Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Tamron 17-50 zacięta przysłona + err 99

Dopiero zaczyna Awatar goblin
    Miasto
    Głucholazy

Domyślnie Tamron 17-50 zacięta przysłona + err 99

Witam
    Wygląda na to, że mojego Tamrona dopadła jakaś dżuma. Od pewnego czasu podczas robienia zdjęć tym obiektywem (+20d) czasami wyskakuje błąd errror 99. Czasami po włączeniu/wyłączeniu aparatu znika i jest OK. A czasami nie.
    Po dalszym analalizowaniu usterki okazało się, że przysłona nie za każdym razem domyka się do zadanej wartości, co widać używając podglądu głebii ostrości. No i wszystko jasne
    Troche mnie świerzbi żeby zajrzeć do środka, ale jednak mam pewne obawy. Na razie napisałem do Tamrona z opisem usterki i prośbą o wycenę naprawy.
    Czy komuś zdarzyła się podbna usterka?
    Czy znacie serwis gdzie można wysłać obiektyw do naprawy?
    dzięki za pomoc
    pozdrawiam
    goblin
    Fuji S5Pro

Domyślnie

Ciekawy jestem, czy naprawa będzie opłacalna.
    A tu masz podobny wątek:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=13877
    .

Dopiero zaczyna Awatar goblin
    Miasto
    Głucholazy

Domyślnie

Tak sobie myślę, że wkręce go do analogowej piątki i zobaczę jak się z nią zachowa. Jeżeli to jest kwestia mechaniczna to "rozruszanie" przysłony powinno pomóc. Styki są czyste, do obiektywu przychodzi sygnał o zmianie przysłony bo słychać chrobotanie przy załączaniu podglądu a przysłona się nie zmienia.
    Nie wiem jak to dokładnie jest mechanicznie rozwiązane, ale może coś się już tam "wyrobiło" w środku, jakieś zębatki czy cuś.
    Czy ktoś może polecić jakiś serwis naprawy obietktywów? Na napisanego maila do Tamrona 2 dni temu jeszcze nie dostałem odpowiedzi
    Fuji S5Pro

Coś już napisał Awatar scanus
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez goblin Zobacz posta
    Tak sobie myślę, że wkręce go do analogowej piątki i zobaczę jak się z nią zachowa. (...)
    Nie wiem czy to bezpieczne dla piątki - 17-50 to szkło do cropa z małym lusterkiem. Z drugiej strony to nie ef-s, więc może dupkę ma krótszą. Ale nie ryzykowałbym.

To jakiś problem ze sterowaniem przysłoną albo efekt zabrudzenia. Tak czy inaczej do serwisu i lepiej samemu nie grzebać.
    K

Uprawnienia umieszczania postów