Jako nowy uczestnik, witam wszystkich bywalców forum.
Canona SX1 mam od wiosny tego roku. Kupiłem go kierując się podkreślaną przez wszystkich jakością filmów FHD. I rzeczywiście, film odtworzony bezpośrednio z aparatu, przesłny kablem HDMI i oglądany na telewizorze Full HD LCD ma bardzo dobrą jakość.
Tyle tylko, że chciałoby się zmontować jakiś klip, czyli dodać przejścia, podkład muzyczny, itp.+ menu i nagrać na płycie DVD (dziś, a w nieodległej zapewne przyszłości Blue Ray), a nast. odtworzyć na stacjonarnym odtwarzaczu. Tyle marzeń.
Próby realizacji, (a było ich wiele) kończą się zawsze tym samym: Sceny panoramowane obarczone są wadą braku płynności ruchu. Drgania obrazu są tym wieksze, im szybszy jest ruch kamery. Bezskuteczne okazały się wszystkie znane mi "myki" z przeplotem, a także konwersją 30 na 25 fps. Zwątpiłem ostatecznie, gdy obejrzałem przy użyciu przyzwoitego odtwarzacza (Cyber Link Power DVD) pliki .mov zgrane z aparatu i nieprzekonwertowane, a które "zachowują się" w sposób opisany powyżej (komp Athlon Dual Core 4GHZ, RAM 4 GB, współczesne HDD SATA-2szt).
Proszę zatem o podpowiedź, co i jak zrobić, aby z .mov (h264) z Canona SX1 otrzymać np .vob przyzwoitej jakości.
Jeśli temat był już "wałkowany", to z góry przepraszam, (zapewniam, że próbowałem do niego dotrzeć, doczytałem tu np. o zbawiennym wpływie softu Canona (ZoomBrowser), ale u mnie to nie działa) i proszę o stosownego linka zamiast opr... .
Pozdrawiam - zbyszek