Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Wątek: 5dMKII a 50d: ae lock dziala inaczej?

Domyślnie 5dMKII a 50d: ae lock dziala inaczej?

Witam!

Chcialbym sie podzielic pewnum spostrzezeniem odnosnie pracy ae locka w 2 body Canona 5d mkII i 50d.

Dostrzeglem zasadnicza roznce dzialania tej funkcji w obu body.

W przypadku 50d gdy fotografuje w trybie AV, pomiar wielosegmentowy, np. krajobraz w ktorym mamy jasny element niebo, drzewka i ziemie, mozliwe jest wybranie punktu af ktory znajduje sie na jasnym obszerze (niebo) wcisniecie ae lock by zablokowac ekspozycje.
    Zmina punktu na inny obiekt sceny (ekspozycja nadal zablokowana - symbol * w wizjerze ora wartosci przyslona i czas pozostaja niezmienne), naciskamy spust migawki by na ostrzyc i robimy fotke.
    Tym samym sposobem znajomy fotografuje za pomoca Nikona d700.

W 5D mkII nie jest to mozliwe bo gdy wcisniemy przycisk ae lock a potem zmienimy punkt af na inny niz ten na ktorym blokowalismy ekspozycje to mimo widocznego symbolu * prametry ekspozycji ulegaja zmianie (w moim przypadku czas miagawki).
    Nie dzieje sie tak gdy do blokady i ostrzenia uzywam tego samego punktu.

Dodam iz oba body sa skonfigurowane identycznie.

Czy ktos moze zna przyczyne roznie dzialajacej funkcji blokady ekspozycji w obu body? Bede wdzieczny za wszelkie info

---
    Pozdrawiam
    Przemek
    Ostatnio edytowane przez medieval78 ; 08-09-2009 o 21:55
    Pozdrawiam
    Przemek
    ---
    http://www.kilanowski.eu

Domyślnie

W skrocie chodzi mi oto ze na 50d uzywajac pomiaru wielosegmentowego mozna zmieniac punkty af podczas blokady ekspozycji AE lock bez potrzeby przekadrowywania badz robimy to w sposob minimalny (moim zdaniem przydatne przy fotografi krajobrazowej). w 5D mkII zas mozemy blokowac ekspozycje i ostrzyc na obiekt tylko na jeden punkt, co zmusz nas do przekadrowyawania.

Zdziwilo mnie ze Canon wprowadzil 2 rozne wersje do tych korpusow, ciekawi mnie tylko w jaki sposob niesie to korzysc dla uzytkownika.

----
    Pozdrawiam
    Przemek
    Pozdrawiam
    Przemek
    ---
    http://www.kilanowski.eu

Uprawnienia umieszczania postów