Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Może mi ktoś powie...:)

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar Desperado
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Powitki i pozdrówki.
    Wątkotwórca pisze o 450D - tam 800ISO to niemalże "pupa niemowlaka", 1600ISO to "trochę szumów". 400D to trochę starsza technologia. A w temacie wątku - możesz spróbować - zrób jeszcze parę ślubów "za Bóg zapłać", potem udostępnij gdzieś swoje portfolio (wydrukowany album, strona www) i spróbuj swoich sił.
    zdRAWki
    No właśnie z tą pupką :smile: to byłbym ostrożny, chyba że w porównaniu do czegoś... Dlatego też dodatkowo rzucam pytanie jak wychodzą zdjęcia przykładowo przy =>iso 800 dla 40D i 50D. z tego co pisano to w 40D teoretycznie, ale i praktycznie zaszumienie powinno i chyba jest mniejsze zw względu na mniejszą matrycę. To po co większa? A jak z 50D? a może tylko 500D
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez checiu Zobacz posta
    Nie mniej matryce body xxxd bardziej szumią niż te z xxd - przynajmniej mi to przeszkadzało i backupowy aparat zamieniłem na xxd.
    tak więc w xxxd są inne matryce niż w xxd? czy to jest kwestia obróbki w body..?
    Ostatnio edytowane przez Desperado ; 16-09-2009 o 13:02 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Desperado Zobacz posta
    tak więc w xxxd są inne matryce niż w xxd? czy to jest kwestia obróbki w body..?
    RAWy są bardzo mało obrabiane w body. Podobnoż (chyba Akustyk to cytował) w 400D i w 40D jest inna jednostka pomimo takiej samej rozdzielczośći. Analogicznie w porównaniu z 450D, będzie trochę lepsze 50D. Ale 450D akurat ma chyba trochę "lepszą" matrycę niż 40D. To typowe dla Canona - najpierw dają lepszą matrycę do gorszej puszki (xxxD), potem do lepszej (xxD).
    Fotograf platoniczny

Awatar kkarol
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

tak więc w xxxd są inne matryce niż w xxd?

Z tego, co mi wiadomo, to w 40D jest ta sama matryca, co w 400D. Różnią się procesorem: 40D - DigicIII, 400D - DigicII. Nie miałem okazji widzieć Raw-ów z 40-stki na wysokim iso, ale z przykładowych zdjęć dostępnych w internecie, wygląda że 40D szumi zdecydowanie mniej. Więc może to kwestia samego procesora? O, widzę, że kolega mnie ubiegł .
    C400D + grip; C 18-55 3,5-5,6; T 17-50 2,8; C 50 1,8; C 85 1,8; C 75-300, 430EX i parę innych "zabawek"

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kkarol Zobacz posta
    tak więc w xxxd są inne matryce niż w xxd?

Z tego, co mi wiadomo, to w 40D jest ta sama matryca, co w 400D. Różnią się procesorem: 40D - DigicIII, 400D - DigicII. Nie miałem okazji widzieć Raw-ów z 40-stki na wysokim iso, ale z przykładowych zdjęć dostępnych w internecie, wygląda że 40D szumi zdecydowanie mniej. Więc może to kwestia samego procesora? O, widzę, że kolega mnie ubiegł .
    Na dobrą sprawę powinniśmy rozróżniać matrycę - urządzenie analogowe od matrycy + przetwornika analogowo-cyfrowego - razem urządzenia cyfrowego. Np. 40D ma więcej 14-bitowy przetwornik, zaś 400D - 12-bitowy...
    Fotograf platoniczny

Uprawnienia umieszczania postów