Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 47

Wątek: Zamiana Sigmy 135-400 na 70-200 f4 L

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Ok - to ja dorzucę swoje 3 grosze... Robiłem fotki obiektywem Meyer Optic Gorlitz Orestegon 300mm f 4.0 Bydle jest cieżkie jak cholera (niestety - bo szkło samo w sobie dobre i jasne)... Robiłem też innymi ciężkimi badziewiami, ale to już inna historia ... albo ta - na ten przykład Practikar 500 f8.0 (chyba 4-5 kg ważył :P )...
    Co mogę doradzić...
    1) zasada odwrotności ogniskowej - masz obiektyw 400mm (640mm w dslr) to robisz fotki przy 1/640 i jeśli (jak wspomniałeś) nie masz parkinsona :P i nie machasz obiektywem to musisz wykonać ostre zdjęcie (o ile dobrze wyostrzyłeś!)
    2) kawa - chyba nic nie da - sprawdź sobie jedna rzeczy u mnie to działa. Wyprostuj palce obu dłoni, ręce daj przed siebie - wyprostowane - utrzymuj ile możesz i popatrz na ile Ci drgają i po jakim czasie zaczynasz odczuwać ból - zobaczysz wtedy na ile masz wytrzymałe ręce...
    3) jak robisz fotki to albo zabierz monopod - da DUŻO, ale pamiętaj, że on nie jest 100% gwarancją wykonania dobrej fotki - albo jak robisz zdjęcia, staraj się wyrobić w czasie ok 5-6 sekund z celowaniem, ostrzeniem, pstrykanie, a potem aparat w dół i pomachaj ze dwa razy rękami w dole - to pozwoli im się dodatkowo ukrwić (sprawa znana wszystkim którzy się wspinają)
    4) Zakładam, że jeśli wykonujesz zdjęcia z konferencji to potem je gdzieś sprzedajesz lub wrzucasz na stronke - zależy własnie do czego to potrzebujesz, bo czasem ISO 800 wychodzi nieźle (szczególnie z odszumieniem np. neatimage)
    5) f8.0 stosuj wtedy iedy potrzeba Ci super ostrości (czyli w sumie zawsze :P), ale jeśli możesz to i f5.6 czy f6.3 wystarczy (lepiej mieć chyba ostre zdjęcie, ale nie poruszone, niż poruszoną 'żyletę')
    6) trochę w opisach namieszałeś z ustawieniem funkcji... 'zmiana ISO w trybach Tv Av M.... bla bla...' - gadasz waćpan głuoty - instrukcja obsługi się kłania...
    7) jeśli 70-200 f4 ma być dla Ciebie lepszym rozwiązaniem, to powiedz mi czego ja nie rozumiem... 400 = dłuuuga ogniskowa - na zdjęciu w efekcie jest np. wielka gęba jakiegoś jegomościa - spoko... ale przy 200mm miałbyś np. podobne ujęcie ale w 'planie amerykańskim' od pasa w górę... Zatem - jeśli z takich dwóch zdjęć chciałbyś docelowo uzyskać fotkę twarzy to w przypadku 200mm kadrujesz jego facjatę i masz w efekcie to co cchesz, ale w mniejszej rozdzielczości, ale za to jak masz już 400mm to wystarczy zrobić nawet przy iso 1600, trochę odszumić i potem zmniejszyć do rozmiaru takiego samego (chodzi mi o fizyczną rozdzielczość (xxxx) * (yyyy)) jak wycinek z 200-tki... na dobrą sprawę możesz oboma obiektywami osiągnąć podobny efekt i to nawet z tą samą jakością...

Ok - to chyba tyle... podeślij jakiś link do zdjęć które robisz, my popatrzymy na exif'a i powiem Ci co i jak jest źle... Podeślij mi jakieś fotki które oddajesz = docelowo chcesz osiagać taki efekt - i prześlij mi również takie które nie wyszły - najlepiej JPG prosto z aparatu... mój mail: loesch (małpa) onet.pl
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

oki dzieki. ale co do AD 6

ISO JEST MANUAL W TRYBACH TV M AV I P.
    więc jeśli w M dam iso 200 to zawsze będzie to samo ISO niezaleznie od F i T.
    więc to nic nie da na M. na TV i AV owszem - lepsze odpowiednio T i F.
    | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Il fuoco
    :smile:
    Sorry, miał być EOT, ale powoli awansujesz na mojego ulubionego usera i im dłużej czytam to co wypisujesz, tym mniej mogę się powstrzymać. Wiesz co? źle Ci poradziłem. Nie czytaj żadnej instrukcji - to w Twoim przypadku nie przyniesie żadnych skutków.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Uzależniony Awatar asterix
    Miasto
    Londek.. UK

Domyślnie

hrhrh nie da sie nie EOT-owac.. smiem nawet zaROTFL-owac
    Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Il fuoco, Tobie ktos placi za robienie zdjec? (mam na mysli pieniadze, nie dropsy )

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Panowie, może już wystarczy?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Il fuoco

No ponasmiewali sie z ciebie ale ja sprobuje jak do dziecka - mam nadzieje ze zrozumiesz.

Masz tryb Av, przyslone powiedzmy 5.6, iso powiedzmy 100 - aparat dobiera ci wtedy czas powiedzmy 1/125.
    Podbijasz ISO do 200, nic wiecej w aparacie nie ruszasz = aparat dobierze ci czas 1/250. Podbijasz dalej na 400 = masz czas 1/500, na 800 = 1/1000 i juz spora szansa na nieporuszone fotki przy 400mm f5.6.

Masz tryb Tv, czas ustawiony powiedzmy na 1/250, iso 100, aparat dobiera ci przyslone f5.6 i narzekasz ze potrzebujesz jasniej bo chcialbys miec czas 1/500.
    Zmieniasz iso na 200 = przy ustawionym przez ciebie czasie 1/250 aparat dobiera juz przyslone 8. A to oznacza ze mozesz skrocic ustawiony przez siebie czas do 1/500 (przy iso200) a aparat dobierze przyslone 5.6. Jesli dalej podniesiesz iso do 400 to aparat dobierze ci znowu przyslone 8, czyli znowu mozesz skrocic ustawiony przez siebie czas w trybie Tv do 1/1000 a wtedy aparat dobierze przyslone 5.6.
    Jest przydatna zmiana iso? Jest...

Masz tryb M - no tu juz mozesz szalec, ale bierzmy pod uwage ze robisz wg wskazan swiatlomierza ('drabinka' w wizjerze).
    Ustawiles czas 1/1000 (by nie poruszyc np szkla 400mm = 640mm), przyslone ustawiles 5.6 , iso100. Aparat 'wrzeszczy' ze za ciemno (pokazuje -2 w wizjerze). Podbijasz iso o dwie dzialki w gore - ze 100 na 400 i juz 'drabinke' masz na zero.

Wystarczy troche wyobrazni, troche pobawic sie aparatem i sam bys do tego doszedl.
    A jak nadal, mimo mojego tak obszernego i lopatologicznego opisu bedziesz twierdzil ze zmiana ISO ci nic nie daje to wrocimy do tematu swielistosci

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

no to o ty napisałem w ostatnim poście że aparat odpowiednio do wyższego ISO DOBIERA LEPSZA PRZESŁONĘ LUB CZAS W ZALEŻNOŚCI OD TEGO JAKI TRYB WYBIERZEMY.!!!!!! LUDZIE CZYTAJCIE ZE ZROZUMIENIEM A PÓŹNIEJ KOMENTUJCIE!!! boże...
    jak dasz Av to ustawiasz sobie przesłonę na ile chcesz a im dasz wyższe ISO TYM MASZ LEPSZY CZAS. lepszy to znaczy że taki przy którym łatwiej zrobić nieporuszone zdjęcie a to znaczy że krótszy. a jak dasz priorytet czasu to Ci ustawie lepszą przesłonę. nie widzę żeby czymś się mój poprzedni post od tego a nadal myślę tak samo. ISO ZMIENIA CZAS ALBO PRZYSŁONĘ NA LEPSZĄ. ZROZUMIELI WSZYSCY?!

"więc jeśli w M dam iso 200 to zawsze będzie to samo ISO niezaleznie od F i T." czyli daje ISO 200 ustawiam na M i będę miał dokładnie taki czas i przysłonę jaki sobie ustawię niezależnie od ustawionego ISO. mogę mieć te same nastawy przy ISO 100 jak i przy 1600 i aparat w to nie ingeruje ale zdjęcie nie wyjdzie jak ustawie jakąś bzdurę.

CZY MY SIĘ WKOŃCU ROZUMIEMY?!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    :smile:
    Sorry, miał być EOT, ale powoli awansujesz na mojego ulubionego usera i im dłużej czytam to co wypisujesz, tym mniej mogę się powstrzymać. Wiesz co? źle Ci poradziłem. Nie czytaj żadnej instrukcji - to w Twoim przypadku nie przyniesie żadnych skutków.
    i nie pajacuj bo naprawdę nie ma sensu. CZYTANIE ZE ZROZUMIENIEM KLUCZEM DO SUKCESU!

a instrukcji do czytania postów nie widziałem nigdzie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    Wychodzi na to, że w trybie manualnym nie tylko czułość jest zbyteczna ale i matryca

niektórym ludziom zbyteczna jest umiejętność czytania bo i tak nie rozumieją co przeczytali.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów