Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Granica inwestycji w sprzęt

Mieszany widok

Domyślnie Granica inwestycji w sprzęt

Dręczy mnie pytanie gdzie znajduje się granica inwestowania w sprzęt, w co inwestować? Czy w szkła czy w puszki? Wiem że jak ktoś ma dużo kapusty (w ogródku rodziców ) to może sobie pozwolić na szaleństwa (hulaj duszo piekła niema) ale czy ktoś się zastanawiał jaka puszka jest optymalna i wystarczająca i od tej danej puszki lepiej już inwestować w szkła?

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie: Wszystko zależy od ilości kapusty;-) Gdyby tak nie było, wszyscy by latali z 1000D z podpiętymi L-kami, a jednak jest inaczej. (Te L-ki też zależą od ilości kapusty, bo jedni będą mogli sobie pozwlić tylko na 1000D + 18-55, a inni na coś lepszego)

Poza tym to już tylko Twoje preferencje. Wszyscy dobrze wiemy jak są pozycjonowane i czym się różnią poszczególne puszki, więc w zależności czego Ci trzeba wybierasz tą, na którą Cię stać..

Mam nadzieję, że to nie podpucha..
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Coś już napisał
    Miasto
    ursn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider
    Wszystko zależy od ilości kapusty;-)

Wszyscy dobrze wiemy jak są pozycjonowane i czym się różnią poszczególne puszki, więc w zależności czego Ci trzeba wybierasz tą, na którą Cię stać..
    lub ktora jestes w stanie udzwignac i utrzymac do zdjecia

1 + c28-300L to prawie 3 kg, na dlugim koncu to zdjecia tylko slonca, coby poruszone nie byly
    no i sluzbe by nosila za Toba sprzet foto

Cytat Zamieszczone przez Slider
    Mam nadzieję, że to nie podpucha..
    :-D nawet gdyby, a co tam

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Granica jest na najwyższej dostępnej półce cenowej:-)

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie da się odpowiedzieć na Twoje pytanie ze względów o który pisał Slider - ja jeszcze dodam że nie istnieje coś takiego jak "optymalna i wystarczająca puszka" - zależy do czego jej potrzebujesz.

Domyślnie

Gdzie się znajduje granica inwestycji w sprzęt?
    Popatrz na samochód sąsiada* i na sprzęt, który masz (lub chcesz kupić). Jeśli Twój sprzęt jest w okolicach lub znacząco przewyższa wartość samochodu sąsiada to przestań inwestować w sprzęt, a pozostałą kasę wydaj na samochód i siłownie (bo jakoś trzeba ten sprzęt transportować (na swoim grzbiecie albo lepiej samochodem)

*-ten droższy samochód, wiek max do 8-10 lat

A tak serio -wszystko zależy od zastosowania aparatu (hobbystycznie, do celów zarobkowych, spodziewane przychody które ma przynieść sprzęt) oraz środków które możesz w niego włożyć...

Wiadomo, że do fotografowania "u cioci na imieninach" czy wakacyjnego wypadu w góry nie sprzedasz nerki/innych organów/samochodu/tajemnic państwowych i nie kupisz 50d/5dmk2/1dmk3 oraz 15kg obiektywów Canona serii L, ale coś tańszego i lżejszego np 500d/1000d i zadowolisz się wbudowaną lampą oraz kitem lub lepszym jego odpowiednikiem...
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Domyślnie

Co do wypowiedzi szanownego kolegi "Patryk_mirek" Ja robię urodziny cioci i wakacje ...
    Nauczyłem się jednego górnej granicy nie ma. A apetyt rośnie w miarę jedzenia , jak miałem pierwsze lustro 400d i gdy połapałem się o co w fotografii chodzi , to przyszło mi tylko jedno do głowy co za pojeby kupują takie drogie obiektywy i aparaty teraz już wiem takie pojeby jak JA.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hanibal Zobacz posta
    Dręczy mnie pytanie gdzie znajduje się granica inwestowania w sprzęt, w co inwestować? Czy w szkła czy w puszki? Wiem że jak ktoś ma dużo kapusty (w ogródku rodziców ) to może sobie pozwolić na szaleństwa (hulaj duszo piekła niema) ale czy ktoś się zastanawiał jaka puszka jest optymalna i wystarczająca i od tej danej puszki lepiej już inwestować w szkła?
    To wszystko zależy, jeśli Twoim hobby będzie kolekcjonowanie sprżetu fogtograficznego to górnej granicy nie ma. W przeciwnym wypadku górną granicą jest sprzęt, który nie utrudnia Ci robienia takich zdjęć, jakie chcesz robić.
    Fotograf platoniczny

Dopiero zaczyna Awatar Rafał Gutowski
    Miasto
    Ludwigshafen - Germany

Domyślnie

Moim skromnym zdaniem inwestowanie sprzęt ma sens tylko wtedy jak ma sens Może powyższe zdanie nie jest do końca po polsku, ale już wyjaśniam o co chodzi. Swego czasu byłem świadkiem jak pod MM podjechał Jaguarem obywatel byłego ZSRR. Raczej sałaty tudzież wspomnianej wcześniej kapusty mu nie brakowało. Podszedł do sprzedawcy i poprosił o najlepszy aparat - dostał D3x + jakieś tam szkiełko, po czym zwrócił się do sprzedawcy tymi słowy (prawie cytat): Czy mógłby mi pan teraz tak ustawić ten aparat, żebym nie musiał nic przełączać, wie pan tak, żebym mógł normalnie zdjęcia robić"
    No i w tym przypadku moim zdaniem inwestycja w sprzęt nie ma zupełnie sensu, bo ... nie ma sensu
    Pozdrowienia
    EOS 40d + BG-E2N, EOS 350d + BG-E3 + Kit (EFs 18-55); EOS 3000v + Kit (EF 24-90); EF 17-40 f/4 L USM; EF 70-200 f/4 L USM; EF 50 f/1.4 USM; 430 EX; 580 EX II; etc, etc...
    www.rg-foto.eu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    górną granicą jest sprzęt, który nie utrudnia Ci robienia takich zdjęć, jakie chcesz robić.
    piekna definicja :-) !! krotko i trafnie :-)

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów