie też.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Ogniskowa? Między 55 a 75 jest na tyle nie duża różnica, że cropowaniem łatwo to załatwić. Jakość... Hmm. Mój kit jest wystarczająco dobry do moich potrzeb. Do Twoich prawdopodobnie też.
    Niezupełnie. Jak robiłam żabę nie mogłam już bardziej zacieśnić kadru bo nie dało się złapać jakiejkolwiek ostrości. Nie chcę cropować, chcę robić zdjęcia a nie siedzieć przed kompem i PSować (pomijając fakt, że nie za bardzo umiem bo przecież tego też się w końcu nauczę). Myślę, że większą frajdę sprawiłoby mi wykąpanie się w fontannie w celu zrobienia zdjęcia ) Może zresztą i ten pogląd zweryfikuje życie, tak jak większość moich "nigdy" i "zawsze" poległo w ciągu ostanich 3 lat.

W kicie najczęściej światła mi brak. Co do kolorów, wypowiem się jak zrobię odbitki. Spróbuję go jednak bardziej przymykać, zobaczymy co będzie z ostrością.

Strona 2 z 18 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów