Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Wybór lustrzanki dla kumpla

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gniewkos Zobacz posta
    można by się jeszcze pokusić o 70-200 4/L ale chyba nie ma sensu jak dla totalnego amatora?
    Chciałem powiedzieć że będziesz mógł wtedy pożyczać eLę, ale w ostatniej chwili zobaczyłem Twoją stopkę

----------------------------------

Ja w całej rozciągłości popieram HuleLam. Nikonów nie znam, ale jeśli body ma być "next genem" po jakimś automacie - bierzcie 1000D. Dokładnie tak samo 'przesiadłem' swoją lepszą połowę z małpki fuji na lustrzankę. Przyzwoity kit do ogólno_użytkowych pstryków, a za niewielkie pieniądze można dokupić do niego dłuższą ogniskową.

Moja sugestia:
    1000D + kit - 1700 PLN
    C 55-250 IS albo Sigma 70-300 APO DG - 950 PLN
    430ex - 1000 PLN.

Wydajecie ~ 3600, jemu zostają pieniądze w kieszeni, a po pół roku wie już co dalej. Albo zdecyduje się na przebudowę szklarni (może jakieś stałki? 28mm 1.8 - 50mm 1.4/1.8?), albo puści wszystko w cholerę na allegro i zakupi np. G10/G11
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wągrowiec

Domyślnie

Lampy chyba raczej nie potrzebuje nie wiem właśnie... ok jak coś proszę o dalsze opinie bo sprawa musi być zamknięta do końca tygodnia!

Druga opinia, że bardziej 1000D od 450d hmmm...
    Ostatnio edytowane przez Gniewkos ; 07-09-2009 o 23:20
    40D+300D + 18-55 IS + 70-200 mm f/4 L + inne graty

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Lampy chyba raczej nie potrzebuje nie wiem właśnie... ok jak coś proszę o dalsze opinie bo sprawa musi być zamknięta do końca tygodnia!

Druga opinia, że bardziej 1000D od 450d hmmm...
    Nie "bardziej" - po prostu pieniądze oszczędzone na aparacie można wydać lepiej (obiektywy / lampy / wycieczka zagraniczna), niżby się zyskało kupując lepszy, zwłaszcza jako pierwszą lustrzankę cyfrową. Tobie Gniewkos, polecałbym 450D - sam się przesiadłem z 300tki i nie żałuję!

zdRAWki
    PS lampy potrzebuje każdy, po prostu niektórzy nie są jeszcze tego świadomi
    Fotograf platoniczny

Coś już napisał
    Miasto
    ursn

Domyślnie

akcja sprzed tygodnia: rozpoczecie roku, chcialem corce zdjecie w szkole wykonac, rozgladam sie wokolo i co widze z moim 400d+c18-200 wygladalem jak dziad ostatni mam nadzieje, ze corce wstydu nie przynioslem , rodzice z 40/50D jedyne co mnie pocieszylo, ze kity chyba sciagane nie jeszcze nie byly, ale te czerwone obwodki na paskach, nawet gosc z alfa patrzyl na mnie nieco z gory, a ja jak ten obszarpaniec.... wstyd

po com to napisal
    ano coby sie kolega wstydzic nie musial wyda chlopina 6kilo i nie dosc ze zdjecia bedzie mial jak z kompakta to jeszcze nawet wygladal nie bedzie

tak ciut powazniej, ale bez przesady :-D
    skoro budzet ograniczeniem nie jest, a kumpel chce cos fajnego dlaczego ograniczac mu ta frajde?
    w kwestii superzoomoof - 18-200 podobno optycznie nikor jest znacznie lepszy od canona, potrenuje w pazdzierniku
    skoro mamy do wydania 6kzl dla typowego amatora od zielonego auto to moje typy
    1: nikon d90+n18-200
    2: canon 50d+c18-200
    innych brak
    uzywanie tak szerokiego zakresu ogniskowych rozleniwia strasznie, ale przede wszystkim jest wygodne, co uwidacznia sie szcegolnie przy foceniu dzieci
    odnosnie body - rozumiem, ze gosc chce forse wydac jeden raz, nie bedzie pozniej dokladal obiektywow tudziez innych wynalakow typu wymiana body, wiec nie oszczedzalbym na samym aparacie

EDIT: z lampa bym nie szalal, z tym cudem tez trzba umiec sie poslugiwac, na poczatek wbudowana wg mnie styknie, jak poczuje jej brak oglosi sie ankiete na forum coby tu nabyc i .... vox populi, vox dei
    Ostatnio edytowane przez vit ; 08-09-2009 o 00:07

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wągrowiec

Domyślnie

vit co do lampy się zgadzam, 50d też by nie było złym wyborem i tez myslałem o tym aby mu zaproponować.

Co do mnie też szykuje się zakup puszki, myślałem nad 30d/40d co mówicie?
    Czy lepiej np 450D? Na nic więcej nie naskrobię

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Witam!
    Kumpel poprosił mnie o pomoc w wyborze lustrzanki oraz obiektywu
    Aparat ma być używany: u cioci na imieninach, wakacjach, spacerach itd.
    Powtórzę za Jakubem Jewułą (mnie też kumpel poprosił o wybór): jeśli nie kupi Panasonica G1 to wtopi.
    To jest aparat do tego rodzaju użyszkodników, AF ma b. dobry, lag zauważalny tylko dla mnie, obracany/odchylany LCD. Ma też i wady. Za mała rozdzielczość LCD do manualnego ostrzenia, EVF tylko wystarczająca rozdzielczość plus lekkie opóźnienie gdy jest ciemniej.

G1 kit
    GF-1 kit

To moje propozycje, btw. zawsze jak polecam sprzęt znajomym najpierw to ja ich katuję pytaniami a potem proponuję sprzęt z gwarancją zadowolenia tj. jeśli im nie podpasi ja go od nich odkupuję. Póki co nikt nie narzeka.
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Dziwne przekonanie, że amator nie ma potrzeby posiadania sprzętu, którym zrobi dobre zdjęcia. Zawsze mi się wydawało, że po to kupuje się lustrzankę, aby bawić się GO.

6000 zł to spory budżet. Skoro ma się już tyle kasy to po co inwestować w ciemne szkła? Pamiętam jak kupiłem sobie 350D+KIT i byłem bardzo zdziwiony, że pomimo wydania nie małej kwoty mogę robić fotki praktycznie tylko przy świetle dziennym.

Moje propozycje:
    - Tamron 17-50 2.8
    - Canon 70-200 4.0
    - 40D (na forum widziałem praktycznie nowe sztuki za 1800-2000 zł)

Gdyby jeszcze znalazło się kilka zł na 50 1.8 to już zupełnie świetny zestaw
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wągrowiec

Domyślnie

Tamron odpada, L-ki nie wykorzysta, 50 1.8 chciałem mu też dodatkowo zaproponować
    Myślę, że zaproponuję mu:
    Eos 450D
    55-250 z IS
    50 1.8
    I będzie git.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Nie można nie wykorzystać światła, celności i jakości obiektywu. No ale to Twój kumpel
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Coś już napisał
    Miasto
    ursn

Domyślnie

pocytuje troche:
    Cytat Zamieszczone przez Gniewkos
    Kumpel poprosił mnie o pomoc w wyborze lustrzanki oraz obiektywu (..)

Aparat ma być używany: u cioci na imieninach, wakacjach, spacerach itd.
    Jego znajomość fotografii i sprzętu jest dość mała, więc nie ma wielkich wymagań. (ma bardzo dobrą cyfrę, ale się uparł...)
    poznajemy wymagania
    Ja wybrałem dwa modele 450D oraz D5000. Obydwa z kitami ze stabilizacją.
    Do canona jako drugi obiektyw wybrałem EF-S 18-200 IS do nikona
    Nikkor 18-200 VR.
    Czy to dobry wybór?
    poznajemy Twoje zdanie

Kasa to 6000 zł, zapomniałem dodać, ok to chyba sprawa jasna, można by się jeszcze pokusić o 70-200 4/L ale chyba nie ma sensu jak dla totalnego amatora?
    ciag dalszy wymagan
    Tamron odpada, L-ki nie wykorzysta, 50 1.8 chciałem mu też dodatkowo zaproponować
    Myślę, że zaproponuję mu:
    Eos 450D
    55-250 z IS
    50 1.8
    po co pytasz skoro wiesz, szukasz potwierdzenia, nawet gdy piszesz bzdury
    I będzie git.
    cokolwiek mu nie polecisz i tak bedzie "git"

tylko w zaproponowanej konfiguracji nie bedzie git i nic ciekawego aparatem/zestawem za 4k nie zrobi bo:
    * u cioci na imieninach zrobi trzy portrety i zadnej zbiorowki bo wasko
    * na spacerze bedzie przekladal obiektywy nie bo jako typowy amator wezmie jeden i po trzech fotach sie zniecheci
    nie rozumiem dlaczego czlowiek ma nie miec lepszego sprzetu niz TY bo Twoje sugestie na to zakrawaja.
    na co mu z tego zestawu: 55-250 z IS czy 50 1.8 jak z tego skorzysta najszerszy kat widzenia na 55-250 to 28stopni, najweziej to 6 stopni, na imprezie bedzie za oknem siedzial by cioci i wujkowi razem zdjecie zdrobic

Zastanow sie czego czlowiek (kolega) bedzie potrzebowal. Juz
    Odpowiadamy: "u cioci na imieninach" - szerokiego kata; propozycje: kit lub c17-85; na spacerze - szeroki kat do tele propozycje c28-135; c17-85; c18-200
    Z zalozenia odrzucam staloogniskowe, bo do tego trzeba trochu wiedzy, cierpliwosci i praktyki, a jak sadze tego jeszcze nie posiada.
    tyle

EDIT: polecam jeszcze http://canon-board.info/showthread.php?t=12049
    Ostatnio edytowane przez vit ; 08-09-2009 o 10:30

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów