Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 45

Wątek: Canon EF 400mm F5.6L z Canon Extender 2x II - TEST

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    A jakie to statyczne obiekty chcesz fotografować ogniskową 800 mm ? Krajobrazy ? Bo statycznych zwierzaków nie ma, ruszy się o kilkanaście centymetrów i cały misterny plan legnie... Jak dla mnie używanie 400 5.6 z jakimkolwiek TC na korpusie nie jednocyfrowym nie ma żadnego sensu, właśnie przez praktycznie nie działający AF (oczywiście z zaklejonymi stykami bo bez to wiadomo że nie działa).
    A mnie najbardziej smieszy ciagle czytanie o 400L 5.6 jako TYPOWY ptasim obiektywie, kazdy kto go ma, od razu slyszy "o widze ptaki fotografujesz, bo masz 400L.." A to od kiedy tak? Gdzies pisze w nazwie "Canon EF 400mm F5.6 Bird Edition L" - NIE. Pieknie 400'setka sie fotografuje dalekie landshafty*, obiekty w dali, glownie z powodu pieknej ostrosci na calym kadrze, bez wzgledu czy to srodek czy skrajnie graniczna krawedz. Wszedzie ostre.

Jakie statyczne obiekty pytasz? Moja odpowiedz - Kazde statyczne.

* Moje 400L kupilem wlasnie od osoby, ktora fotografuje krajobrazy, tym szklem takze to robila
    http://www.fyrste.com/
    http://www.irart.pl/
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 15-09-2009 o 14:35

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Pieknie 400'setka sie fotografuje dalekie landshafty*, obiekty w dali, glownie z powodu pieknej ostrosci na calym kadrze, bez wzgledu czy to srodek czy skrajnie graniczna krawedz. Wszedzie ostre.
    Świetnie że mi to zdradziłeś tyle że piszesz nie na temat - nie pisałem o 400 mm tylko 800 mm....
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A ja pisze o 400 nadal, ale z extenerem. Zdecydowanie na temat.

To mogles sie juz domyslec o co mi chodzi. A jesli nie, to dokoncze i rozwine:
    Wiec jesli robie w oddali 400L, to majac 800 zrobie jeszcze blizej... A czas na ostrzenie manualne z LV bedzie az nadmiar.

STATYCZNE obiekty 800mm F11. Dopisujac jeszcze.
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 15-09-2009 o 15:01

Początki nałogu Awatar moregun

Domyślnie

1. Fajne maskowanie obiektywu mnie sie ie chcialo szyc i klupiłem na bazarze skarpety moro za 4 zł - obciąłem palce (to od strony body) i piętę na stopke do statywu, z drugij skarpety zrobiłem maskowanie na 70-200

2.nie chce mi sie teraz szukać ale zestawem 40d+TC1,4+400L w jasny dzień dogoniłem bielika i łabędzia w locie - AF jakos działa. a co do ptaków siedzących na gałęziach lub brodzących spod siatki to świetny zestaw.
    ja ozumiem ze jak potrzymałem C300 L 2,8 + TCx2 to mozna powiedzieć że 4setka ma słaby AF z TC1,4 no ale to obiektywy z innej półki.
    400 nie podpinam do TCx2 bo mam słaby wzrok i za chiny nie ustawie manulanie ostrości i jestem za wygodny.
    Rozmawiając z Kłososwskim to on wspominał dawne czasy i to jak tylko manualnie sie ostrzylo ptaki

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No prosze... Czlowiek kombinowal z cieciem koszulki, a wystarczylo o skarpecie pomyslec... Dzieki za info.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Nie no kurde, to jakaś ściema jest :-) albo jakiś super-dopieszczony-dla-testerów egzemplarz :-) Patrząc na cropy bez przymknięcia dałbym głowę, że 800@f/11 jest ostrzejsze niż 400@f/5.6 Moje 500/4 z TCx2 takiej jakości nie daje... siudym, robiłeś tym zestawem już jakieś konkretne zdjęcia?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

edit: MUFLON - mam go od wczoraj na testy do czwartku
    Sam jestem zaskoczony tym EXT2x... Tyle powiem Bawilem sie w testowanie 70-200 2.8 IS i z TC2x to jednym slowem - TRAGEDIA.

Dzisiaj sobie darowalem test na powietrzu. Pogoda slaba, spodziewalem sie nieco slonca.. Zobaczymy jutro. Ogolnie zastanawia mnie jedno - czy majac np. 50D i mozliwosc ustawiania automatycznej ostrosci przez LV (matrycowej, chyba na zasadzie detekcji kontrastu i ile dobrze pamietam) dalej jest blokada na 5.6 ? Akurat nie mam pod reka 50D i tak wpadlo mi to do glowy przypadkowo. Dziala to na zasadzie jak w kompaktach, obraz na matrycy nawet majac slabe swiatlo jest wzmacniany przez ISO, wiec kontrast dalej moze bedzie w miare wychwycony przez AF LV. ??

To co dzisiaj zrobilem w dzien. Wiatr byl, slabe swiatlo, nie robilem wiecej. Czekam na jakas ladna pogode.

Pelna klatka 400mm zmiejszona do 800pix:

Pelna klatka 800mm zmiejszona do 800pix:

Crop 1:1 400mm F5.6:

Crop 1:1 800mm F11:

Wywylane oryginalne RAW i zapisane do JPG 99% (nie ostrzone i nie modyfikowane, sa pelne EXIF'y)

http://www.siudym.webd.pl/tests/extender2/800mm_14.jpg 800 F11
    http://www.siudym.webd.pl/tests/extender2/800mm_13.jpg 400 F5.6
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 11-12-2011 o 14:24

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Ogolnie zastanawia mnie jedno - czy majac np. 50D i mozliwosc ustawiania automatycznej ostrosci przez LV (matrycowej, chyba na zasadzie detekcji kontrastu i ile dobrze pamietam) dalej jest blokada na 5.6 ?
    Nie ma. Używałem z powodzeniem dla f/8 (w 500d). Jednak oczywistym jest, że im ciemniej tym większe będą kłopoty. Dla f/11 nie próbowałem.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Wg moich standardów to można przyjąć, że na środkowym AF w 40d + 400/5.6 + TC 1.4x w ogóle nie działa Na bocznych (w sumie czterech) działa bardzo ładnie. Niemniej nie wiem czy każdemu nada się do fotografowania obiektów ruchomych. Powód: na AF Servo ma często dość długą fazę "doostrzania".
    potwierdzam w 100%.. na 40D z 400/5.6 i TC1.4 z zalepionymi stykami na środkowym AF praktycznie nie działa, boczne działają co najmniej dobrze
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie

Domyślnie

jotes25 - dzieki za info. Przetestuje na 500D, moze jak sie uda sprawdze wszystko na 50D. Dobrze wiedziec.

Ciemno na dworze, przez wizjer ledwo co widac, zrobilem foto slonecznika. Calkiem przydaje sie wizjer katowy majacy zoom 2x - nieco lepiej widac (jest lekka strata swiatla przez niego, ale i tak pomaga nieco)

Pelna klatka 400mm zmiejszona do 800pix:

Pelna klatka 800mm zmiejszona do 800pix:

Crop 1:1 400mm F5.6:

Crop 1:1 800mm F11:

Wywolane oryginalne RAW i zapisane do JPG 99% (nie ostrzone i nie modyfikowane, sa pelne EXIF'y)

http://www.siudym.webd.pl/tests/extender2/800mm_15.jpg 800 F11
    http://www.siudym.webd.pl/tests/extender2/800mm_16.jpg 400 F5.6
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 11-12-2011 o 14:25

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów