Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Cera - odcień, przebarwienia

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie Cera - odcień, przebarwienia

Witajcie
    W portretach najtrudniejszym elementem do obróbki jest dla mnie cera. Ogladajac takie zdjecia jak Alla, Cichego, czy wielu innych osób widzę osoby o idealnej skorze.
    Domyślam się, ze makijaż, dobre doświetlenie robi swoje, ale obróbka na pewno potrafi pomóc. Najtrudniejsze przypadki dla mnie
    1) ktoś ma zbyt mocna opalenizne
    2) zdjecie jest na wysokim iso, wyciagane o +1EV i skóra robi się pomaranczowa, zaszumiona
    3) ktos ma jasną, typową cerę osób blond i rozowe/czerwone przebarwienia. Nie chodzi mi tu o punktowe kropki do wysteplowania, tylko róż, taki jak od zawstydzenia/zimna np.

Jak w trakcie obróbki sobie z tym radzicie? Czy jedyny sposób to wołać rawa na dwa razy i maskować? No bo jak zmieniam saturacje/hue koloru czerwonego, to poza rozowymi policzkami zmianie poddaja sie oczywiscie usta i inne elementy zdjecia jesli maja duzo czerwieni.

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Dobre pytanie, też chętnie dowiem się od naszych speców :wink: o ile zdradzą swe sekrety
    5D + L

Miasto
    Poznan

Domyślnie

no i chyba na pytaniu sie skonczy, ew spece sa w pracy i obrabiaja

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    1) ktoś ma zbyt mocna opalenizne
    Makijaż.

2) zdjecie jest na wysokim iso, wyciagane o +1EV i skóra robi się pomaranczowa, zaszumiona
    Nie robię portretów na wysokim ISO i tym bardziej zdjęć na wysokim ISO nie wyciągam o 1EV .

3) ktos ma jasną, typową cerę osób blond i rozowe/czerwone przebarwienia. Nie chodzi mi tu o punktowe kropki do wysteplowania, tylko róż, taki jak od zawstydzenia/zimna np.
    Makijaż.

No ale ja mam bdb wizażystkę pod ręką to mi łatwo .

Sugeruję poszukać wizażystek... całkiem sporo ma całkiem mało zdjęć i chętnie pomaluje za zdjęcia.

Miasto
    Poznan

Domyślnie

wiesz vitez, przegladam te na maxmodels i te ktore by mogly byc zainteresowane zeby mi zrobic makijaz to nie wiem czy by nie popsuly zdjec. a te dobre to jeszcze nie moj poziom

wiem ze makijaz moze wiele zrobic, ale chodzi mi o to jak obejsc zdjecia w ktorych makijaz nie jest az tak mocny ze przykrywa te wypieki, ot z wypadu na spacer, czy jakiegos spontanicznego focenia.

wysokie iso + wyciaganie, to chodzi mi o sale weselna, kiedy lampa nie blysnela odpowiednio mocno

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    wiesz vitez, przegladam te na maxmodels i te ktore by mogly byc zainteresowane zeby mi zrobic makijaz to nie wiem czy by nie popsuly zdjec.
    Spróbuj, a zobaczysz. Chyba nie robisz komercji, że zdjęcia absolutnie nie mogą być popsute? Bo jakbyś robił komercję to stać by Cię było na wizażystkę do takiego zlecenia...
    A tak do zdjęć "malowanie za zdjęcia" to chyba nie problem zaryzykować i spróbować?
    Po drugie uważam że zdjęcie nawet z namiastką próby makijażu zrobionego przez zdolną, uczącą się adeptkę wizażu będzie i tak lepsze niż zdjęcie bez makijażu czy z makijażem 'codziennym' modelki , a tak naprawdę rzadko która modelka umie się malować bo uczą się od mam i koleżanek, co niekoniecznie na zdrowie i urodę makijażu dobrze działa .

Domyślnie

Przy portretach robie retusz tradycyjna metoda i w 99% sie sprawdza. Jesli faktycznie jest swieza czerwona opalenizna to probuje sie bawic maska i Color Range na innej warstwie.
    Ostatnio edytowane przez Nesla ; 16-09-2009 o 18:20

Miasto
    Poznan

Domyślnie

heh, ja wiem Vitez, wiem, ze warto miec wizazystke. chodzi mi jednak w tym watku o wszystko co z nia niezwiazane

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Praca na warstwach. Można bardzo wiele zmienić. Polecam książkę , Fotografia cyfrowa edycja zdjęć ,, Wydanie IV. Scotta Kelby. Jest sporo o retuszu twarzy, cery.

Miasto
    Poznan

Domyślnie

sa jakies typowe operacje na tych warstwach? Kelbyego mam juz 3 ksiazki i szczerze mam juz ochote na innego autora, ale jak nic innego nie zostanie, to chyba zajrze do tego skoro polecasz Widzialem Twoje zdjecia - dobra reklama jego ksiazki

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów