Strona 4 z 16 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 157

Wątek: Sigma 18-125 czy Sigma 18-200

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hoody
    co jest lepsze 20 letni maluch czy 15 letni trabant ? :-)
    A co to ma do rzeczy? Nie bardzo rozumiem porównanie tych sigm to wymienionych przec Ciebie cudów motoryzacji

Super zoomy też są dla ludzi. Jeśli ktoś nie robi zdjęć zawodowo, nie robi dużych powiększeń i nie ogląda fotek w powiększeniu 1 do 1 na monitorze, to dlaczego nie?

Cytat Zamieszczone przez Hoody
    W lustrze nie ma kompromisów, szkło robi zdjęcie body tylko je rejestruje.
    Lepiej mieć jedno a dobre i nie mieć wstydu przed pokazywaniem zdjęc niż mieć jedno uniwersalne które jest lekko mówiąc do niczego.
    Wstyd to pokazywac złe zdjęcia, a to nie ma wiele wspólnego z tym jakim zostały zrobione obiektywem. Jak to ktoś złośliwie (aczkolwiek niestety prawdziwie) powiedział, most lenses are better than most photographers....

Jeśli chodzi o kompromisy, to każde szkło jest kompromisem między jakościa optyki/wagą/ceną.

Poza tym, (a co, będę wredny) skoro nie uznajesz kompromisów, to sprzedaj rzeczy ze swojej stopki i kup jakiś porządny obiektyw

Sorki za złośliwość, ale skoro porównujesz superzoomy do 15 letnich trabantów, to musisz wiedzieć że są ludzie (mówie np. o użytkownikach stałek) dla których jakość polecanej przez Ciebie Sigmy 18-50/2,8 ma niewiele wspólnego z "bezkompromisowością".

Aha, nie jestem użytkownikiem superzoomów, żeby nie było że oburzam się osobistą zniewagę

dyszmen
    Guest

Domyślnie

Moim zdaniem te wszystkie testy mozna sobie o kant d...y rozbic. Kupilem ta krytykowana przez wszystkich "profesjonalnych" fotografow (bynajmniej tak o sobie mowia) Sigme 18-200 i jestem w pelni usatysfakcjonowany. Jak widze niektore sample z tych "wspanialych" i kosmicznie drogich L-ek to moje zdjecia niczym od nich nie odbiegaja. Przy dobrym swietle (a malo robie zdjec w ciemnych pomieszczeniach) Sigma 18-200 niczym nie odbiega od tej cudownej 18-50 F2.8. Ja chociaz nie jestem zawodowym fotografem potrafie zrobic swietne zdjecia moja nowa Sigma, a Ci wszyscy zawodowcy potrzebuja do dobrych zdjec only L-ek za kilka-kilknascie tysiecy zlotych.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dobrze że zacząłeś "moim zdaniem"... To prawda że w poprzednim poście broniłem superzoomów, po powiedzenie że się nie nadają to niczego to duża przesada.

Ale stwierdzenie że niczym się nie różnią od dobrych jasnych szkieł o węższym zakresie ogniskowych to... też duża przesada

Choć zakładam że Twój post jest efektem fascynacji nowym obiektywem. Nie martw się, przejdzie Ci...

Bywalec Awatar GoTo
    Miasto
    Ząbki, mazowieckie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasz
    Choć zakładam że Twój post jest efektem fascynacji nowym obiektywem. Nie martw się, przejdzie Ci...
    Zgadza się, fascynacja tą Sigmą przechodzi, i to raczej prędzej niz później
    Ja choć mam właśnie taką 18-125 i jestem z niej zadowolony, to zdaje sobie sprawę z jej ograniczeń i na pewno jej nie przeceniam. Ale w tym momencie musi mi wystarczyć i jestem całkiem zadowolony z efektów.
    Pewnie że przy bardzo dobrym świetle, mocno przymknięta może być porównywalna z Sigmą 18-50/2,8, szczególnie jeśli nie robi sie dużych powiększeń.
    Ale z drugiej strony nie można powiedzieć, że jest do niczego, a napewno polecanie zamiast niej obiektywu o zakresie 70-200 jest nieporozumieniem.
    EOS 300D UnD | Tokina AT-X 270 AF Pro II 28-70 f/2.6-2.8 | Canon EF 50 f/1.8 II | Tamron 75-300 f/4-5.6 LD | Sigma 18-125 f/3.5-5.6 DC
    Speedlite 420EX +Omni-Bounce | Lowepro SlingShot 200 AW | Hama Star 63 | karty Kingston
    Zenit 11 | Helios 58 f/2 + pierścienie makro

Bywalec Awatar PALOMBO
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

jest tam o 18-125 i bynajmniej nie za ciekawie piszą,
    Jeśli to szkło kosztuje ok 1400 zł
    ZA 1000 można go kupić na allegro ( nowy z gwar.)

mam właśnie taką 18-125 i jestem z niej zadowolony, to zdaje sobie sprawę z jej ograniczeń i na pewno jej nie przeceniam
    Ja mam zamiar ją kupić w przyszłym tygodniu robię troche więcej niż amatorskie zdjęcia , ale z testów robionych osobiście jestem zadowolony . Oczywiście sobie zdaję sprawę że "apetyt rośnie w miarę jedzenia " i za jakiś czas rozglądać się będe za czymś innym. Może osławione L może tylko USM pożyjemy zobaczymy .
    Ja przedewszystkim wyznaje zasadę która przeważnie się sprawdza :
    " KUPUJ SPRZĘT DOSTOSOWANY DO WŁASNYCH POTRZEB A NIE KUPUJ MARKI, CZY TESTU - ALE WYBIERAJ TAK ŻEBY MIEĆ JESZCZE MOŻLIWOŚĆ ROZWOJU ( SIEBIE I TEGO CO ROBISZ ) "

Reasumująć : po co Ci stałka lub droga L jak fotocisz tylko " u cioci na imieninach "
    Ostatnio edytowane przez PALOMBO ; 14-10-2005 o 14:00
    20D , latarka i jakieś szkło

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PALOMBO
    Reasumująć : po co Ci stałka lub droga L jak fotocisz tylko " u cioci na imieninach "
    Dla frajdy
    (oczywiscie w miare mozliwosci finansowych)

Bywalec Awatar PALOMBO
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Vitez - masz rację ale niestety 90% albo więcej postów dotyczącuch zakupów oparta jest na cenie ." mam tyle co za to polecacie ? " itp.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GoTo
    Zgadza się, fascynacja tą Sigmą przechodzi, i to raczej prędzej niz później
    Ja choć mam właśnie taką 18-125 i jestem z niej zadowolony, to zdaje sobie sprawę z jej ograniczeń i na pewno jej nie przeceniam.
    Czy w tych dwóch zdaniach nie ma aby lekkiej sprzeczności? A może to jesień....

dyszmen
    Guest

Domyślnie

A rada zeby zamiast tej Sigmy kupic 70-200 jest calkowicie bez sensu.

Bywalec Awatar PALOMBO
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zgadzam się DYSZMEN ma rację , bo to tak jak by doradzić komuś że zamiast lodówki kupił zamrażarkę - przecież lepiej chłodzi

Strona 4 z 16 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów