Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Wątek: Canon EF 400mm F5.6L z Canon Extender 2x II - TEST

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jest bardzo dobrze, ale o tym już wiemy. Pytanie brzmi raczej kiedy ktoś pokaże jakiś kadr wykonany tym zestawem, który zachwyci wszystkich? Obawiam się, że długo będziemy musieli czekać. Sam też mam taki zestaw, ale jakoś nie ciągnie mnie do fotografowania z jego pomocą

Pełne uzależnienie

Domyślnie

W czym problem? Niedlugo bede tego w terenie uzywac, juz moglem w ten weekend, ale wzialem monopod zamiast statywu (bo nie wiedzialem czy extender dojdzie do mnie na czas i nie dzwigalem). Oczywiscie jesli mamy body z AF LV. Manualnie moze nie chciec sie wielu ostrzyc. Do zasiadki zestaw jak najbardziej ok

Pełne uzależnienie

Domyślnie

EDIT:
    Calkiem zapomnialem o waznym zastosowaniu - 800mm w trybie video (przyrodniczo). Testowalem, swietna sprawa. Zwlaszcza na FF.

Uzależniony

Domyślnie

Mam tylko pytanie o same konwertery 2x.
    Mam Kenko pro 2x - czy ktoś porównywał jego jakość z Canonowym odpowiednikiem? Sory za OT, gdyby ktoś miał jakieś doświadczenie to byłbym wdzięczny za parę słów.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    W czym problem? Niedlugo bede tego w terenie uzywac, juz moglem w ten weekend, ale wzialem monopod zamiast statywu (bo nie wiedzialem czy extender dojdzie do mnie na czas i nie dzwigalem). Oczywiscie jesli mamy body z AF LV. Manualnie moze nie chciec sie wielu ostrzyc. Do zasiadki zestaw jak najbardziej ok
    Problem ze światłem (ciemno jak...) i AF LV (wolno jak...). Podsumowując: do fotografowania pomników się nada, z czymkolwiek lekko się poruszającym będzie już problem. Jak będziesz mieć coś ciekawego, to pokaż Ja też pewnie spróbuję z ciekawości raz czy dwa.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Mam tylko pytanie o same konwertery 2x.
    Mam Kenko pro 2x - czy ktoś porównywał jego jakość z Canonowym odpowiednikiem? Sory za OT, gdyby ktoś miał jakieś doświadczenie to byłbym wdzięczny za parę słów.
    Kenko Pro 2x jest OK, w porównaniu do Canona różnice są praktycznie żadne. Z tym zastrzeżeniem, że sprawdzałem tylko na APS-C i stosunkowo ciemnych stałkach (f/4 i f/5.6). Na jaśniejszych szkłach, zoomach i FF spodziewałbym się, że różnice mogą być większe, zwłaszcza na brzegu kadru.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 15-03-2010 o 13:07 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wszystko by bylo ok, gdyby nie duperel zwiazany z przyciskiem AF-ON, ktory odpowiada za ostrzenie AFLV. Majac na statywie 400+2x wciskajac AF-ON obraz od przyciskania lata jak szalony. Oczywiscie lapie i jest ok (cale szczescie...), jednak az prosi sie o wykorzystanie np. węzyka. Niestety Canon nie wpadl na pomysl umozliwienia np. dowolnego "podstawienia" przycisku AFLV (bedacy pod af-on) pod Spust :/

Domyślnie

Ja przez jakiś czas użytkowałem taki tandem ale MF mnie szczerze zamęczał i zdjęcia nie wychodziły tak radosne jakbym sobie tego życzył. Co więcej spadek jakości był jak dla mnie bardziej widoczny niż w pokazanych samplach (może gorsze skompletowanie elementów). Samo 400mm było świetne ale z TC 2x (i oczywiście statyw) już mniej.

Jako, że musiałem się pozbyć tej 400tki to został mi TC 2x i teraz próbuje przy jego pomocy z 70-200 2.8 zrobić 400mm ale poza AF, którego nie było z 400tką to szaleństwa nie ma ;/

...400tko wróć...

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No to kolejne potwierdzenie odległego planu zakupu 400 5.6 mam w kieszeni. Dzięki za test!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nieco praktyki:
    http://www.siudym.webd.pl/tests/img_0895.jpg

5D2, 400 5.6L + 2x II czyli 800mm F11 - 1/15s w bardzo slaba pogode ok 19
    Planowalem wiecej pouzywac zestawu w ten weekend, lecz okazalo sie jak zwykle, ze od planu do realizacji spora droga. Wiec zakoczylo sie chwilowym polowaniem na rudzika w ogrodku. Reasumujac: Jakiekolwiek body z mozliwoscia AFLV na AF-ON (od 50D +), dobry statyw i mozna naprawde sensownie uzywac zestawu. Przydatne do obiektow, ktore przez kilkanascie sekund przynajmniej posiedza w miejscu - czyli czas, w ktorym uda nam sie ustawic statyw + czas ustawiania AFLV i chwilka na wyzwolenie migawki.

Nieco zazdroszcze userom EOS 550D, bo tam mędrcy z Canon'a dodali mozliwosc ustawiania AFLV przez glowny spust - dzieki temu mozna ustawiac wszystko wężykiem spustowym. Normalnie w innych body jest to o tyle upierdliwe, ze obraz w chwili naciskania palcem AF-ON lata nam niemolosiernie :/ Trafia oczywiscie, ale mysle celniej i szybciej bedzie wlasnie wezykiem. Ehh..
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 11-12-2011 o 14:26

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wyszło bardzo przyzwoicie Niemniej 1/15 sekundy to baaardzo długo jak na żywy model - albo miałeś sporo szczęścia albo wybrałeś ten kadr z serii.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów