Czytam i w ząb nic nie rozumiem. Chcesz obiektyw, ktory da nieporuszone zdjecia na 1/400? Jeśli tak, to rzeczywiscie potrzebujesz krótszy. Najlepiej kup 50.
Czytam i w ząb nic nie rozumiem. Chcesz obiektyw, ktory da nieporuszone zdjecia na 1/400? Jeśli tak, to rzeczywiscie potrzebujesz krótszy. Najlepiej kup 50.
czasami po prostu ręce człowiekowi opadają - poddaje się. EOTZamieszczone przez Il fuoco
Pentax K-5 II, Leica M9
Oki przesadziłem.Mea culpa mea maxima culpa. Powiedzmy żeby były nieporuszone z ręki na 1/1000 na iso 400. Dzisiaj tak robiłem i może 2 na 10 wyszły ostre. ale właśnie opatentowałem nowy sposób trzymania tego obiektywu który jutro przetestuje na forum ekonomicznym w krynicy więc jeszcze jest szansa.Zamieszczone przez Tomasz Golinski
| yyy...zdjęcia poszedłem robić... |
jesli na 1/1000 przy 400mm wyszly ci nieostre, to zmiana obiektywu nic nie da. pozostaje: silownia, setka, kurs lucznictwa, sam-juz-nie-wiem-co.
Chyba, ze nie byla to kwestia poruszenia, tylko mydlanosci obiektywu. Wtedy to co innego.
Ale fajny topicZamieszczone przez Il fuoco
Il fuoco, moze po prostu zlap zestaw obiema rekomai staraj sie nim nie machac podczas robienie zdjec ...naprawde nie mam pojecia jak Ty to robisz, ze przy takich czasach wychodza Ci poruszone fotki
![]()
Kazdy powod by kupic L-ke jest dobryZamieszczone przez Arkan
![]()
bez przesady. mogłem kupić elke jak kupowałem tą sigmę. ona ma zakres 400 a nie 200 jesli umiecie czytac ze zrozumieniem. ale znalazlem lek na mojego parkinsona.
przy 400 mm na 1/1250 przy f 8.0 wychodza ostre foty z reki na iso 400. ale to rano... i po kawie:P a pozniej sa jeszcze 2 kawywiec moze nie powinienem pic az tak duzo kawy ile pije.... no zartuje
ale w kazdym razie nowy sposob trzymania sie przydal. a to ze mam 17 lat nie znaczy ze odrazu sie podniecam na widok L-ki. robilem kiedys zdjecia Prakticą i też było dobrze i o wiele bardziej mi sie podobało takie robienie na analogu niz to co sie dzieje teraz ale to OT wiec nie ma tematu. temat zamkniety.
wszystko dziala, nie zmieniam tego obiektywu. zbieram na szeroki kat.
dzieki za wszystkie porady i te zlosliwe i te majace mi pomoc![]()
| yyy...zdjęcia poszedłem robić... |
O ile wiem to zasada odwrotności ogniskowej przy cyfrze musi uwzgledniać cropa, czyli przy nominalnym 400mm czas powinien być 1/640lub krótszy co by nie dygneło zdjątko.
A moze problem dotyczy czegos zupelnie innego. Moze dochodzi tu do 'pomylenia' zdjecia ostrego i zdjecia poruszonego. To dwie inne bajki.
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000