Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Rozmiar pliku

Domyślnie

dobra mało precyzji było lol 4me

aparat 300D karta kingstona 1GB
    kopiuje raw z karty na hdd
    otwieram irfanview który pokazuje 1536x1024 (pliki maja miedzy 5 a 7MB)
    jak zrobie tylko w jpg to res jest 3072x2048

jak robie w raw dodatkowo aparat zapisuje plik thm (maly jpg 160x120)

otiweram pliki crw w elements 4.0 - ale tu sie przyznam nie sprawdziłem jaką rozdzielczość pokazują elementy....
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pst
    dobra mało precyzji było lol 4me

aparat 300D karta kingstona 1GB
    kopiuje raw z karty na hdd
    otwieram irfanview który pokazuje 1536x1024 (pliki maja miedzy 5 a 7MB)

STOP!!!!!

Ten program do wyświetlania RAW używa zaszytej w pliku miniaturki.
    Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest FastStone. Też używa miniaturek ale daje się przestawić na pełne RAWy. Ma Color Management System i jest za darmo.

otiweram pliki crw w elements 4.0 - ale tu sie przyznam nie sprawdziłem jaką rozdzielczość pokazują elementy....
    No właśnie :-)

Janusz

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Do rawa w 300D upychany jest taki wlasnie jotpeg 1536x1024 ktory pokazuje irfan. To nie jest "wlasciwy" raw a jedynie podgladowka.
    ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Do rawa w 300D upychany jest taki wlasnie jotpeg 1536x1024 ktory pokazuje irfan. To nie jest "wlasciwy" raw a jedynie podgladowka.
    o rany ale system - nie dosc ze robi thm/jpg 160x120 to jeszcze do rawa upchany jest 1536x1024.... geeez

otworzylem plik w elementsach4.0 pokazuje wlasciwie 3072x2048 - nie za bardzo rozumiem termin wywoływanie - mniemam że tak sie mówi gdy obrabiasz raw w jakimś programie... koryguje torche jasność/kontrast/poziomy ale minimalnie

a do labu i tak zdaje sie trzeba wyslac jpg (kompresowac na jakość BEST?)

co do fasstone - to nie zależy mi na ogladaniu raw'ów w pełnej krasie tylko o szybką selekcję więc czy to zrobie na "miniaturkach" 1536 czy na crw 3072 - szajsegal
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Bywalec Awatar Giraff
    Miasto
    Gliwice

Lightbulb

do labu i tak zdaje sie trzeba wyslac jpg (kompresowac na jakość BEST?)
    ja wysylam im w 85-95%.

ale przy okazji mam pytanie do "speców": czy jeżeli wysyłam do labu fotki - jak będe wykonywał odbitkę A3, to czy mam ją wyostrzać programowo czy też zrobią to tam za mnie?

Lab (http://www.digi-foto.pl/) chwali sie posiadaniem Fuji FRONTIER 350/355, a na ich stronie jest informacja, że ten sprzęt posiada funkcję:

KOREKCJA OSTROŚCI - Korygowana jest ostrość brzegowa, nie wyostrza się ziarno filmu. Można uzyskać odbitki, które wyglądają jak wykonane wyższej klasy aparatem.
    czy lab ma jakieś standardowe kroki postępowania czy też za każdym razem, czyli dla każdej fotki, proces korekcja/wyostrzanie/nasycanie sa dobierane osobno ?
    Chcesz lepiej poznać Adobe Lightroom? Zapraszam > http://sekretylightroom.pl

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów