Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: fuji velvia i skany

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar danny
    Miasto
    Haga (NL)

Unhappy fuji velvia i skany

witam; natrafil mi sie nastepujacy problem i pytanie czy ktos juz moze tez sie z tym spotkal.

a wiec fuji velvia zakupiona z gwarantowanego miejsca (trzymana w lodowce, odpowiednia cena przyprawiajaca o palpitacje serca), uzyta wkrotce potem, skan na ultra fachowym nikonie w studio i uwaga - oto efekt:

http://img3.imageshack.us/img3/2615/photo1010v.jpg

(~1.5 maga - tak jak dostalem ze studia, do tego tiff ~40mega wygladajacy podobnie). i tak pare rolek...
    cwiczenie powtorzylem w innym zakladzie - efekt podobny; jest mozliwosc ze negatywy sa obrabiane w tym samym miejscu bo kazdy zaklad kreci nosem zeby wywolac velvie, wiec zakladam mozliwosc ze wysylaja do jednego punkty zbornego.

pytanie - co poszlo nie tak? (nie skupiajac sie na samej wartosci artystycznej czy ostrosci)

potencjalna list powodow sugerowanych przez zaklady i moje odpowiedzi:
    - ekpozycja do bani (bateria padla, zly ekran, itp.) - odpowiedz - nie, ekspozycja byla poprawna; foty byly wykonane rownoczescnie cyfrowym idiota, pomiar swiatla swiatlomierzem, oba aparaty byly nastawione tak samo; na cyfraku wyszly bez zarzutow.
    - obiektyw do felerny albo uszkodzony - odpowiedz - i tak seria 10 stalek padla???
    - obiektyw 'z niskiej' ligi - odpowiedz - wszystkie z klasy 24/1.4, 55/1.2
    - bo velvia to pozytyw - odpowiedz - no i co z tego? negatyw czy pozytyw, kolory nadal do bani

jakies sugestie? z tym zakladam nic sie nie da zrobic juz, ale na przyszlosc?
    analog i prajmy.
    cyfra gdzieś w kącie.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Najpierw bym to obejrzał na podświetlarce, ewentualnie zaramkował i do rzutnika - wtedy byłoby po pierwsze widać czy to nie przypadkiem skanerzyści, po drugie jak w rzeczywistości wygląda ekspozycja (można na oko też ocenić a najlepiej byłoby pomierzyć densytometrem) - jeżeli tu będzie wszystko OK to bym stawiał na wywołanie...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mi się też wydaje że to raczej wołanie złe jeżeli chodzi o kolory.
    Tak jak mówi Krzychu - sprawdzić slajdy oglądając je w "tradycyjny" dla nich sposób.

Początki nałogu

Domyślnie

Jeśli na orginale tzn. na slajdzie też jest tak skopane to obarczałbym winą obróbkę. Gdyby natomiast slajdy okazałyby się prawidłowe to jednoznacznie wskazuje na proces skanowania.

Coś już napisał

Domyślnie

Jak dla mnie to "obróbka" kuleje.
    Wygląda, jakby slajd był forsowany.
    Poszukaj zakładu co robi na firmowej chemii Fuji Hunt.
    Firmowy proces i masz wszystko jak trzeba-sama słodycz Velvii.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vengo Zobacz posta
    Poszukaj zakładu co robi na firmowej chemii Fuji Hunt.
    Firmowy proces i masz wszystko jak trzeba-sama słodycz Velvii.
    A może podpowiesz gdzie takie cudo znaleźć, bo ostatnio to znalezienie labu wołającego slajdy na miejscu to już jest pewne wyzwanie, a żeby jeszcze to dobrze robili to pewnie w skali kraju na palcach da się policzyć.

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jkl8 Zobacz posta
    A może podpowiesz gdzie takie cudo znaleźć, bo ostatnio to znalezienie labu wołającego slajdy na miejscu to już jest pewne wyzwanie, a żeby jeszcze to dobrze robili to pewnie w skali kraju na palcach da się policzyć.
    Ja Velvię wołałem w Profilabie na ramie w chemii Kodaka i nie miałem jej nic do zarzucenia...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony

Domyślnie

Ja wolam w rossmanie i jest swietnie. Jak wyglada sam slajd? Slajd ma wygladac tak jak mialoby byc na ekranie, kolory powinny byc nasycone i wodczna poprawna ekspozycja. Jest ciemy, jasny? Te skany sa spieprzone swoja droga. Sam w domu skanuje na nikonie LS-8000 i nigdy czegos podobnego nie mialem nawet jak wyciagalem jakies straszne cienie.
    Pierwszy z brzegu przyklad: velvia + rossman(6.90PLN) + Nikon
    http://217.153.45.179/album/album125/caly_nikon.jpg

A dla porownania przy okazji nikon vs pierwsze chwile z zakupionym bebnem
    http://gallery.dziki.pl/album125

Coś już napisał Awatar danny
    Miasto
    Haga (NL)

Domyślnie

dzik - jakosc tego co wlasnie pokazales na probke spowodowalo ze przysiadlem z wrazenia. to co ja tutaj otrzymuje jest ehhh... jak widac.

spojrzalem na same negatywy - kolory sa, nawet ostre - slowem nie ma do czego sie doczepic. co jednak mnie bardziej zaskoczylo - zrobilem pare odbitek papierowych w tych samych labach - dokladnie jak na skanie 100% poraszki w poraszce.

moral z bajki tak - jak sam sobie nie zrobisz to nic z tego nie bedzie
    analog i prajmy.
    cyfra gdzieś w kącie.

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez danny Zobacz posta
    dzik - jakosc tego co wlasnie pokazales na probke spowodowalo ze przysiadlem z wrazenia. to co ja tutaj otrzymuje jest ehhh... jak widac.

spojrzalem na same negatywy - kolory sa, nawet ostre - slowem nie ma do czego sie doczepic. co jednak mnie bardziej zaskoczylo - zrobilem pare odbitek papierowych w tych samych labach - dokladnie jak na skanie 100% poraszki w poraszce.

moral z bajki tak - jak sam sobie nie zrobisz to nic z tego nie bedzie
    Nie załamuj mnie. SLAJDY !! a nie negatywy. A że dostałeś to co na skanie to nie dziwne - przecież naświetlali ze skanu, procesu naświetlania odbitek ze slajdów (Cibachrome) już nie ma dawno temu....
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów