Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Wybór lustrzanki dla kumpla

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie

na 70-200 f4L sens jest zawsze wlasnie nawet dla takiego kolesia, szybko zobaczy co dobre, nabylem ostatnio i dalej mnie zaskakuje pozytywnie to szklo

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wągrowiec

Domyślnie

Lampy chyba raczej nie potrzebuje nie wiem właśnie... ok jak coś proszę o dalsze opinie bo sprawa musi być zamknięta do końca tygodnia!

Druga opinia, że bardziej 1000D od 450d hmmm...
    Ostatnio edytowane przez Gniewkos ; 07-09-2009 o 23:20
    40D+300D + 18-55 IS + 70-200 mm f/4 L + inne graty

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gniewkos Zobacz posta
    Lampy chyba raczej nie potrzebuje nie wiem właśnie... ok jak coś proszę o dalsze opinie bo sprawa musi być zamknięta do końca tygodnia!

Druga opinia, że bardziej 1000D od 450d hmmm...
    Nie "bardziej" - po prostu pieniądze oszczędzone na aparacie można wydać lepiej (obiektywy / lampy / wycieczka zagraniczna), niżby się zyskało kupując lepszy, zwłaszcza jako pierwszą lustrzankę cyfrową. Tobie Gniewkos, polecałbym 450D - sam się przesiadłem z 300tki i nie żałuję!

zdRAWki
    PS lampy potrzebuje każdy, po prostu niektórzy nie są jeszcze tego świadomi
    Fotograf platoniczny

Coś już napisał
    Miasto
    ursn

Domyślnie

akcja sprzed tygodnia: rozpoczecie roku, chcialem corce zdjecie w szkole wykonac, rozgladam sie wokolo i co widze z moim 400d+c18-200 wygladalem jak dziad ostatni mam nadzieje, ze corce wstydu nie przynioslem , rodzice z 40/50D jedyne co mnie pocieszylo, ze kity chyba sciagane nie jeszcze nie byly, ale te czerwone obwodki na paskach, nawet gosc z alfa patrzyl na mnie nieco z gory, a ja jak ten obszarpaniec.... wstyd

po com to napisal
    ano coby sie kolega wstydzic nie musial wyda chlopina 6kilo i nie dosc ze zdjecia bedzie mial jak z kompakta to jeszcze nawet wygladal nie bedzie

tak ciut powazniej, ale bez przesady :-D
    skoro budzet ograniczeniem nie jest, a kumpel chce cos fajnego dlaczego ograniczac mu ta frajde?
    w kwestii superzoomoof - 18-200 podobno optycznie nikor jest znacznie lepszy od canona, potrenuje w pazdzierniku
    skoro mamy do wydania 6kzl dla typowego amatora od zielonego auto to moje typy
    1: nikon d90+n18-200
    2: canon 50d+c18-200
    innych brak
    uzywanie tak szerokiego zakresu ogniskowych rozleniwia strasznie, ale przede wszystkim jest wygodne, co uwidacznia sie szcegolnie przy foceniu dzieci
    odnosnie body - rozumiem, ze gosc chce forse wydac jeden raz, nie bedzie pozniej dokladal obiektywow tudziez innych wynalakow typu wymiana body, wiec nie oszczedzalbym na samym aparacie

EDIT: z lampa bym nie szalal, z tym cudem tez trzba umiec sie poslugiwac, na poczatek wbudowana wg mnie styknie, jak poczuje jej brak oglosi sie ankiete na forum coby tu nabyc i .... vox populi, vox dei
    Ostatnio edytowane przez vit ; 08-09-2009 o 00:07

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wągrowiec

Domyślnie

vit co do lampy się zgadzam, 50d też by nie było złym wyborem i tez myslałem o tym aby mu zaproponować.

Co do mnie też szykuje się zakup puszki, myślałem nad 30d/40d co mówicie?
    Czy lepiej np 450D? Na nic więcej nie naskrobię

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vit Zobacz posta
    [I]
    1: nikon d90+n18-200
    2: canon 50d+c18-200
    innych brak
    uzywanie tak szerokiego zakresu ogniskowych rozleniwia strasznie, ale przede wszystkim jest wygodne, co uwidacznia sie szcegolnie przy foceniu dzieci
    odnosnie body - rozumiem, ze gosc chce forse wydac jeden raz, nie bedzie pozniej dokladal obiektywow tudziez innych wynalakow typu wymiana body, wiec nie oszczedzalbym na samym aparacie
    Miałem podobny dylemat i tu całkowicie popieram vit-a.
    Ja nabyłem Sigmę 18-200 DC OS bo wtedy cena Canon 18-200 zabijała.
    Z Sigmy jestem bardzo zadowolony i uważam że,
    dla poczatkujacego to najlepszy wybór i najwygodniejsza opcja do opisanych zastosowań.
    A teraz jest jeszcze w wersji 18-250 DC OS HSM.

Po pierwsze - nie każdy "musi" potrzebować od razu "torby pełnej słoików".

Po drugie - gdyby mój kumpel skreślał na starcie lepsze obiektywy, to...

Po trzecie - dla mnie ważnym kryterium jest rownież wizjer - pryzmat to pryzmat, a nie ciemny tunelik z lusterek...
    Gdy zakupiłem 50D to wreszcie "przejrzałem" i zobaczyłem "światło"
    Po prostu zaczłem coś widzieć w wizjerze, a nie wypatrywać w stosunku do E-400.

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 08-09-2009 o 11:53
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wągrowiec

Domyślnie

vit odebrałem to jako atak na mnie, w pyskówki też nie mam się zamiaru wdawać bo nie o to chodzi,

On ma dobry kompakcik, ale się uparł, z moim już chodził (chwilę) i dla niego aparat to aparat, więc chyba musi wydać tą kasę zobaczyć, że to nie dla niego lub że dla niego... i wtedy ocenić czy zostać przy lustrzance czy wrócić do kompakta.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wągrowiec

Domyślnie

Panowie opcja jest taka Canon EF-S 17-55 f/2.8 IS USM czy lepiej coś np to Canon EF 24-70/2.8L USM używany lub coś podobnego używanego z klasy L?

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gniewkos Zobacz posta
    Witam!
    Kumpel poprosił mnie o pomoc w wyborze lustrzanki oraz obiektywu
    Aparat ma być używany: u cioci na imieninach, wakacjach, spacerach itd.
    Powtórzę za Jakubem Jewułą (mnie też kumpel poprosił o wybór): jeśli nie kupi Panasonica G1 to wtopi.
    To jest aparat do tego rodzaju użyszkodników, AF ma b. dobry, lag zauważalny tylko dla mnie, obracany/odchylany LCD. Ma też i wady. Za mała rozdzielczość LCD do manualnego ostrzenia, EVF tylko wystarczająca rozdzielczość plus lekkie opóźnienie gdy jest ciemniej.

G1 kit
    GF-1 kit

To moje propozycje, btw. zawsze jak polecam sprzęt znajomym najpierw to ja ich katuję pytaniami a potem proponuję sprzęt z gwarancją zadowolenia tj. jeśli im nie podpasi ja go od nich odkupuję. Póki co nikt nie narzeka.
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Dziwne przekonanie, że amator nie ma potrzeby posiadania sprzętu, którym zrobi dobre zdjęcia. Zawsze mi się wydawało, że po to kupuje się lustrzankę, aby bawić się GO.

6000 zł to spory budżet. Skoro ma się już tyle kasy to po co inwestować w ciemne szkła? Pamiętam jak kupiłem sobie 350D+KIT i byłem bardzo zdziwiony, że pomimo wydania nie małej kwoty mogę robić fotki praktycznie tylko przy świetle dziennym.

Moje propozycje:
    - Tamron 17-50 2.8
    - Canon 70-200 4.0
    - 40D (na forum widziałem praktycznie nowe sztuki za 1800-2000 zł)

Gdyby jeszcze znalazło się kilka zł na 50 1.8 to już zupełnie świetny zestaw
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów