Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 56

Wątek: Czyżby nowy sposób na czystą matrycę?

Domyślnie

Bez przesady, śniadania mają niezłe... i tortillę... mniam :-)
    40d + 17-40/4L + 70-200/4L

Bywalec

Domyślnie

No i co, kupił ktoś tą folię? Na allegro jest za 60 zł. Też jestem ciekaw czy 100-400 nie wepchnie tej foli do komory lustra-matrycy.

Bywalec Awatar welury
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tak, kupiłem, założyłem. Znakomite rozwiązanie. Nie widzę żadnych negatywnych zmian w obrazie.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

podrzucisz może zdjęcia, żebyśmy mieli nad czym podebatować? ;]
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Co trzeba wpisać na allegro, żeby to odnaleźć?

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Coś w rodzaju takiego filtra było montowane fabrycznie w jednej z lustrzanek Sigmy (chyba SD9, ale mogę się mylić) i jako wyposażenie fabryczne przemawia to do mnie. Co do tego ustrojstwa podanego w linku to nie mam zaufania do jego zamocowania na 2 przylepki od dołu i góry komory lustra. Neutralność optyczna też budzi moje wątpliwości.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Bywalec Awatar welury
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Do airhead : jeśli twierdzę, że nie różnicy, no to co tu oglądać, a na jakość obrazu jestem wyczulony bardzo.
    Do jac+ : trzyma się dobrze, oczywiście nie wiem na jak długo, ale mam nadzieję, że będzie dobrze. A na jakiej podstawie piszesz o wątpliwościach ? Ja kupiłem, "zaryzykowałem" i opisuję wrażenia dla innych oparte na faktach, a nie wyssane z palca.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Krzysiek27 Zobacz posta
    Co trzeba wpisać na allegro, żeby to odnaleźć?
    Dust Shield
    Ostatnio edytowane przez welury ; 17-12-2009 o 19:32 Powód: Automerged Doublepost
    Pozdrawiam

Domyślnie

Mam taka stara malpke Minolty, gdzie obiektyw zakrywa sie jednym ruchem palca, takim malym, okraglym kawalkiem plastiku. Dlaczego nie mozna wykorzystac podobnego rozwiazania w lustrzankach? Oslona w korpusie na zasadzie przyslon obiektywu (dwa listki wystarcza).
    Wiadomo, ze moment najbardziej podatny na zasyfienie matrycy to zmiana szkiel.
    Zatem kiedy chcesz zdjac szklo, przesuwasz oslone na ON, listki przyslon zamykaja dostep kurzu do matrycy. Po zmianie szkla, przesuwasz oslone na OFF, listki sie otwieraja i matryca znow "widzi" optyke.

... hmm ... chyba jutro z rana lece do urzedu patentowego )
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

może ktoś jeszcze się na to skusił?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Początki nałogu Awatar Jacek23
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Witam, jasie skusilem do 5D MkII. Jesli chodzi o ochrone matrycy i wnetrza, to spelnia swoje zadanie w 100%, dosc czesto zmieniam obiektywy i od czasu zamontowania (jakies 4 miesiace) nie widze zadnych pylkow na matowce czy plamek na zdjeciach. Trzyma sie dobrze ,zadnych problemow w teamie z EF 100-400 a jak wiadomo to "wsysa". Folia jest dosc sztywna, w sumie dobrze sie trzyma ale trzeba bardzo dokladnie zamontowac. Osobiscie nie widze zadnych zman w obrazie po zamontowaniu tego ustrojstwa, jakis czas temu nawet na fotosiku zamiescilem przykladowe foty ............zreszta zobaczcie sami.......... tak czy inaczej polecam.

.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów