Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Blokada AF, pomiar wielosegmentowy AE w trybach P/A/T w 500D

Domyślnie Blokada AF, pomiar wielosegmentowy AE w trybach P/A/T w 500D

Zauważyłem coś co mnie zdziwiło, mianowicie, wykonuję następujące czynności (ustawienia defaultowe, pomiar AF punktowy - centralny, pomiar AE wielosegmentowy, defaultowy):
    1 - Ustawiam Tryb P.
    2 - Wciskam spust do połowy (piknięcie złapania AF i złapanie nastawów AE)
    3 - Zmieniam kadr.

I co mnie dziwi - nie zmieniają się parametry AE (czas/przesłona/iso) - nic.
    Po zmianie kadru (nie puszczam spustu) mam takie ustawienia AE jakie złapałem w punkcie w którym łapałem ostrość.
    Aparat wraz ze złapaniem AF blokuje i AE (a przecież na defaultowych ustawieniach do blokowania AE jest drugi guzior)

Natomiast, jeżeli powtórzę całą operację a tryb AE zmienię na jakikolwiek inny (skupiony, punktowy, centralnie ważony uśredniony ) to gdy zmienię kadr (ruszę aparat tam gdzie mam inne światło) to mimo tego że trzymam spust do połowy i AF jest złapany to aparat dynamicznie dopasowuje ekspozycję nie blokując jej.

Czy jest to normalne czy ja mam coś nie tak (resetowałem aparat i dalej tak samo, a nie pamiętam czy tak było czy nie)?
    Pozdrawiam,
    Andrzej
    Mój sprzęt: Canon 500D + 18-55 IS

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

to kwestia ustawień osobistych - konkretnie tego od przycisku *
    sprawdź sprawę w instrukcji i bez paniki
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

przerobiłem wszystkie cztery tryby w instrukcji, dlatego piszę, mam ustawiony tryb 0 - defaultowy.
    Różnica w działaniu zależy od tego jaki tryb pomiaru AE mam ustawiony, czy wielosegmentowy czy inny.
    Ciekawostką jest, że jak ustawię w opcjach osobistych opcję 1 (zamiana funkcji guzików spustu i * względem opcji 0) to działa tak jak bym chciał (dynamiczne AE w trybach PAT z pomiarem AE wielosegmentowym)... tyle że guziki są odwrotnie niż bym chciał.
    Pozdrawiam,
    Andrzej
    Mój sprzęt: Canon 500D + 18-55 IS

Uprawnienia umieszczania postów