Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Pomocy!!! Jaki aparat??

Mieszany widok

budzy
    Guest

Domyślnie Pomocy!!! Jaki aparat??

Witam! Nigdy nie używałem Canona bo nie miałem na to pieniędzy, "pstrykałem" Zenitem ET, ale nadszedł czas, żeby coś nowego kupić... Chciałbym zakupić jakiegoś Canona, tak myśle do 2500 pln i chciałbym, żeby mój wybór był trafny i co tu dużo mówić...najlepszy z możliwych. I tutaj Wasza w tym rola aby jakiś dobry sprzęt polecić. Zdaję sobię sprawę, że będzie dużo opcji, bo ile osób tyle propozycji, no ale cóż- warto zaryzykować Pozdrawiam Bydży

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Co chcesz fotografować? Lustrzanka czy kompakt? Masz zamiar inwestować w szkła?
    Pamiętaj, że nie puszka, a szkła to podstawa. Raczej dobierz najpierw szkła. A jeśli chodzi o kompakty to Ci nie pomogę...

Domyślnie

Możliwości jest dużo.

Nowy, czy używany?
    Lustrzanka czy kompakt?
    Samo body, czy z obiektywem?

Nowy? Wystarczy na CANON 450D +18-55 IS + CF
    Używany? 30D + Tamron 17-50 f/2.8

Zależy od Twoich potrzeb, jakie zdjęcia robisz, zatem jakich ogniskowych potrzebujesz, czy potretujesz głównie? To wtedy na początek zestaw z kitem i dokupienie 50mm f/1.8.
    Osobiście teraz nie pchałbym się w 1000D - wolałbym używaną 30stkę, ale zależy od zastosowań , chociaż sama puszka nie jest najgorsza.
    Ostatnio edytowane przez kasprzak ; 13-09-2009 o 18:40
    Pozdrawiam
    Paweł Kasprzak

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kasprzak Zobacz posta
    Nie pchałbym się w 1000D.
    Dlaczego? Swoje wiem, ale jestem ciekaw argumentów.

Domyślnie

Wyedytowałem nieco post przed Twoja wypowiedzią. Wedle mojej opinii jeżeli chodzi o jakość samych zdjęć to w klasie amatorskiej napewno wypada podobnie jak 450D.

Osobiście nie kupiłbym teraz takiego body ze względu na jakość wykonania, szczelność obudowy, niska ergonomię, słabszy AF i ilość klatek na sekundę - ale tak jak napisałem, wszystko zależy od zastosowań.

Jak zaczynałem swoją przygodę kupiłem 350D, bo twierdziłem, że nie warto było dopłacać do 30D, a teraz bym to zmienił.

Jeżeli autor tego tematu jest amatorem hobbystą, który używa aparatu jako aparatu (wakacje, urodzinki, działka, spacer po lesie), nie wykorzystuje go do reporterki, do jakiegoś arta (potrzeba dokupienia obiektywów z nastawieniem na jakość - szumy, szybkość AF czyli: szerokie kąty, filtry cokina, zoomy - przyczajanie i czekanie na sarnę) to faktycznie warto wziąć pod uwagę kupno 1000D body i do tego np. Sigmę 18-200mm, pełny zakres od szerokiego kąta do zoom'a z dość mocnym przymrużeniem oka na jakość.

Nie twierdzę, że nie idzie zrobić dobrego zdjęcia tym aparatem, bo napewno autorowi można go polecić, bo widziałem nawet gdzieś zdjęcia z 100D i 10-22 jakieś widoczki właśnie z filtrami, długimi czasami i wyglądało to bardzo przyzwoicie.
    Ostatnio edytowane przez kasprzak ; 13-09-2009 o 18:56
    Pozdrawiam
    Paweł Kasprzak

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kasprzak Zobacz posta
    Jeżeli autor tego tematu jest amatorem hobbystą, który używa aparatu jako aparatu (wakacje, urodzinki, działka, spacer po lesie), nie wykorzystuje go do reporterki, do jakiegoś arta (...) to faktycznie warto wziąć pod uwagę kupno 1000D body
    I z tym się zgadzam. Dzięki za odpowiedź...

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez budzy Zobacz posta
    ... do 2500 pln ...
    I pewnie jeszcze z obiektywem? Nie zaszalejesz...
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Rzecz w tym, że autor się nie wysilił ze sprecyzowaniem jaki to ma być sprzęt i zniknął... :P

budzy
    Guest

Domyślnie .

Sorki ale aktualnie przebywam w Norwegii i nie mam stałego dostęp do neta. No więc: chciałbym aparat nowy, nie jestem profesjonalistą, raczej hobbysta, ale należy tutaj podkreślić, że nie zabieram aparatu na działkę (nie lubię na nią chodzić), nie biorę go na urodziny bo uważam, że na urodziny wystarczy zwykła tania cyfrówka itd. Siedzę w fotografii od niedawna i chciałbym dobry aparat, który na początku spełniałby podstawowe wymagania. Nie robiłem jeszcze aktów, mało reportaży, bardziej kieruję się w stronę- jak to ktoś napisał „widoczków”… Zdjęcia zrobione aparatem są tylko i wyłącznie dla mojej satysfakcji, nie będę robił zdjęć reporterskich do gazet itd. także nie musi być profesjonalny. Na początek wystarczy podstawowy sprzęt, a z biegiem czasu, może będzie możliwość dokupienia dodatkowych „gadżetów”. I chciałbym kupić puszkę z obiektywem… Pozdrawiam Budży

Dopiero zaczyna Awatar Desperado
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ale 2500 to z obiektywem????? wtedy dość cienko....

jeśli bez to na początek polecam 450d a jeśli możesz dołożyć kilka zł (dosłownie) to już na pewno lepiej 40d - sam bym sobie kupił

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów