Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Czy kupic 50D? (dokładne wymagania i prośba)

Mieszany widok

sic-transit
    Guest

Arrow Czy kupic 50D? (dokładne wymagania i prośba)

Witam wszystkich,

Na początek zarys tematu :-) : mam obecnie 450D + 18-85 IS i już mi ten aparat oraz obiektyw nie wystarczają (zdjęcia robię już wiele lat). Chodzi zarówno o ergonomię samego body jak i przede wszystkim o jakość samych zdjęć. Za bardzo rozmydlone i za dużo nieprawidłowo ustawionej ostrości. Robię dużo zdjęć ludzi, w szczególności dzieci - a wiadomo, że to jak zdjęcia sportowe, bo dzieci ruszają się jak wściekłe osy cały czas :-D

Na co zwracam więc szczególną uwagę: chciałbym aparat o szybkim i pewnym AF oraz szkło o dobrej jakości optycznej. Myślę więc o 50D + 17-55 2.8 IS. 50 1.4 już mam i może jeszcze jakieś stałki dokupię, bo 55 to trochę za mało do niektórych sytuacji.

I tutaj dochodzimy do sedna: chciałbym prosić o opinie i uwagi, szczególnie osób, które robią podobne zdjęcia i są ZADOWOLONE z tego sprzętu. Dlaczego zadowolone? Bo czytałem już wątek o problemach z AF i sporo osób tam napisało o swoich problemach a mało, że jest ok. No i nie wiem teraz, czy to jest tylko pewien margines, czy to bardzo częsty problem. Zadowoleni jakoś rzadko piszą , więc może zrobimy wątek - dla przeciwwagi - świadczący, że jest ok. Bo alternatywa dla mnie to Nikon D300, ale o ile puszki dosyć podobne, to Nikon ma mniejszą ofertę obiektywów - a ten canonowski 17-55 jest niezły i ma IS, który często się przydaje.

Greg

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Wymiana obiektywu z kita na 17-55 ma jak najbardziej sens - korpusu - średnio, chyba że chcesz koniecznie wydać pieniądze. Wiele lepszych zdjęć nie dostaniesz niż z 450D, a do dzieci ten korpus ma AF w zupełności wystarczający jak się podepnie odpowiednio dobry obiektyw.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Ja jestem zadowolony z AF w 50D. Wreszcie servo działa jak należy w porównaniu do mojej poprzedniej puszki czyli...350D.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Tak jak piszesz, brak narzekania oznacza zadowolenie...

Mój zestaw ze stopki sprawuje się wyśmienicie, zero problemów z AF...
    Puszka jak najbardziej godna polecenia.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja też nie mam żadnych narzekań na pracę swojego 50D .
    Jestem podobnego zdania co Krzychu. Zmień obiektyw najpierw, zobacz jak to wygląda, potem jak coś zmienisz puszkę.

Początki nałogu Awatar p_lar
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Mam taki zestaw (50d+17-55) i jestem z niego zadowolony, trzaskam głównie "na powietrzu" miasto, krajobraz, architekture. Całość jest może mało poręczna na wyjazdach, są lżejsze obiektywy, ale jakość i IS jest tego warta. Obiektyw juz zaliczył ze 2 razy glebę razem z aparatem (raz szlag trafił UV-ke) i nadal jest cacy. Owszem zdarzaja się błędy autofocusa ale sporadycznie, i wynika to zwykle z pośpiechu. Miałem też tamrona 17-50, może był minimalnie ostrzejszy a może to tylko wrażenie. Nie miałem czasu porównać bo z poprzednim body (350d) pożyczyłem go na zawsze rodzinie.
    Can-on, can-off... 50D+17-55IS+EF70-300IS

sic-transit
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dark4blade Zobacz posta
    Jestem podobnego zdania co Krzychu. Zmień obiektyw najpierw, zobacz jak to wygląda, potem jak coś zmienisz puszkę.
    Też o tym myślałem, ale są konkretne rzeczy, których mi brakuje w 400D, no i AF jest taki sobie. Natomiast olbrzymia przewaga: jak się dokręci 50 1.4, to wielkościowo jest prawie kompakt - zdecydowanie przestaje ciążyć i zwracać uwagę (szczególnie w porównaniu do 50D + 17-55).

Greg

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

Mam również ten zestaw t.j. 50D i C17-55/2,8 i w porównaniu do 400D kolosalna poprawa AF ( w końcu trafia tam gdzie ja chcę :-D)
    pozdrawiam

Dopiero zaczyna
    Miasto
    dolny śląsk

Domyślnie

Chcesz oszczędzić kilka złotych kup 40d:-D.
    A jeśli te kilkaset zł nie gra roli bierz 50d i 17-55 i "będzie Pana zadowolony".

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Do 50d z 17-55/2,8 IS/mam i AF jest O.K./ + 50/1,4, dokup 85/1,8/AF szybszy niż w 50/1,4/, a do "zdjęć ludzi" jest "jak znalazł". W 7d AF ma być jeszcze lepszy niż w 50d-może warto na niego poczekać i najpierw zainwestować w obiektywy

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów