Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Fotografia gabinetu kosmetycznego i nie tylko.

Widok wątkowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez h4ry Zobacz posta
    A nie było możliwości wcześniej na spokojnie przyjść, nawet bez ludzi i przygotować sobie 2-3 ustawienia, tak żeby było optymalnie? Chyba najlepsze rozwiązanie, bo w końcu nie ma jednej dobrej zasady na wszystkie możliwości ;]
    Byłem, zobaczyłem, że jest od czego odbić światło, że pomieszczenia są małe, że muszę szerszy kąt sobie załatwić i wydało mi się to proste mając 3 źródła światła.

Przed robieniem czegokolwiek poprosiłem jedną statystkę, żeby położyła się na fotelu do zabiegu, potem żeby stała. Walczyłem jednak z cieniami, czasem zbyt słabym doświetleniem i różnicy w mocy.
    Potem doszedłem do konsensusu i tak jak pisałem zdjęcia wyszły, ale trochę czasu to zajęło żeby pokombinować. Nikt nie zaczynał od nie wiadomo jakich fotografii tego typu, trzeba się tego pouczyć, żeby nie męczyć się, tylko z głową i przemyśleniem dobrze wiedzieć jak ustawić, a nie na chybił-trafił jak w totka, a może teraz będzie dobrze doświetlony obiekt.

Tylko chciałem poznać jakąś technikę jak powinno się w takich sytuacjach doświetlać najlepiej? Jeżeli jest bardzo małe pomieszczenie to 1 lampa za obiektem doświetla tło, druga wali w sufit i odbija się od niego, a na parasolce lub softboxie bezpośrednio na obiekt z prawej/lewej strony?
    Ostatnio edytowane przez kasprzak ; 16-09-2009 o 01:10
    Pozdrawiam
    Paweł Kasprzak

Uprawnienia umieszczania postów