Tzn mi się osobiście też wydaje, że żadnych problemów nie powinno być no ale skoro alien zarzucił taki problem to zwątpiłemZamieszczone przez Maciej
Tzn mi się osobiście też wydaje, że żadnych problemów nie powinno być no ale skoro alien zarzucił taki problem to zwątpiłemZamieszczone przez Maciej
5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC
Mam 3M-5A 8/500 i MC MTO-11CA 10/1000 i z EOSem 300D działają całkiem fajnie. "L"-ki to to nie są, ale kawał zabawy jest![]()
EOS 300D, EOS 300, 580EX, gripy, parę szkieł ale bez "L", + nostalgia: Zorkij, Zenit i parę szkieł M42
No tak. Mxdanish tu masz racje - jakoś wydawało mi sie ze chodził o to ze obiektyw zasłoni kukułke ( czyli to coś na wizjerem - bo chyba nie uwazacie tego za lampe ? )
Co prawda istnieje ten model z mocowaniem EOS ale jest to tak stara konstrukja ( jak sadze - jak sie myle to mnie poprawcie ) ze problem daszka pod palnikiem kukułki nie występował ( analogi nie miały daszka lub wogóle nie miały kukułki )
Rozwiązaniem jest telekonwerter ( niestety ) odsunie zestaw na odpowiednią odleglość.
Mam analoga - starusienkiego 1000fn i ma daszekZamieszczone przez Driver
500/8 sie miesci pod nim, 1000 juz nie chcial
![]()
Faktycznie telekonwerter odsunal go od daszka ale tez jasnosc spadla tak mocno ze nie dalo sie tego uzywac
--
a ze to pierwszy post witam wszystkich![]()
Też mi trochę zeszło zanim się zorientowałem, że tak można.
Ruscy na to nie wpadli ale np. w niemieckim obiektywie Carl Zeiss Jena 2,8/180 który mam w swoim zestawie jest z boku taka śrubka i można po jej poluzowaniu obarcać całym mocowaniem o 360*.
Pozdrawiam
Maciej
A które z Twoich M42 cenisz najbardziej?
EOS 300D, EOS 300, 580EX, gripy, parę szkieł ale bez "L", + nostalgia: Zorkij, Zenit i parę szkieł M42
Najbardziej cenię właśnie SONNAR'a 2,8/180 co po cropie daje mi prawie 300 mm. Jest to duży i ciężki obiektyw ale jego jakość jest niesamowita. Daje wspaniale ostre i wyraziste zdjęcia.
Pozdrowienia
Maciej
A propo aukcji - HAMA M42/PK to przejsciowka na bagnet K. Jak gosc sie pomylil, to nabywcy beda sie musieli niezle wysilic aby wkrecic to w EOSa :-)
Najlepsze adaptery robil podobno kiedys Rowi, ale chyba juz wycofali z produkcji. Polskie i ruski Jolos maja dupke do obiektywow auto, czasem to przeszkadza, np. w niektorych Heliosach.
A w ogole co do adapterow, to nieprawda jest ze kazdy obiektyw M42 ostrzy w nich na nieskonczonosc, zdazaja sie takie co nie ostrza. Poza tym aby widziec ze ostrzy, to trzeba by miec matowke z klinem. W cyfraku chyba prosciej, ale bez matowki skad wiadomo, ze to np. obiektyw rozmywa a nie przejsciowa ?