Taka cienka folia oddzielająca obiektyw od matrycy... sorki za skojarzenia, ale to jak sex przez prezerwatywę.
Logicznym wydaje się stwierdzenie, że im więcej warstw czegokolwiek musi pezeniknąć światło, tym bardziej zniekształcone dociera do celu.
Taka cienka folia oddzielająca obiektyw od matrycy... sorki za skojarzenia, ale to jak sex przez prezerwatywę.
Logicznym wydaje się stwierdzenie, że im więcej warstw czegokolwiek musi pezeniknąć światło, tym bardziej zniekształcone dociera do celu.
SPROCKET
80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
Moja wycieczkowa galeria
Chyba ślepy jestem, ale nie zauważam tego, co widzą inni, czyli obniżenia kontrastu, spranych kolorów albo przyciemnienia obrazka z folią.. nie widzę niczego, co nie byłoby winą monitora LCD, na którym, jak wiadomo, wystarczy lekko przesunąć obrazek w pionie/poziomie, żeby był nieco inaczej wyświetlany.
Moim zdaniem każdy filtr ochronny ma większy wpływ na obrazek niż ta folijka.
a z tym seksem, to sorki, ale chyba głodnemu chleb na myśli ;-)
Wygląda na to, że to co nam całe lata wmawiano czyli specjalne szkło w obiektywach, wyrafinowane powłoki, konstrukcje można miedzy bajki włożyć bo kawałek folii niewiadomego pochodzenia, ustawiony za tym wszystkim, jest zupełnie dla promieni opuszczających obiektyw i padających na matrycę neutralny.
Ja w to nie wierzę. Przecież dobry filtr UV np. BW nakręcany z drugiej strony to kosmiczna konstrukcja w porównaniu z tą folią, a o jego złym wpływie na jakość obrazu nie ma wątpliwości jakieś 3/4 naszego forum.
swnw
Po dwóch latach używania stwierdzam, że trzyma się doskonale.
Matryca czysta.
Nie jest to jakaś folia po cukierkach, jak sądzą niektórzy, ale wyrób wysokich technologii.
Myślę, że ma mniejszy wpływ na obraz w porównaniu z filtrami. Filtry ze względu na grubość powodują załamanie światła, a ta folia jest super cienka.
Potwierdzam brak wpływu na obraz.
Pozdrawiam
Super sprawa. Widzę, że na allegro jest jeden. Przydało by się coś takiego na 1DS mk2, bo w 5tce jak na razie nie jest najgorzej.
Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5