Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: tele na m42

Bywalec
    Miasto
    Bruksela/Jelenia Góra

Domyślnie tele na m42

zbieram sie do kupna stałki tele w przedziale 85mm do 180mm na m42. nie próbowałem jeszcze focenia na m42 stad pytanie - jakie są wasze doswiadczenia, co byscie polecili? ja mam 40d i pod niego chce dobra długą i jasną potretówkę. podalem duzy przedzial ogniskowych bo chodzi mi o najlepszy optycznie obiektyw a nie zakres. dzieki, pozdrawiam.
    "Dziś w nocy śniła mi się rzeczywistość. z jaką ulgą się obudziłem" S.J.Lec .

flickr

Domyślnie

W tym zakresie do portretu poszukalbym cos wsrod:
    Biometar 2.8/80 MC
    Jupiter 9 2/85
    Sonnar 3.5/135 MC
    Takumar 3.5/135 SMC
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Posiadam Sonnara 3.5/135 MC, świetny obiektyw o rewelacyjnej ostrości i pięknej plastyce. Porównywałem go także z Jupiterem 135/3.5 MC, który wypada bardzo podobnie, ma trochę gorszą mechanikę i jest ciut mniej ostry, ale za to bokeh ma lepszy niż Sonnar. Ogniskowa 135 na cropie to jednak z mojego doświadczenia za dużo. Polecałbym Ci poszukać jakiejś 85-tki. Z tego co wiem, to Jupiter 9 85/2 jest bardzo polecany ze względu na piękną plastykę i bokeh. Tylko nie każdy jupiter jest powtarzalny więc najlepiej (jeśli masz taką możliwość) przetestować kilka i wybrać ten najlepszy.
    Ostatnio edytowane przez mjs27 ; 12-09-2009 o 15:42

Bywalec
    Miasto
    Bruksela/Jelenia Góra

Domyślnie

dzięki wielkie
    pozdrawiam
    "Dziś w nocy śniła mi się rzeczywistość. z jaką ulgą się obudziłem" S.J.Lec .

flickr

Uprawnienia umieszczania postów