Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 51

Wątek: A konkurencja nie spi...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie A konkurencja nie spi...

I to nie na temat Nikona a ... Konica Minolta 5D.
    Poczytalem ostatnio troche opinii i wyglada na to ze jest to aparat prawie bez wad, w dodatku bardzo tani.

Zalety to: cena, stabilizacja, jasny i duzy wizjer, duzy LCD, spot, ISO 100-3200,

Ewentualne wady jakich mozna sie doszukac to: 6 megapikseli, prawdopodobnie wieksze szumy niz 350D/20D, matryca CCD nie CMOS, 'tylko' 3fps i nie wiadomo jak tam wydajnosc bufora, chyba brak USB 2.0.

Na prozno u Canona szukac stabilizacji matrycy, czy chociazby dobrych szkiel ze stabilizacja w tej cenie... ze o spocie nie wspomne.

Wyglada na 350D killer?

Link do kolejnego 'zaprzyjaznionego' forum: http://kkm.autofocus.pl/forum/

Jedno mnie ciekawi - co Canon na to? Wydal swoje 5D i liczy ze ludzie sie pomyla i zaplaca 5 razy wiecej bo cyferki w nazwie te same?

Bywalec Awatar ziemna
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Konica Minolta 5D.... wyglada na to ze jest to aparat prawie bez wad
    Jeżeli nie liczyć pewnej "miękkości" zdjęć, jakie przy dłuższych czasach daje D7D (a podejrzewam że i D5D będzie to miało). W każdym razie egzemplarz, kóry miałem w łapie tak się zachowywał. To nie był właściwie brak ostrości, tylko właśnie "miękkość"...
    Kiedyś była tu mowa o tym przy okazji 75-300 IS. Chyba powodem może być konieczny luz matrycy, nawet w położeniu spoczynkowym. Bo jakby nie było tego minimalnego luzu, to by ona nie wchodziła na swoje miejsce. Nie wiem, po prostu głośno myślę.
    Ale masz rację - wygląda na prawie bez wad Jeżeli da Canonowi popalić, dla nas tym lepiej Bardziej się postara
    EOS 300D, EOS 300, 580EX, gripy, parę szkieł ale bez "L", + nostalgia: Zorkij, Zenit i parę szkieł M42

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ewentualne wady jakich mozna sie doszukac to: 6 megapikseli,
    IMHO żadna wada
    prawdopodobnie wieksze szumy niz 350D/20D,
    Skąd to wiesz?
    Ja bym raczej dodał do wad brak gripa, który akurat dla mnie jest ważny, ale masz rację, że korpus prezentuje się b. dobrze. O niebo lepiej niż nikonowski D200, który na dodatek istnieje tylko wirtualnie.
    Jedno mnie ciekawi - co Canon na to? Wydal swoje 5D i liczy ze ludzie sie pomyla i zaplaca 5 razy wiecej bo cyferki w nazwie te same?
    Mnie bardziej interesuje co Nikon na to? Bo Minolta i Canon sprawiedliwie podzielą sobie rynek użytkowników i tak jednemu jak i drugiemu krzywda się nie stanie. Natomiast Nikon zachowuje się tak, jakby kompletnie nie musiał się niczego obawiać. No, ale mając takiego "rzecznika prasowego" jak Tytus...

Początki nałogu Awatar Diabeł
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Zalety to: cena, stabilizacja, jasny i duzy wizjer, duzy LCD, spot, ISO 100-3200,
    a doczytałeś się gdzieś może jakiej wielkości jest spot?
    Ja tego nie mogłem znaleźć

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Diabeł
    a doczytałeś się gdzieś może jakiej wielkości jest spot?
    Ja tego nie mogłem znaleźć
    Potwierdzam, ja też tego nie widzę. I wątpię, aby to był prawdziwy spot, tzn. wyraźnie poniżej 10%.

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Malo bylo wojen systemowych z nikoniarzami? Teraz minolciarze sie jeszcze musza dolaczyc? Z tego co widzialem na forum KKM to sa gotowi...

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazurek
    Malo bylo wojen systemowych z nikoniarzami?...
    Co to za wojny? Czy wypada kopać leżącego?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

tez mi sie ten Dynax bardzo podoba. chce kupic jakas budzetowa wydmuszke mojej slubnej i gdyby nie ograniczenia finansowe to zdecydowanym kandydatem jest wlasnie D5D. ale ze wzgledu na forse raczej skonczy sie na trabancie i wasiawarze

Cytat Zamieszczone przez pazurek
    Malo bylo wojen systemowych z nikoniarzami? Teraz minolciarze sie jeszcze musza dolaczyc? Z tego co widzialem na forum KKM to sa gotowi...
    z calym moim szacunkiem dla Minolty i jej dokonan... to nie jest ta sama liga rynkowa co nawet Nikon, a o Canonie nawet nie wspominam. D5D to ich drugi korpus cyfrowy. nawet Pentax i Olympus maja wiecej. fakt, ze relatywnie body Minolty sa najsolidniejsze i najkonkretniejsze... ale sytuacji finansowej firmy drastycznie to nie poprawi. to jest dzial elektronika uzytkowa i tutaj nie wygrywa sie mala iloscia doszlifowanych produktow, tylko duza przyzwoitych. firmy typu Pentax, Minolta i Nikon musza sobie ta prawde uzmyslowic, zanim zmiota je z rynku Sony i Samsung. tu nie wygrywa sie tylko jakoscia. liczy sie glownie marketing.

a szkoda, bo Minolta ma co zaprezentowac. i w odroznieniu od Nikona i Pentaksa, nie ma gleboko w d... swoich uzytkownikow, tylko dopracowuje produkty pod katem ich potrzeb.
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar Diabeł
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Potwierdzam, ja też tego nie widzę. I wątpię, aby to był prawdziwy spot, tzn. wyraźnie poniżej 10%.
    i może się okazać że canon jako jedyna firma, czegoś takiego dużego nie nazywa spotem :-D

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

gdzie znalezliscie info a propos wielkosci spota D5D? bo przekopuje wlasnie net i nie moge znalezc dokladnej wartosci

akurat w przypadku Minolty spot zawsze oznaczal nie wiecej niz 3,5% (z reguly okolo 2,7% - http://www.photozone.de/2Equipment/minoltacamera.htm). tak ze nagla zmiana na 10% bylaby, delikatnie mowiac, troche dziwna
    www albo tez flickr

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów