Może ten watek Ci pomoże:
a w szczególności to:
Może ten watek Ci pomoże:
a w szczególności to:
Galeria na CB
hmmm Vitez mówisz że makeup pomoże na zbyt mocną opaleniznę;> a w jaki sposób? może rozjaśniający podkład na twarz;>??
http://foto-luk.blogspot.com http://lukaszsuchorab.carbonmade.com/
eos30d-kiev60+ 50/1,8 + 18-55is + 580exII + YongNuo YN460II +wiadro filmów
A mi chodzi o to, że zdjęcie powinno być jak najlepiej przygotowane przed naciśnięciem spustu, wtedy masz najmniej roboty z obróbką. A nie "pstryknę, zobaczymy co wyjdzie a co nie wyjdzie to dosztukuje się w PSie".
Przekazałem Twoje pytanie mojej wizażystce.
Edit: odpowiedź
"Zależy co znaczy "zbyt mocna opalenizna" i co chce z nią zrobić? Jeśli chodzi
o opaleniznę już brązową (względnie solaryjną) i chce ja po prostu rozjaśnić to niestety rzeczywiście kosmetyki nie pomogą :/ można ją rozjaśnić jakąś wielką warstwą tapety jaśniejszą w odcieniu no i może się udać, ale co z resztą ciała....?
Jeśli chodzi o zbyt mocną opaleniznę - czerwoną nierówną czy coś jeszcze innego co psuje efekt opalenizny to faktycznie można a nawet trzeba to załatwić podkładem mocno kryjącym , koniecznie matującym, bo gorąca skóra (czyt. opalona) niestety częściej i łatwiej się poci co skutkuje warzeniem się makijażu (nawet najlepszego)."
Czyli w skrócie - mocną opaleniznę wyrównujemy kosmetykami i tyle. Reszta (jeśli koniecznie chcemy zminimalizować efekt opalenizny na zdjęciu) to światło i ew. temperatura barwowa w obróbce.
Ostatnio edytowane przez Vitez ; 17-09-2009 o 12:12 Powód: Automerged Doublepost
Vitez - ludzie sie poca, traca makijaz, nikt nie chodzi na wesele z prywatna wizazystka, ktora co 'idziemy na jednego' poprawi makijaz.
Jestem swiadomy ze najlepiej zrobic takie foto, zeby tylko rawa wywołać, bez potrzeby uzywania jakichkolwiek masek, czy nawet odpalania photoshopa, ale są przypadki kiedy trzebai nie wiem po co ludzie na forach zamiast odpowiadac na konkretne pytanie, ktore pojawilo się u kogos nie z lenistwa, a z rzeczywistej potrzeby, próbuja mu mowic ze to pytanie nie ma sensu, skoro ma.
Tak jakbym się pytał, co zrobic, zeby nie wpaść w poślizg na lodzie, a Ty bys mi mówił, ze najlepiej to jezdzic tylko po jezdniach niezalodzonych. Ale są i takie i takie
Dzieki za podpowiedz o wizazystce, za to, ze pytasz sie dziewczyny/narzeczonej/zony co ona by z tym zrobila, ale chodzi mi o przypadki kiedy wizazystki nie ma![]()
Moje fotki na stronce są baaardzo stare.
Książek kelby`iego też mam kilka i też mnie już nudzi jego poczucie chómoru. Zresztą większość kierowana jest dla początkujących fotoamatorów. Z niektórymi jego poradami się nawet nie zgadzam. Ale ,,Fotografia cyfrowa,, jest niezła. Jest jeszcze coś takiego....,,Praca na warstwach, największa potęga photoshopa,, albo jakoś tak. Ale tej książki nie czytałem. Natomiast jeśli chodzi o tą opalenizne to ja bym ją poprostu zostawił. Jeśli jakaś laska smaży się w solarium żeby właśnie tak wyglądać to widać tak lubi.
A nigdy się nie zastanawiałeś dlaczego makijażystka/wizażystka/kosmetyczka która Pannie Młodej robi makijaż ślubny nie jest zapraszana na wesele by co chwila poprawiać ten makijaż? (no, czasem jest jak to znajoma)
Nie spotkałeś się nigdy z odpowiedniej klasy kosmetykami?
Bo w kosmetykach tak jak w obiektywach... są klasy kita 18-55 a są i klasy Lki 35 1.4.
jeszcze nie spotkalem sie z młodą, która miała na twarzy L-ke
kontynuując wątek motoryzacyjny - są autostrady i polskie szosy![]()
Ostatnio edytowane przez Loome ; 17-09-2009 o 14:52
to było pytanie retoryczne, oczywiste że makeup nie rozwiąże problemu zbyt mocnej opalenizny, no chyba że robimy portret twarzy jeśli szerzej to wyjdzie nam ratowniczka z trupią główką, co do rozjaśniania cery ja używam konwersji zdjęcia do B&W z czerwonym albo pomarańczowym filtrem zależy jak bardzo rozjaśniamy a następnie nakładam jako softlight, ten sposób jednocześnie zwiększa kontrast także trzeba uważać i odpowiednio suwaczkami kręcić
http://foto-luk.blogspot.com http://lukaszsuchorab.carbonmade.com/
eos30d-kiev60+ 50/1,8 + 18-55is + 580exII + YongNuo YN460II +wiadro filmów