Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Co wybrać z obiektywów 70-200mm do fotografii Konnej?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar Proxa
    Miasto
    Warszawa-Rzeszów

Question Co wybrać z obiektywów 70-200mm do fotografii Konnej?

Witam serdecznie

to mój pierwszy post na tym forum i mam nadzieję, że uzyskam pomoc od was koledzy.

Mianowicie obecnie posiadam jeszcze Nikona D50 stara zabawka można powiedzieć ale jeszcze ciągnie . Niestety zaczyna mi brakować wielu rzeczy w niej i postanowiłem ją zmienić. Wybór padł na Canona 40D (o 50D czytałem dużo i nie bawi mnie większa matryca, czy filmy HD zbędne bajery).

Przedstawię swój problem:

Od dłuższego czasu robię zdjęcia koni na zawodach skoki, ujeżdżenie itp. około 40% zdjęć jest wykonywanych w halach więc ograniczona ilość światła... W nikonie uzywałem obiektywu Nikkor 70-300 f4,5-6 czyli tego ciemnego i niezbyt specjalnego obiektywu:/

Czytając forum dużo ludzi poleca Canon 70-200 F4 L ale także są dobre opinie o Sigmie czy Tamron.

I tutaj do was pytanie przyszli koledzy Co tak naprawdę sprawdzi się w zdjęciach sportowych GŁÓWNIE KONIE, gdzie spora część jest wykonywana z zoomem. Może zainwestować w Sige f.2.8mm? Liczę na waszą pomoc. Wiadomo testów jest masa ale nie zawsze są one obiektywnie napisane... Dlatego wolę się zapytac WAS.

Zapewne nie jest to mój ostatni post na tym forum
    Ostatnio edytowane przez Proxa ; 11-09-2009 o 11:50

Domyślnie

zapewne wszyscy polecą ci Canona 70-200 F2,8,....
    ale ja mam Sigme 70-200 i uzywam jej z C450..., nie robię co prawda koni, ale samochody i psy w ruchu spokojnie, myślę, że cenowo i jakościowo szkło odpowiada swoim cenom i jest to dobre rozwiązanie.
    Jeśli będziesz gdzies na jakiś zawodach w okolicach lublina to możemy się umówić to sobie sprawdzisz..
    pozdr.
    gg: 6096145

Miasto
    Warszawa-Rzeszów

Domyślnie

Dzięki no Canon f.2.8 niestety nie jest osiągalny dla mnie cenowo więc wtedy musiałbym się kusić ku sigmie. W lublinie będę dopiero za rok na czempionacie w białce

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Proxa Zobacz posta
    Dzięki no Canon f.2.8 niestety nie jest osiągalny dla mnie cenowo więc wtedy musiałbym się kusić ku sigmie. W lublinie będę dopiero za rok na czempionacie w białce
    Ja na pełnej klatce fociłem zawody 70-200/4IS i było trochę krótko, ale poza tym idealnie (jak masz cropa, to będzie w sam raz).
    Z analogicznego focenia 70-200/2.8IS w przeszłości, byłem mniej zadowolony, a i 2.8 wydawało się za płaskie (GO), do tego typu focenia.
    To oczywiście odnośnie zawodów na dworzu, do halowych niestety z reguły f4, jak i f2.8 są za ciemne...
    Ostatnio edytowane przez sal ; 11-09-2009 o 17:44
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Coś już napisał

Domyślnie

mialem podobny dylemat, sigma moze i ma 2.8 ale mydli na tej wartosci
    kupilem f4L i jestem mega zadowolony
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lovtza Zobacz posta
    mialem podobny dylemat, sigma moze i ma 2.8 ale mydli na tej wartosci
    kupilem f4L i jestem mega zadowolony
    pozdrawiam
    A Canon nie mydli na 2.8? Sigma to dobre szkiełko, ja używam z 350D i daje radę. Fotki z żużla (wszystko na f2.8 i ISO 1600)

http://www.karolczyk.az.pl/index.php...os_gdansk_2009
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Na przeszkody, to ja bym zaryzykował jasną stałkę, nawet bez AF.
    A tak przy okazji, to bedzie się działo coś w Wawie w najbliższym czasie? Chętnie bym spróbował pofocić.

Jeśli zoom, to jednak 2,8. Zauważalnie zmniejsza bałagan w tle w stosunku do f4.

Coś już napisał

Domyślnie

ja tym f4L robie fotki motocykli na torze powiedzmy poznan czy brno i powiem ci ze jestem mega zadowolony USM tu jest bardzo wazny, a jakosc i ostrosc jest super i tak

Domyślnie

bez sensu jest chyba rozważanie, czy canon 2,8 mydli na 2,8 skoro kolega wyraźnie zaznaczył, że go nie kupi, bo nie ma funduszy.

w tej sytuacji polecam Sigmę 70-200/2,8 HSM II, może na 2,8/200 nie jest idealna, ale w porównaniu do Canona f/4, przynajmniej taką dziurę ma, a do hali to światło to ogromny plus. a sigma daje rade, znam wielu jej posiadaczy z C, i może nie zachwalają pod niebiosa, ale też nie mają żadnych powodów do narzekań. uważaj tylko na ewentualne BF/FF, najlepiej wybierz egzemplarz i go potestuj przed zakupem
    C5DII | C40D | Sam8/3,5 | C35/1,4L | SMCTakumar50/1,4 | C70-200/2,8L | C580EXII | m42

Miasto
    Warszawa-Rzeszów

Domyślnie

Bardzo fajne fotki teraz będę miał dylemat pomiędzy Sigmą 2.8 a Canonem 4 coś trzeba wybrać. ps. jak na 1600 to chyba mało szumi ci ten aparacik w moim nikonie D50 to juz jest średnio na jeża

Co do zawodów w Wawie to najbliższy czas (z takich ważnych to Torwar ewentualnie poczatek października Aromer i zawody w ujeżdżeniu -halowe).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez moher Zobacz posta
    bez sensu jest chyba rozważanie, czy canon 2,8 mydli na 2,8 skoro kolega wyraźnie zaznaczył, że go nie kupi, bo nie ma funduszy.

w tej sytuacji polecam Sigmę 70-200/2,8 HSM II, może na 2,8/200 nie jest idealna, ale w porównaniu do Canona f/4, przynajmniej taką dziurę ma, a do hali to światło to ogromny plus. a sigma daje rade, znam wielu jej posiadaczy z C, i może nie zachwalają pod niebiosa, ale też nie mają żadnych powodów do narzekań. uważaj tylko na ewentualne BF/FF, najlepiej wybierz egzemplarz i go potestuj przed zakupem
    Proxa to facet = moje nazwisko heh

no tak właśnie słyszałem, że w przypadku tej sigmy trzeba sprawdzić czy dobrze ostrzy, coraz bardziej przekonuje się do 2.8 Dzięki za helpa
    Ostatnio edytowane przez Proxa ; 11-09-2009 o 14:51 Powód: Automerged Doublepost

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów