Bez przesady, śniadania mają niezłe... i tortillę... mniam :-)
Bez przesady, śniadania mają niezłe... i tortillę... mniam :-)
40d + 17-40/4L + 70-200/4L
No i co, kupił ktoś tą folię? Na allegro jest za 60 zł. Też jestem ciekaw czy 100-400 nie wepchnie tej foli do komory lustra-matrycy.
podrzucisz może zdjęcia, żebyśmy mieli nad czym podebatować? ;]
Co trzeba wpisać na allegro, żeby to odnaleźć?
Coś w rodzaju takiego filtra było montowane fabrycznie w jednej z lustrzanek Sigmy (chyba SD9, ale mogę się mylić) i jako wyposażenie fabryczne przemawia to do mnie. Co do tego ustrojstwa podanego w linku to nie mam zaufania do jego zamocowania na 2 przylepki od dołu i góry komory lustra. Neutralność optyczna też budzi moje wątpliwości.
Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser
Do airhead : jeśli twierdzę, że nie różnicy, no to co tu oglądać, a na jakość obrazu jestem wyczulony bardzo.
Do jac+ : trzyma się dobrze, oczywiście nie wiem na jak długo, ale mam nadzieję, że będzie dobrze. A na jakiej podstawie piszesz o wątpliwościach ? Ja kupiłem, "zaryzykowałem" i opisuję wrażenia dla innych oparte na faktach, a nie wyssane z palca.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dust Shield
Ostatnio edytowane przez welury ; 17-12-2009 o 19:32 Powód: Automerged Doublepost
Pozdrawiam
Mam taka stara malpke Minolty, gdzie obiektyw zakrywa sie jednym ruchem palca, takim malym, okraglym kawalkiem plastiku. Dlaczego nie mozna wykorzystac podobnego rozwiazania w lustrzankach? Oslona w korpusie na zasadzie przyslon obiektywu (dwa listki wystarcza).
Wiadomo, ze moment najbardziej podatny na zasyfienie matrycy to zmiana szkiel.
Zatem kiedy chcesz zdjac szklo, przesuwasz oslone na ON, listki przyslon zamykaja dostep kurzu do matrycy. Po zmianie szkla, przesuwasz oslone na OFF, listki sie otwieraja i matryca znow "widzi" optyke.
... hmm ... chyba jutro z rana lece do urzedu patentowego)
"C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”
może ktoś jeszcze się na to skusił?
Witam, jasie skusilem do 5D MkII. Jesli chodzi o ochrone matrycy i wnetrza, to spelnia swoje zadanie w 100%, dosc czesto zmieniam obiektywy i od czasu zamontowania (jakies 4 miesiace) nie widze zadnych pylkow na matowce czy plamek na zdjeciach. Trzyma sie dobrze ,zadnych problemow w teamie z EF 100-400 a jak wiadomo to "wsysa". Folia jest dosc sztywna, w sumie dobrze sie trzyma ale trzeba bardzo dokladnie zamontowac. Osobiscie nie widze zadnych zman w obrazie po zamontowaniu tego ustrojstwa, jakis czas temu nawet na fotosiku zamiescilem przykladowe foty ............zreszta zobaczcie sami.......... tak czy inaczej polecam.
.