Strona 1 z 16 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 157

Wątek: Sigma 18-125 czy Sigma 18-200

dyszmen
    Guest

Domyślnie Sigma 18-125 czy Sigma 18-200

Na dniach planuje zakup jednego z tych obiektywow. Prosze o opinie uzytkownikow, ktory wybrac. Ktory lepiej ostrzy? Jesli to mozliwe prosze o sample z obu obiektywow. Z gory wielkie dzieki.

Bywalec Awatar ziemna
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dyszmen
    Prosze o opinie uzytkownikow, ktory wybrac.
    Używałem przez dwa dni pożyczonego 18-200. Do ostrzenia nie miałem zastrzeżeń, ale jakość optyczna, zwłaszcza na krańcach, jest kiepska. To jest obiektyw dla kogoś, kogo nie stać na 3 dobre obiektywy i musi mieć jeden na cały zakres. Jak musi, to musi, ale niech nie oczekuje cudów.
    T U T A J masz test porównujący Sigmę 18-200 z Tamronem 18-200, niestety po japońsku, ale zdjęcia da się ocenić.

O 18-125 niech się wypowie ktoś, kto zna, ale stawiam dolary przeciw orzechom że będzie wyraźnie lepsza.
    Ostatnio edytowane przez ziemna ; 05-09-2005 o 10:37
    EOS 300D, EOS 300, 580EX, gripy, parę szkieł ale bez "L", + nostalgia: Zorkij, Zenit i parę szkieł M42

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ziemna
    O 18-125 niech się wypowie ktoś, kto zna, ale stawiam dolary przeciw orzechom że będzie wyraźnie lepsza.
    A właśnie, że nie. Opinie na prfc świadczą, że o dziwo 18-200 jest nieco lepsze. Ale to ciągle ta sama kategoria szkieł.
    350D | Canon 18-55/3.5-5.6 II | Canon 50 1.8 II | Canon 70-200/4L | Lowepro Nova 4 AW | reszta w planach...

dyszmen
    Guest

Domyślnie No własnie czytalem, ze

niby 18-200 wypada lepiej. Zdjecia na pbase.com sa podobne dla obu obiektywow.

SyncMarek
    Guest

Domyślnie

W fotokurierze jest dosyć ciekawy test obiektywów i ta sigma wypada bardzo przyzwoicie.
    Sigma dostała też nagrodę EISA

dyszmen
    Guest

Domyślnie obecnie mam

tylko stalke Canona 50 mm 1.8 i brakuje mi bardzo szerokiego kata, a kasy tylko maks. 1400 zl do wydania.

Bywalec
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Dyszmen...a myslałeś o Sigmie 18-50 f2,8... ma dobre opinie i chyba najtańsza przyzwoita alternatywa dla Kita...

dyszmen
    Guest

Domyślnie Myślałem, ale

to wydatek prawie 2.000 zl. Troche duzo.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    Moje opinie o 18-125 (bo takową kiedyś posiadałem) są negatywne.
    Jeśli chodzi o optykę polecam zostać przy KITcie bo to marna zamiana.
    Proponuję zrobic zdjecie np. latarni po zmroku oboma obiektywami. Różnica na korzyść 18-200 będzie widoczna nawet dla osób niedowidzących

Bywalec
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez perian
    A właśnie, że nie. Opinie na prfc świadczą, że o dziwo 18-200 jest nieco lepsze. Ale to ciągle ta sama kategoria szkieł.
    No właśnie, to ciekawe...

Poza tym w wyższym zakresie ogniskowych ten obiektyw (teoretycznie) może mieć problemy z AF (minimalna przysłona 6,3).

Może ktoś z forumowiczów testował oba obiektywy?

Strona 1 z 16 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów