LINK
Właśnie wyczytałem w powyższym newsie.
Najbardziej mnie ciekawi czy faktycznie jest to neutralne optycznie. Jeżeli tak, to mogłoby to rozwiązać wiele problemów w fotografii w trudnych warunkach.
LINK
Właśnie wyczytałem w powyższym newsie.
Najbardziej mnie ciekawi czy faktycznie jest to neutralne optycznie. Jeżeli tak, to mogłoby to rozwiązać wiele problemów w fotografii w trudnych warunkach.
Ale z tego co widze to nie nadaje sie do wspolpracy z obiektywami EF-S...
airliners.net
50D + BG-E2 + 70D
+ 17-40 L USM + 50 f1.8 STM + 24-105 L IS USM + EF 100-400 L IS USM + Sigma 150-600 S + SpeedLite 430EX
Napisali, że narazie do dwóch "piątek" - może pojawi się dla innych też, a raczej napewno jeżeli odniesie to sukces i ekipa sprzedawców z allegro będzie miała na swoich aukcjach.
Narazie jest coś takiego:
http://www.allegro.pl/search.php?string=dust-aid ...ale widać, że najtańsze te produkty nie są. Swoją drogą, ma ktoś ich produkty do czyszczenia matrycy?
Naprawdę wygląda to fajnie, ciekawe jak to będzie po oddaniu produktu użytkownikom. Jakoś nie mogę uwierzyć, że nie wpłynie to na jakość zdjęć. Czasami najlepsi producenci filtrów UV/polaryzacyjnych/efektowych zapewniają o braku zafarbów, o braku zniekształceń i zachowywaniu się jakby to była szyba. Ciekawi mnie jak to będzie w tym przypadku - kojarzy mi się z folią na ekrany LCD z allegro - co prawda też są dobre i złe folie np. zwykła za 10zł to zawsze powstaną bąble, ciężko się ją nakłada, a taka Brembo rozpływa się ładnie - może z takiego materiału to będzie.
http://www.dust-aid.pl/dust_shield
Ostatnio edytowane przez kasprzak ; 13-09-2009 o 08:37
Pozdrawiam
Paweł Kasprzak
jedno jest pewne jak tyko będzie w sprzedaży kupię i przetestuje![]()
Podobny patent zrobił Olympus w którejś ze swoich lustrzanek i tam działa to niezależnie od zamocowanego obiektywu. Tam taki "filtr" (Supersonic Wave Filter) jest fabrycznie zamocowany za lustrem i za migawką, przed filtrem dolnoprzepustowym, ale w takie odległości od matrycy, że nawet nieodklejone pyłki będą prawie niewidoczne na zdjęciach. O tu można poczytać.
O ile rozwiązanie Olympusa jest na pewno neutralnie optycznie (kolory, ostrość), to jakoś nie mam przekonania, że to dla Canona da takie same efekty.
kiedyś widziałem już rozwiązanie dla APS-C, ale ma kilka wad :/ z EF-S już pracować nie można, kolejna wada to współpraca z szkłami jaśniejszymi niż f4 - trzeba wtedy informować sprzedawcę że chcemy używać jaśniejszego obiektywu i firma produkująca to zrobi specjalny filtr dla jaśniejszego obiektywu - za darmo
to link do tego rozwiązania:
http://www.teleskop-express.de/shop/...ss-Filter.html
już o tym słyszałem, ale teraz to ucichło
pomysł dobry, ale to musi psuć jakość, szczególnie gdy już trochę śmieci się na tym zbierze
Na pewno paprochy na takim filtrze będą mniej widoczne niż te same paprochy na matrycy - chociażby z tego że będą znacząco oddalone od samej matrycy. Poza tym filtr z racji umiejscowienia będzie łatwy do wyczyszczenia/wymiany.
Tak czy siak trzeba zaczekac na jakieś testy tego cuda.
musza byc jakies testy tego cuda bo pojawilo sie to kupe czasu temu
a skoro nie ma testow to czyzby nikt sobie tym glowy nie zawracal?
450d/ bg e5/ 50 1,8/ kitIS
Też jestem ciekaw... szczególnie pracy pod światło![]()
5D Mk II - C17-40 4 L / C EF 24-70 mm F2.8 L / C EF 70-200 F2.8 L / V Sherpa 600 / Lowepro CompuTrekker AW
Panasonic DMC-LS80 / 2 x 2 GB SD
Criodesign.pl - Crio Art Design