Witam wszystkich,
Na początek zarys tematu :-) : mam obecnie 450D + 18-85 IS i już mi ten aparat oraz obiektyw nie wystarczają (zdjęcia robię już wiele lat). Chodzi zarówno o ergonomię samego body jak i przede wszystkim o jakość samych zdjęć. Za bardzo rozmydlone i za dużo nieprawidłowo ustawionej ostrości. Robię dużo zdjęć ludzi, w szczególności dzieci - a wiadomo, że to jak zdjęcia sportowe, bo dzieci ruszają się jak wściekłe osy cały czas :-D
Na co zwracam więc szczególną uwagę: chciałbym aparat o szybkim i pewnym AF oraz szkło o dobrej jakości optycznej. Myślę więc o 50D + 17-55 2.8 IS. 50 1.4 już mam i może jeszcze jakieś stałki dokupię, bo 55 to trochę za mało do niektórych sytuacji.
I tutaj dochodzimy do sedna: chciałbym prosić o opinie i uwagi, szczególnie osób, które robią podobne zdjęcia i są ZADOWOLONE z tego sprzętu. Dlaczego zadowolone? Bo czytałem już wątek o problemach z AF i sporo osób tam napisało o swoich problemach a mało, że jest ok. No i nie wiem teraz, czy to jest tylko pewien margines, czy to bardzo częsty problem. Zadowoleni jakoś rzadko piszą, więc może zrobimy wątek - dla przeciwwagi - świadczący, że jest ok. Bo alternatywa dla mnie to Nikon D300, ale o ile puszki dosyć podobne, to Nikon ma mniejszą ofertę obiektywów - a ten canonowski 17-55 jest niezły i ma IS, który często się przydaje.
Greg