Statystyki, obserwacje, faktycznie ostatnio spotykam dużo fotografów z Nikonami, najczęściej są to właśnie modele D300, D90, ale generalnie tylko na imprezach sportowych. Ale co z tego...
Wybrałem Canona świadomie, i jakieś chwilowe zawirowanie na rynku nie będzie mną manipulować. A ktoś wcześniej dobrze określił całą sytuacje, powiedziałbym że nawet wzorowo.. Zmieniasz system? to dawaj eLki na allegro ;-) dobra okazja by kupić dobre szkło w dobrej cenie.
.
Tak się składa, że bywam na forum nikona i czytam różne opinie. Wielu użytkowników niewątpliwie dobrego D700 narzeka na problemy z kolorami, a ostatnim czasem kilku przesiadło się na 5DMkII i zasiliło szeregi CB. Warto też przeglądnąć wątek o 7D w którym u użytkowników D300s zauważa się rozterki nad migracją do canona. Tak więc sprawdza się stare przysłowie, że "w gościnie cukier ma słodszy smak"
Fakt, nie ma u canona 14-24, ale są naprawdę jasne stałki, a ceny jak i wybór cokolwiek ciekawszy.
Sony atakuje i dobrze, bo jak do niedawna spółka C-N nie wchodziła sobie specjalnie w paradę co nigdy nie jest z korzyścią dla użytkowników. Zapowiedź 7D wydaje się być ciekawym początkiem procesu realnej konkurencji.
Zmiana systemu to kosztowna rzecz. Warto się zastanowić kiedy jest jeszcze na to czas, potem już jest trudniej.
Arturs zauważył, że każdym sprzętem można spieprzyć zdjęcia, więc istotniejsze są raczej umiejętności niż marka sprzętu, a tym bardziej jego masowość "na ulicy".
C-F-K - forever
Chciałbym tylko jeszcze wyjaśnić, że nie jest moim celem mojego wątku wywoływanie wojny "Canon/Nikon/Sony/Pentax/inne jest najlepszy i robi najlepsze zdjęcia na świecie".
Zrozumiałe jest, że każdy system ma wady, zalety, inny wachlarz obiektywów i akcesoriów. Dla każdego użytkownika co innego ma największe znaczenie, ponieważ każdy używa swojego sprzętu do innej pracy, każdy ma inne wymagania wobec sprzętu i otrzymywanych za pomocą jego zdjęć, każdy ma inną zasobność portfela, etc.
Oceniając poszczególne parametry aparatów czy szkieł, każdy doceni co innego, dla jednej osoby coś będzie wadą znaczącą, a dla kogoś innego jakaś zaleta przeważy nad tą wadą.
Tutaj nie ma obiektywnej opinii. Nawet porównując zdjęcia - każdy ma inny gust. Jednemu delikatne, stonowane kolory będą się podobać, a inny woli kolory bardziej nasycone.
Ja tylko zapytałem jakie są odczucia i statystyki, a więc, czy wśród waszych znajomych zdarzały się przypadki zmiany systemu i co te osoby sądzą, po przesiadce na np. Nikona.
Jeśli ktoś z was ma własne opinie na ten temat to zapraszam do ich wyrażenia na tym forum. Zrozumiałe jest, że jeśli 10 osób napisze mi, że ich znajomi przeszli na Nikona i są zadowoleni to nie rzucę się z moim sprzętem już dziś wieczorem na allegro i nie wyprzedam go za grosze, by jutro o 9 rano czekać przed sklepem Nikona, lub jeszcze dziś nie kupię sprzętu Nikona z netu.
Nikt za mnie nie podejmie decyzji, a jako chyba przeciętnie inteligenty homo sapiens podejmę decyzję w miarę przemyślaną, popartą porównaniem zdjęć, testami na żywo aparatu i szkła który potencjalnie kupię.
Proszę też nie sugerować, że kieruję się powszechnością konkretnej marki na ulicy, czy też w kościele. Mi wyłącznie chodzi o jakość uzyskiwanych zdjęć.
Sądzę, że to właśnie ona jest wyznacznikiem sensowności zmiany systemu, co wiąże się, ze znacznym zaangażowaniem (wyprzedaż poprzedniego systemu, zakup nowego, nauka nowego) oraz z potencjalną stratą finansową.
Wydaje mi się, że zarzuty, że system Nikona jest droższy od analogicznego Canona (nie wiem czy prawdziwe), dla zawodowców nie ma większego znaczenia: przyjmijmy, że na średnim sprzęcie za 15.000zł różnica 2.000-3000zł dla zawodowca jest niezbyt istotna. Dla amatora, który nie zarabia na fotografii i nie ma zbyt dużych dochodów, a ma rodzinę na utrzymaniu to ta różnica może mieć znaczenie. A zawodowiec? Sprzedając swoje usługi za 1000-3000zł (przykładowo), to jeśli będzie przekonany, że płacąc więcej za sprzęt danego systemu otrzyma większe prawdopodobieństwo poprawnych zdjęć to bez wahania zapłaci różnice.
Wypowiedź forumowicza 'Kolekcjoner' z pierwszej strony postu:
"Najlepiej zmień system i nie nudź już." świadczy o co najmniej braku umiejętności czytania ze zrozumieniem - jeśli ktoś zadaje pytanie, to jeśli zna się odpowiedź na to pytanie to się jej udziela, lub jeśli się nie zna to się nie wypowiada. Nikt nikogo nie zmusza do udzielania nic nie wnoszących wypowiedzi.
Forum - to nie konkurs Ery - wyślij największą ilość smsów, a masz szansę wygrać mercedesa. Chyba, że ktoś chce mieć największą ilość postów na forum...
(przepraszam za uszczypliwość, ale proszę o wypowiedzi konkretne i związane z tematem postu).
dziękuję
jeśli tak stawiasz sprawę to napiszę Ci że z moich znajomych dwóch zmieniło system z Nikona na Canona (z D300 na 5d1) oraz z D40 na 50D, a jeden z minolty (nie pamiętam jakiej) na Canona 40d - z canona nie pamiętam aby ktoś wyszedł do Nikona czy Sony..
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
I dokładnie o takie podejście do tematu mi chodzi - krótko, zwięźle i na temat.
Nie ma sensu powtarzać, że to nie konkretny system robi dobre zdjęcia, a człowiek, który ten system wykorzystuje w swojej pracy.
Wisiała gdzieś niedawno na forach foto ankieta dot. przesiadek .
Co z niej wynikało ?Na przykład to że jak już ktoś z sonolty uciekał, to nie do N..
Canon daje chyba największy sensowny wybór szkieł , i nie myślę tu o elkach.
28/1,8;35/1,4;85/1,8;100/2 to świetne szkła za rozsądną cenę.
Acha , i jeszcze szkła TS-E, a poza chorą ceną ( w Polsce) na C5 II , zbyt wielu powodów do narzekania nie widzę ...