Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: zdjęcia sportowe a konwerter

Domyślnie zdjęcia sportowe a konwerter

Witam,

Mam konkretne pytanie do praktyków. Zastanawiam się nad kupnem telekonwertera 1.4x Canona. Podpinałbym do 70-200 f/4L IS USM oraz 100-400 f/4.5-5.6L IS USM. Głównie robię zdjęcia sportowe (kajaki płaskie, kajaki górskie oraz smocze łodzie). Czy ktoś może powiedzieć z własnego doświadczenia jakich mogę oczekiwać rezultatów oraz ewentualnych kłopotów przy robieniu zdjęć. Jest sens?

Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem. Pozdr, emc

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

jesli masz 1D to konwerter do 100-400L mozesz dokupic, bo do 70-200 bez sesnu go przypinac skoro masz 100-400L

jesli nie masz 1D to konwerter sobie odposc
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    jesli nie masz 1D to konwerter sobie odposc
    ups, faktycznie ważna informacja mi umknęła - body to 40d i 400d, a to straaasznie daleko od 1d niestety :-?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

konwerter w takim wypadku odpada, zreszta 400mm na cropie to dosc duzo

jesli chcesz wiecej mm to juz nie obedzie sie bez znacznych nakladow finansowych

jednym z tanszych wyjsc jest stalka 300 2.8 + konwerter x1.4, mm niewiele wiecej ale jest zysk na jasnosci i od biedy mozna podpiac konwerter x2.0 ale strata jakosci obrazu jest juz duza
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    konwerter w takim wypadku odpada
    ok. wielkie dzięki - zaoszczędziłem $300 na coś innego :-D

btw: zobaczyłem Twój wątek sportowy. Rewelacyjne zdjęcia - jak widziałem większość robiona 300 f/2.8. Szacunek!

Wątek zamknięty.

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emc40 Zobacz posta
    Witam,

Mam konkretne pytanie do praktyków. Zastanawiam się nad kupnem telekonwertera 1.4x Canona. Podpinałbym do 70-200 f/4L IS USM oraz 100-400 f/4.5-5.6L IS USM. Głównie robię zdjęcia sportowe (kajaki płaskie, kajaki górskie oraz smocze łodzie). Czy ktoś może powiedzieć z własnego doświadczenia jakich mogę oczekiwać rezultatów oraz ewentualnych kłopotów przy robieniu zdjęć. Jest sens?

Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem. Pozdr, emc
    Ja używam 1,4x z 70-200 f/2.8. I niestety ostrość nieco siada. Z tym można sobie poradzić w PS, ale problemem już jest to, że często AF nie wyrabia. eLa to szybkie szkło, ale 1,4 je dość mocno spowalnia.

Uprawnienia umieszczania postów