Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: 5d mark II - problem z ostrzeniem

Meta
    Guest

Domyślnie 5d mark II - problem z ostrzeniem

Hej,
    wiem że canony nie słyną z genialnego autofocusa, ale to co teraz dzieje się z moim sprzętem to już jakaś masakra, przy 70-200 f/2.8 L jest bardzo duży problem ze "złapaniem ostrości" przy 24-70L trochę lepiej ale bez rewelacji, miałem do tej pory już 300d, 20d, 5d i nigdy nie miałem takich problemów... mam wrażenie że na początku było trochę lepiej ale problem się zaczął pojawiać stopniowo, podobno to wina brudu na matrycy i matówce, ale w porównaniu z tym co miałem czasem na lustrze w starej 5-tce to pikuś... Może ktoś miał podobny problem i wie jak to rozwiązać...

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Wprawdzie nie miałem takiego problemu ale proponuję zacząć od sprawdzenia ustawień i opisać te ustawienia u Ciebie, po drugie na wszystkich punktach AF tak samo się zachowuje ? po trzecie stosowałeś mikroregulację ?

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Ja bym spróbował na początek przedmuchać komorę lustra, a w szczególności lekko podniósłbym lustro główne (najlepiej po prostu kciukiem) tak aby pokazało się lusterko AF. Przedmuchałbym je a także miejsca gdzie są czujniki AF. Ostatnio byłem zmuszony zrobić taką operację, ponieważ jeden z bocznych, którch czasem używam, zaczął mi szwankować. Po oczyszczeniu wszystko wróciło do normy. Trzeba tylko uważać, żeby nie dmuchać bezpośrednio w migawkę - istnieje jakieś prawdopodobieństwo uszkodzenia...

Uprawnienia umieszczania postów