Strona 1 z 23 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 230

Wątek: Hack firmware dla 400D ISO 3200, plus pomiar punktowy

  1. #1
    toul_to
    Guest

    Domyślnie Hack firmware dla 400D ISO 3200, plus pomiar punktowy

    Witam serdecznie! Raczej staram się zawsze czytać, ale nie znalazłem nic na ten temat, więc postanowiłem coś naskrobać. Chodzi o to ze znalazłem Hack firmware dla C400D http://www.clubsnap.com/forums/showt...hreadid=565101
    Z tego co wyczytałem umożliwia on dodanie nowych funkcji takich jak ISO 3200 (i inne np. 500, 640, 120, 1250 itd.), oraz pomiar punktowy. Jestem ciekaw czy ktoś z użytkowników miał z czymś takim do czynienia i może cos więcej o tym napisze. Nie mam żadnego doświadczenia z wymianą softu tym bardziej ze jest to soft alternatywny.
    Pozdrawiam
    Tomek

  2. #2
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Sep 2008
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław
    Posty
    1 010

    Domyślnie

    Ciekawa sprawa, czy do 350D też coś takiego istnieje?
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

  3. #3
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Jul 2008
    Posty
    1 661

    Domyślnie

    Dołączam się do pytania. Wygląda bardzo interesująco.

  4. #4
    Początki nałogu Awatar szymekgd
    Dołączył
    Jul 2008
    Miasto
    Gdynia
    Wiek
    47
    Posty
    292

    Domyślnie

    Wg. opisu nie wymieniamy softu w puszce, opcje te uaktywniaja sie tylko wtedy gdy w aparacie mamy karte CF z wgranym plikiem, na pozostalych kartach aparat dziala bez zmian. Dodatkowo soft umozliwia odczytanie stanu licznika zdjec.
    CANON EOS 40D z dodatkami

  5. #5
    toul_to
    Guest

    Domyślnie

    Tez mi się tak wydaje że nie trzeba wymieniać softu pod warunkiem ze się ma w firmware (1.1.1) tylko skopiować plik autoexec.bin na kartę http://depositfiles.com/files/jbygql51l , dodatkowo najpierw trzeba przygotować odpowiednio kartę CF tj. sformatować ją jeśli karta jest mniejsza lub równa 4GB to system FAT 16 jeśli więcej to FAT32 używając do tego programu HxDSetupPL http://mh-nexus.de/en/downloads.php?product=HxD
    Jeśli dobrze zrozumiałem to trzeba uruchomić program HxD otworzyć dysk CF oszukać i dopisać obok cos takiego:
    000000047 ---> EOS_DEVELOP
    0000005C0 ---> BOOTDISK
    na koniec zapisać
    Poprawcie mnie jak zle myślę

  6. #6
    Coś już napisał
    Dołączył
    Feb 2008
    Posty
    83

    Domyślnie

    Działa właśnie to uruchomiłem :]

  7. #7

    Domyślnie

    Postepowalem wg instrukcji tutaj:

    http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=742806


    CHDK dziala mi tylko na karcie 8GB, na kartach 1 lub 4GB nie udaje mi sie go uruchomic.



    http://www.youtube.com/watch?v=BI7IXKmn8Vk

  8. #8
    Początki nałogu Awatar talarczyk
    Dołączył
    May 2008
    Miasto
    Poznan
    Wiek
    28
    Posty
    399

    Domyślnie

    --------DETAILED HOWTO--------

    1. use a fully charged battery. you need CF card reader and windows. on a mac, use windows under bootcamp/vmware fusion.

    2. update to latest firmware (1.1.1) by downloading the latest firmware, copying it into the root of CF, and running "update firmware" in the setup menu.

    3. empty your CF, download testfir.fir from http://chdk.setepontos.com/index.php/topic,1618.0.html and copy it into the root of your CF.

    4. insert CF, and then run firmware update again using testfir.fir the screen will go blank. wait 5 minutes, turn off, take battery out and back in.
    Czyli jednak należy zmodyfikować firmware, dobrze rozumiem?

  9. #9
    Początki nałogu Awatar talarczyk
    Dołączył
    May 2008
    Miasto
    Poznan
    Wiek
    28
    Posty
    399

    Domyślnie

    Ok, sprawdziłem.
    Sandisk 1gb ultra II - działa
    Sandisk 4gb Extreme III - działa (fat16)

    iso3200 i spot(!) to jedyne rzeczy, których brakowało mi w moim trabancie

  10. #10
    Dopiero zaczyna
    Dołączył
    Sep 2008
    Miasto
    Lublin/Wawa
    Wiek
    39
    Posty
    43

    Domyślnie

    Właśnie udało mi sie uruchomić to na moim trabancie. Ogólnie karty do 4Gb aby zrobić bootowalne trzeba inaczej zmodyfikować a inaczej karty ponad 4Gb.
    I to chyba jedyna trudność Reszta kroków jest bardzo prosta.
    60D + 400D(BG-E3) + macro-kit + T17-50 2.8 + C50/1.8 + C85 1.8 + T55-200 + Samyang 8mm FishEye + 580 EX II + YN565EX + YN560 II + Phottix Strato II Multi + pomniejsze gadżety

Strona 1 z 23 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •