Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: goralu czy ci nie zal... ale tak na serio

luckyluke_23
    Guest

Domyślnie

ale masz wystarczajaco dobrej woli aby mnie skrytykowac, wiec moze znajdzie sie jeszcze troszeczke na dnie, zeby dac jakas rade jak nie to trudno pozdro pincet dwa dziwincet

Początki nałogu Awatar preinwher
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Koledzy, nie dajcie się już więcej wkręcać
    Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
    http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Bywalec Awatar rostek andrzej
    Miasto
    Szczecin/Kraków

Domyślnie

Masz taki ładny, duży aparat za kupę kasy, a nie wiesz jak się nim posługiwać? Kolejny przerost formy nad treścią. Czemu coraz rzadziej mnie to dziwi?

Początki nałogu Awatar preinwher
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rostek andrzej Zobacz posta
    Masz taki ładny, duży aparat za kupę kasy, a nie wiesz jak się nim posługiwać? Kolejny przerost formy nad treścią. Czemu coraz rzadziej mnie to dziwi?
    wydaje mi się po prostu że ktoś sobie jaja na forum robi...
    Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
    http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

luckyluke_23
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rostek andrzej Zobacz posta
    co ma piernik do wiatraka?!! pierwszy raz bede robil foty w gorach, a wiem ze temperatuta barwowa tam jest inna, bo i gestosc powietrza inna to tak juz z optyki chyba, tak wiec i zdjecia maja inny kolor i trzeba to zniwelowac chociaz do jakiegos normalnego poziomu, a ze mam aparat za kupe kasy to nie stac mnie na filtry ble ble, wiec pytam starych wyjadaczy czy mozna to obejsc i skorygowac to samym sprzetem bez filtrow i tyle. Wiec nie wiem skad u ciebie taka apatia w moja strone

Coś już napisał Awatar troll
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Góry

Witaj Lucky

Lubię "góralszczyznę" i zrozumiałem to co napisałeś .
    Matryca to nie film - raczej nie powinieneś się przejmować "zaniebieszczeniem". Jeżeli już to filtr polaryzacyjny alibo szara połówka - - nie mylić z "Panem Tadeuszem" 0,5L.

Też kiedyś byłem fetyszystą UV - owszem do ochrony szkła OK - ale do korekcji na digitalach NIET. Oczywiście do ochrony to naprawdę dobre - zwłaszcza w górach gdzie słonecko ostre jest i bliki i flary Ci powyłażą :/

Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luckyluke_23 Zobacz posta
    ale masz wystarczajaco dobrej woli aby mnie skrytykowac, wiec moze znajdzie sie jeszcze troszeczke na dnie, zeby dac jakas rade jak nie to trudno pozdro pincet dwa dziwincet
    Po pierwsze - nie pisz postów w stanie upojenia bądź uniesienia nerwowego...

pierwszy raz bede robil foty w gorach, a wiem ze temperatuta barwowa tam jest inna, bo i gestosc powietrza inna to tak juz z optyki chyba, tak wiec i zdjecia maja inny kolor i trzeba to zniwelowac chociaz do jakiegos normalnego poziomu
    ...a po drugie nie chodzi o temperaturę barwową. Poczytaj o perspektywie powietrznej i efekcie Raleigh'a (dyfrakcja światła na cząsteczkach pary wodnej w powietrzu), a także o "złotej godzinie" (link podałem wcześniej w tym wątku). Filtry mają minimalny wpływ na zdjęcia w górach - co najwyżej przy już prawie-idealnych warunkach możemy zmniejszyć kontrasty filtrem polaryzacyjnym lub połówkowym. Cała reszta to to, co nam Stwórca i przyroda dali: albo światło jest dobre, albo... robimy zdjęcia tylko pamiątkowe, bez ambicji na publikację w kalendarzu/albumie.
    Ostatnio edytowane przez HuleLam ; 08-09-2009 o 22:51
    Fotograf platoniczny

luckyluke_23
    Guest

Domyślnie

no i nie mozna tak bylo wyjasnic sprawy o co chodzi, nie to wszyscy zachowuja sie tak jakby rozumy pozjadali, tylko im ten glupi zostal za kogo tu sie niektorzy uwazaja... Jak jeden z drugim jest taki madry i uwaza ze post jest glupi to niech przejdzie do kolejnego a nie zgrywa cwaniaka kipsz jeden i drugi ?

Bywalec Awatar noeee
    Miasto
    Wrocek

Domyślnie

jakiś szeroki obiektyw

do tego
    kup sobie szare połówki Hitecha'a z łagodnym przejściem .... a potem jeszcze to co wyjdzie pociągnij jakimś HDR'em .... i efekty będą ok ...

polara nie polecam/preferuję .... chyba, że fotki z małym kątem ... bo niestety niebo wychodzi dziwacznie (tam gdzie się polaryzuje (kąt 90 stopni i okolice jest niebieskie) a poza blade ... i brzydko to wygląda .....
    5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 L IS, 70-200/4 L IS, 24-105/4 L IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
    100 2.8 macro - sprzedam

Bywalec Awatar delaa
    Miasto
    EPPO

Domyślnie

no i nie mozna tak bylo wyjasnic sprawy o co chodzi, nie to wszyscy zachowuja sie tak jakby rozumy pozjadali, tylko im ten glupi zostal za kogo tu sie niektorzy uwazaja... Jak jeden z drugim jest taki madry i uwaza ze post jest glupi to niech przejdzie do kolejnego a nie zgrywa cwaniaka kipsz jeden i drugi ?
    No i widzisz jak sobie ładnie dałeś radę sam jak ktoś zna cwaniaka to niech da piątaka ;-)

drogi przyjacielu luckyluke_23 - przyszedłeś po poradę - więc takiego jakby "blokowego rispektu" troszkę nabierz... wiesz u mnie przed blokiem szans nie masz....

całuski !
    KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
    No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów