Strona 11 z 11 PierwszyPierwszy ... 91011
Pokaż wyniki od 101 do 108 z 108

Wątek: Nikon - masowa przesiadka z Canona?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michaljedynak Zobacz posta
    Jedyne uzasadnienie dlaczego sie nie nazywa 60D, to chec wyciagniecia wiekszej kasy z kieszeni "reporterow". Ze uszczelnienia.... ze nowa matryca... ze ciezszy... ze filmy... ze nowy AF... caly czas to jednak APS-C CROP, z ktorym pod wode bym nie wszedl, na slub tez bym nie poszedl, chyba ze jako drugi fotograf.
    wydaje mi sie, ze to wyboldowane to jest wlasnie klucz do zrozumienia dlaczego 7D a nie 60D. bo jak to ma AF z jajami (a tak to wyglada) to docelowy target nie pisnie slowem, ze APS-C. a de facto, to ze rurka z napisem 300mm daje kat widzenia bez mala 500mm to tez nie w kij dmuchal w tym wypadku
    www albo tez flickr

Bywalec
    Miasto
    Rzeszow

Domyślnie

"a de facto, to ze rurka z napisem 300mm daje kat widzenia bez mala 500mm to tez nie w kij dmuchal w tym wypadku"

Tia, na FF plulbym sobie w brode, ze mam z rurka 300mm kat dla rurki 300mm.
    A co za problem przyciac potem kadr na kompie do APS-C, APS-H, jesli inyznierowi Canona nie daliby funkcji CROP w software puszki FF?

Nowy AF to jedyna rzecz, ktora zwrocila moja uwage, choc i tak jestem tak ograniczony, ze uzywam tylko centralnego (nawet w CROPIE, nie chce, by aparat decydowal za mnie o miejscach, ktore maja byc ostre).
    Nie mniej kto chce, niech placi Beda miec wiecej kasy na rozwoj nowego FF, z czego tylko sie cieszyc. Moze poprawia 5D i wsadza don nowy AF, o ile sie sprawdzi?
    Prędzej czy później wszyscy skończymy w pełnej klatce...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Tia, na FF plulbym sobie w brode, ze mam z rurka 300mm kat dla rurki 300mm.
    A co za problem przyciac potem kadr na kompie do APS-C, APS-H, jesli inyznierowi Canona nie daliby funkcji CROP w software puszki FF?
    masz jakis straszny problem egzystencjalny kup sobie puszke FF i wykadrowuj z niej srodek do wielkosci cropa. przeciez ja nie zabraniam.

ale wiele osob zapewne cieszy, ze takie 7D w obecnym ksztalcie kosztuje 6K orzelkow, a nie 20K.

Nowy AF to jedyna rzecz, ktora zwrocila moja uwage, choc i tak jestem tak ograniczony, ze uzywam tylko centralnego (nawet w CROPIE, nie chce, by aparat decydowal za mnie o miejscach, ktore maja byc ostre).
    mnie 7D totalnie ziebi, bo jest zupelnie nie dopasowane do moich potrzeb. ale sporo osob na cos takiego czekalo, przez dlugie miesiace marudzac na brak D300 w ofercie Canona. no to jest. niedrogie, z niezla matryca i wypasionym AF-em. ciesze sie za te osoby, ze beda mialy idealne narzedzie do swoich potrzeb. ja juz od pol roku swoje mam i tez niejedna osoba cieszyla sie ze mna

Nie mniej kto chce, niech placi Beda miec wiecej kasy na rozwoj nowego FF, z czego tylko sie cieszyc. Moze poprawia 5D i wsadza don nowy AF, o ile sie sprawdzi?
    moze, a moze nie. 5D to zdaje sie target landszaftowy i kotletowy/slubny. tam nie musi byc AF jak w 7D
    www albo tez flickr

Bywalec
    Miasto
    Rzeszow

Domyślnie

Grunt ze biznes w Canonie sie kreci, na kazdej plaszczyznie

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Plusy CANONA:
    + LEPSZA współpraca z lampą. Szczególnie na drugiej kurtynie migawki. Brak żółtego zafarbu, lepiej "trafione" światło z TTL, mega duża ostrość. W Nikonie po prostu nie da się uzyskać pewnych efektów od razu z puszki... Np:
    wszystko zalezy od workflow. ja na dwoch puszkach nie widze roznicy w "zafarbach"

Co do Pomiaru to kompletna bzdura. jest dokladnie na odwrot. Nikon tak z lampa jak i bez jest lepszy i to duuuuuuuuuzo.

Minusy Canona:

- Zmiana punktu AF. Joystick w Nikonie jest lepiej umiejscowiony niż joystick Canona i wygodniejszy niż pokrętło.
    ja ma dokladnie odwrotne wrazenie. ale to kwestia wprawy.
    podejrzewam ze masz defaultowo wybieranie w Canonie ktore jest wolniejsze . wystarczy wybrac joj-direct i nikon jest juz gorszy...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    moze, a moze nie. 5D to zdaje sie target kotletowy/slubny. tam nie musi byc AF jak w 7D
    czemu takie bzury piszecie ???? ja jako przedstawidciel " kotletowy/slubny" mowie z calym zdecydowaniem ZE DOBRY AF JEST PODSTAWA W PRACY !!!!!! dlatego czekam na 1ds4... bo ds3 ma za duzo pozostalych wad w tych pieniadzach...
    Ostatnio edytowane przez trampek ; 29-09-2009 o 15:26 Powód: Automerged Doublepost
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    czemu takie bzury piszecie ???? ja jako przedstawidciel " kotletowy/slubny" mowie z calym zdecydowaniem ZE DOBRY AF JEST PODSTAWA W PRACY !!!!!! dlatego czekam na 1ds4... bo ds3 ma za duzo pozostalych wad w tych pieniadzach...
    ale szybki czy dokladny?

inna kwestia - to Tobie sie wydaje, ze potrzebujesz dobrego AF w puszce klasy 5D Canon jest innego zdania :-D
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

ale szybki czy dokladny?
    i jedno i drugie. i jescze lagi przeszkadzaja.... jak cholera. obrazek? obrazek na 5d1 moglby sie zatrzymac i niktby nie zauwazyl.

inna kwestia - to Tobie sie wydaje, ze potrzebujesz dobrego AF w puszce klasy 5D Canon jest innego zdania :-D
    dokladnie jest tak jak piszesz. Canon wg mnie NIGDY nie wsadz lagow i AF z 1dynek do 5d. po takiej puszce musieliby zwijac interes. choc zaraz ktos powie preciez jest d700 i d3 - zgadza sie tez nie rozumiem. mozew idzie nowa technologia....
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Bywalec
    Miasto
    Rzeszow

Domyślnie

"mozew idzie nowa technologia...."

Tez mi sie tak zdaje.
    Gdyby Canon nie zainwestowal w technologie EF-S, to szybciej mielibysmy (r)ewolucje w postaci samych FF.
    Az dziw bieze, ze tak sie rynek podzielil przez te ich biznesowe triki.
    Format APS-C powstal wszak jako kompromis miedzy jakoscia a OWCZESNYMI kosztami produkcji matryc. Teraz wszystko sie zmienilo, widzimy przeciez jak rozwija sie technologia wyswietlaczy i fotoelektroniki.

Prawda jest taka, ze matryce tlucze sie teraz za grosze, czy tego chcemy, czy nie.

Wszedzie technologia idzie na przod (TV, wyswietlacze, panele, predkosci przetwarzania danych), a oni wciaz wciskaja ludziom APS-C za grube tysiace PLN, IMO tylko przez to, ze zainwestowali w technologie obiektywow EF-S. W przeciwnym wypadku nie widzialbym przeszkod w sprzedazy slabej FF za 5K (nawet z 5-punktowym AF, kosztem gorszego LCD w puszce i paru innych zbytecznych bajerow), sredniej FF za 10k i bardzo dobrej FF za 15-20k.

Tak jak napisales, obrazek ze starego 5D jest dla wielu bardzo OK, jest wystarczajacy, zadowalajacy.

PS. Nikon dziala podobnie, wiec konkurencja N/C jest naprawde pozorna.
    Przyjdzie czas, ze ktoras z firm peknie, moze kryzys temu bedzie sprzyjal i zmieni podejscie do sciezki rozwoju produktow. Narazie SONY jest traktowane z usmiechem wsrod lustrzanek FF, ale ja bym ich nie lekcewazyl.
    Dla mnie wszystkie dostepne popularne cyfrowe lustrzanki sa wlasnie ze wzgledu na APS-C w stadium raczkowania.
    Ostatnio edytowane przez michaljedynak ; 29-09-2009 o 16:18

Strona 11 z 11 PierwszyPierwszy ... 91011

Uprawnienia umieszczania postów