Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Wątek: ETTL w 40d

Dopiero zaczyna Awatar darek-td
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie ETTL w 40d

Witam.
    Nabyłem ostatnio sprzęcik do portretów - parasolka na statywie i lampa wyzwalana fotocelą. Problem polega na tym, że aparat używając ettl czyni mój sprzęcik bezużytecznym. Tylko z ttl błysk w lampie koordynuje się z błyskiem flesza w aparacie.
    Pytanie moje jest następujące, czy można wyłączyć ETTL? W menu, w ustawieniach lampy wewnętrznej opcja ettl II nie jest aktywna i nic nie mogę zrobić oprócz korekcji błysku.
    Jeśli macie jakieś pomysły i wiedzę -jak to ominąć, będę bardzo wdzięczny.

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Wyłączyć - nie. Ale da się to obejść na kilka sposobów.
    a) kup fotocelę z możliwością ignorowania przedbłysku
    b) kup dowolną lampę z trybem manualnym, moc na minimum i jedziesz (proporcje błysku lampy na aparacie i lampy wyzwalanej takie, aby błysk wyzwalający nie miał praktycznie znaczenia dla zdjęcia)
    c) FEL (Flash exposure lock) - najpierw FEL, żeby wyzwolić przedbłysk, potem zdjęcie - tym razem poleci już sam błysk właściwy. Co ciekawe, dzięki tej metodzie można b. mocno zejść z siłą błysku, wystarczy, że FELując wycelujesz aparat w jakąś bliską powierzchnię (ok. 50cm).
    d) zakładam, że zawsze pozostaje opcja wyzwalania po kablu, mało komfortowa, ale lepsza niż kombinacje z fotocelą

Kombinuj waść
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Uprawnienia umieszczania postów