Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Proszę o poradę - packshoty - chromowane wózki sklepowe

Domyślnie Proszę o poradę - packshoty - chromowane wózki sklepowe

Witam szanownych kolegów

Proszę o poradę dotyczącą robienia takich zdjęć

Mam sprzęt studyjny oraz trochę doświadczenia
    Jednak tutaj nie mogę uzyskać dobrych efektów

Proszę o poradę:
    • czy robić na białym tle (kartonowym czy może być to dziurkowane takie) czy np na zielonym i później wycinać w PS
      I jakie tło stosować - jeśli można poproszę konkretne sprawdzone produkty

• jak ustawić światła

czy takie ustawienie jest ok - jedna lampa oświetla tło i przedmiot z odbicia - druga przedmiot - czy zastosować jeszcze inne lampy do tła

• Problem jest tego rodzaju że jeśli przedmiot jest dobrze oświetlony to tło jest za ciemne i bardzo ciężko później powycinać je z wnętrza wózka

• Jak tło jest mocno oświetlone i byłoby mało pracy w PS to znów światło wyżera przedmiot i staje się nieczytelny

Tak źle i tak niedobrze

Jeśli nie trzeba wycinać spomiędzy drutów wózka to jeszcze daję radę - ale te druty to masakra

Czy ktoś z kolegów ma doświadczenia z podobnymi rodzajami zdjęć i może sprzedać kilka patentów ?
    Proszę o pomoc
    Ostatnio edytowane przez gjozwiak ; 11-09-2009 o 18:08

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gjozwiak Zobacz posta
    ...czy robić na białym tle (kartonowym czy może być to dziurkowane) czy np na zielonym i później wycinać w PS
    ...
    Robić na zielonym/niebieskim zdecydowanie odradzam. Nie ma szans by cholerstwo nie wświeciło ci się w te chromowane krawędzie, więc na białym.
    Często zdarza mi się fotografować rośliny i art. ozdobne i kiedyś próbowałem z niebieskim. Miałem nadzieję, że wyrugowanie niebieskiego będzie proste i łatwe, niestety było inaczej. Po pierwsze: wświecanie się w obiekty; po drugie: problemy z balansem bieli. Zarzuciłem pomysł jako nieefektywny.
    Artykuły z powierzchniami typu "lusterko" to cholernie upierdliwe obiekty i nie ma tu prostych rozwiązań. Ileż ja się nakombinowałem z ozdobami choinkowymi...
    Lampy tak jak ustawiłeś wydają się być mniej wiecej ok. Staraj się w miarę równo oświetlić tło. Polecam też uwadze stosowanie czarnych ekranów pomagających zarysować dostatecznie krawędzie obiektów, bo lubią stawać się niedostatecznie czytelne. A później cała masa radochy przy maskowaniu. szparowaniu...
    Jak będziesz się bardzo starać, to "skórka nie warta wyprawki". Jak zdasz sobie jednak sprawę, że to tylko cholerne wózki sklepowe i artyzm niespecjalnie jest wymagany, do tego obiekty ulegną znacznemu pomniejszeniu, to sprawa wygląda prościej ;-).
    Ja na Twoim miejscu odpuściłbym sobie wycinanie spomiędzy drutów - jak białe będzie dostatecznie jasne i tak nikt nie zwróci na to uwagi
    C-F-K - forever

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Zdaje się że już raz przerabialiśmy ten temat Mellan, nie?

Domyślnie

Dzięki serdeczne za cenne uwagi - czarne ekrany są ok - rzeczywiście nie pomyślałem o nich
    Jakie tło stosować bo z moim jest problem tego rodzaju

Miasto
    Poznań

Domyślnie

...
    Jakie tło stosować bo z moim jest problem tego rodzaju
    Masz taką morę? To te dziurki? Nie używałem czegoś takiego...musi przeszkadzać w shopie...
    Używam standardowego papierowego lastolite superwhite. Zawsze są jakieś szare gradienty, ale przeważnie zaznaczam je i usuwam, potem maskuję wyżarte ubytki w obiekcie.
    Wózków na szczęście nie miałem okazji focić, ale chromowane latarenki, półmiski i inne takie a i owszem. Bliki od lamp w takich obiektach są nieuniknione, staram się głównie by nie odbijały się obrazki ze studia i ja sam :-D
    Żeby wyglądało to akceptowalnie, to trochę walki w shopie kosztuje. Grunt to nie być zbyt drobiazgowym w detalach i zadowolić zleceniodawcę.
    Co do ekranów - zdają egzamin 4-5 cm grubości płyty styropianowe, mam takich kilka pod ręką. Z jednej strony okleiłem je czarnym papierem, a druga z powodzeniem może robić za blendę. Mają te zalety, że są lekkie i sztywne.
    Zdarzyło mi się fotografować też smukłe szklane wazy. Tu z kolei musiałem uciec się do długich rurek jarzeniowych z rozpraszającą światło otuliną. Piszę o tym, bo być może będzie Ci czasem przydatne światło nie tyle mocne ile dające równe i długie (w sensie źródła) zarysowujące kształt światełko. Fluorescent ma "dziurawe widmo", ale czasem daje dobre efekty i jest najprostszym rozwiązaniem.
    Szklane przeźroczyste i metalowe obiekty mają tą zaletę, że nie trzeba specjalnie walczyć i balans i zafarby - wystarczy umiejętnie je zdesaturować i odszumić i jest dobrze.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Zdaje się że już raz przerabialiśmy ten temat Mellan, nie?
    Taaa....:-D
    Ostatnio edytowane przez Mellan ; 11-09-2009 o 20:29 Powód: Automerged Doublepost
    C-F-K - forever

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Używam standardowego papierowego lastolite superwhite. Zawsze są jakieś szare gradienty, ale przeważnie zaznaczam je i usuwam, potem maskuję wyżarte ubytki w obiekcie.
    To maskowanie - czy dobrze rozumiem dziurę zapełniasz za pomocą stempla z innego obszaru obiektu

Gdzie korzystnie nabyć takie tło ?

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a nie lepiej to wszystko zapakować do namiotu bezcieniowego?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    Myślałem o tym - ale taki namiot tej wielkości przedmiotów kosztuje ponad 1000 zł
    a poza tym chyba z lampami jest lepszy efekt większe kontrasty i odbicie lampy z softboxem w połyskującym przedmiocie wygląda dużo lepiej niż w bezcieniu ogólne światło

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    Czasem tak, a czasem to nie daje spodziewanych efektów. Dla przykładu w bombkach choinkowych odbijają się narożniki namiotu wraz ze szczeliną przez który wystawiasz obiektyw, nie mówiąc już o zawieszkach i takich tam. W kulistych "lusterkowych" bombkach wszelkie gradienty światła, a właściwie ich wypracowanie może doprowadzić do szału. Ostatnim razem fotografowałem je w otoczeniu choinek na wystawie i wyglądają dobrze. Szef początkowo był sceptyczny, ale później zrozumiał, że lusterka są tylko wtedy gdy coś odbijają, kiedy wyrugujesz odbicia stają się matowe i nieprzekonywujące.
    Gdzie korzystnie nabyć takie tło ?
    Szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia, musisz się rozejrzeć. Zamawiam w scandinavian photo on-line, ale to nie ja płacę więc niespecjalnie dbam o cenę. :-D
    Na prosty rozum nie nusi być lastolite, wystaczy by było białe.

To maskowanie - czy dobrze rozumiem dziurę zapełniasz za pomocą stempla z innego obszaru obiektu
    Nie.
    Na jednej warstwie jest oryginalny obrazek, na drugiej mam ten "roboczy". Na warstwie maski za pomocą pędzla czy też innych narzędzi zaznaczam miejsca gdzie uzupełniam ubytki z oryginału.
    Ostatnio edytowane przez Mellan ; 11-09-2009 o 20:44 Powód: Automerged Doublepost
    C-F-K - forever

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    lusterka są tylko wtedy gdy coś odbijają, kiedy wyrugujesz odbicia stają się matowe i nieprzekonywujące.
    Święta racja - tyle samo namęczyłem się z lustrami sklepowymi o wypukłej powierzchni

Problem jest taki że nigdzie się nie schowasz przed takim lustrem o kącie odbijania ponad 180 st - PS jest wtedy niezbędny
    nie wiem jak kiedyś fotograficy radzili sobie z takimi zagwozdkami

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów