Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Pomocy!!! Jaki aparat??

Mieszany widok

budzy
    Guest

Domyślnie .

Sorki ale aktualnie przebywam w Norwegii i nie mam stałego dostęp do neta. No więc: chciałbym aparat nowy, nie jestem profesjonalistą, raczej hobbysta, ale należy tutaj podkreślić, że nie zabieram aparatu na działkę (nie lubię na nią chodzić), nie biorę go na urodziny bo uważam, że na urodziny wystarczy zwykła tania cyfrówka itd. Siedzę w fotografii od niedawna i chciałbym dobry aparat, który na początku spełniałby podstawowe wymagania. Nie robiłem jeszcze aktów, mało reportaży, bardziej kieruję się w stronę- jak to ktoś napisał „widoczków”… Zdjęcia zrobione aparatem są tylko i wyłącznie dla mojej satysfakcji, nie będę robił zdjęć reporterskich do gazet itd. także nie musi być profesjonalny. Na początek wystarczy podstawowy sprzęt, a z biegiem czasu, może będzie możliwość dokupienia dodatkowych „gadżetów”. I chciałbym kupić puszkę z obiektywem… Pozdrawiam Budży

Dopiero zaczyna Awatar Desperado
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ale 2500 to z obiektywem????? wtedy dość cienko....

jeśli bez to na początek polecam 450d a jeśli możesz dołożyć kilka zł (dosłownie) to już na pewno lepiej 40d - sam bym sobie kupił

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez budzy Zobacz posta
    Sorki ale aktualnie przebywam w Norwegii i nie mam stałego dostęp do neta. No więc: chciałbym aparat nowy, nie jestem profesjonalistą, raczej hobbysta, ale należy tutaj podkreślić, że nie zabieram aparatu na działkę (nie lubię na nią chodzić), nie biorę go na urodziny bo uważam, że na urodziny wystarczy zwykła tania cyfrówka itd. Siedzę w fotografii od niedawna i chciałbym dobry aparat, który na początku spełniałby podstawowe wymagania. Nie robiłem jeszcze aktów, mało reportaży, bardziej kieruję się w stronę- jak to ktoś napisał „widoczków”… Zdjęcia zrobione aparatem są tylko i wyłącznie dla mojej satysfakcji, nie będę robił zdjęć reporterskich do gazet itd. także nie musi być profesjonalny. Na początek wystarczy podstawowy sprzęt, a z biegiem czasu, może będzie możliwość dokupienia dodatkowych „gadżetów”. I chciałbym kupić puszkę z obiektywem… Pozdrawiam Budży
    http://www.allegro.pl/item731750946_..._vat_raty.html

do tego Sigma 18-200 i powinieneś być zadowolony. Chyba, że możesz żonglować obiektywami, to wtedy na początek Tamron 17-50 f/2.8 i dokupienie za jakiś czas tele.

Cytat Zamieszczone przez ds74 Zobacz posta
    A ja ci napiszę tak. Wyższość 450D nad 1000D czy 1000D nad 350D sobie odpuść. W normalnym amatorskim użytkowaniu różnicy praktycznie nie będzie (sprawdzałem). Jak się postarasz w jakości otrzymanych fotografii (oczywiście na porównywalnej optyce) nie będzie zauważalnej różnicy pomiędzy wcześniej wymienionymi a np. 40D (sprawdzałem). 40D ma jednak niezaprzeczalną przewagę nad mniejszymi body - wizjer (mnie się podoba) - w końcu też chodzi o to żeby dobrze widzieć co się fotografuje (szczególnie się przyda przy szkłach manualnych, a niektóre są naprawdę warte uwagi). Uszczelnienia, n/klatek na sekundę - jest ważne tylko przy specyficznych rodzajach fotografii - nie ma się co onanizować.Oczywiście moje rozważania tyczą się wyłącznie fotografii amatorskiej - zawodowcy dobrze wiedzą co potrzebują aby dobrze swoją pracę wykonać i nie umrzeć z głodu . Naprawdę dobry obiektyw to podstawa (wiem, najlepszych nie posiadam, ale to się lubi co się ma/na co cię stać) . Zaraz zjedzą mnie wszyscy napędzający postęp fotografii w aspekcie sprzętowym, ale mnie przez ponad 20 lat zabawy w zdjęcia wyrobiły się pewne nawyki/poglądy i w sumie nie zawiodłem się na nich i dobrze mi z tym.
    Popieram. Niektóre rzeczy też by się zmieniło. Takie jak - poczekałbym 4 miechy i wychodziło 400D 3 stówki droższe, ale przez te 4 miesiące zdążyłem się wtedy czegoś nauczyć. Czasami dokonałoby się innych wyborów, a czasami dokonuje się takich na jakie nas stać i to jest najważniejsze, ale tutaj faktycznie przyznaje lepszym krokiem będzie wzięcie jakieś lepsze szkiełko właśnie np. ten Tamron 17-50 f/2.8 albo Sigma 17-70, kosztem kit'a ale pod 1000D. Okreslisz potrzeby, okreslisz czy potrzebujesz szerszego kata 10-20 czy z czasem zoomik by sie przydal.
    Ostatnio edytowane przez kasprzak ; 14-09-2009 o 10:30
    Pozdrawiam
    Paweł Kasprzak

Uprawnienia umieszczania postów