Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Dodatkowa lampa - 550EX, 540EZ, czy inna?

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jesli tylko manualnie to 2x540EZ powinno byc spoko. Mialem w reku 430EX (mam 580EX II). Powiem tak zamiast 430EX wolalbym 550EX (ostatnio nabylem uzywke). Moja 550EX II dziala super zarowno jako master jak i slave. Jedyna "wada" (o ile to mozna nazwac wada) to dlugie ladowanie sie (przyzwyczajenie z 580EX II - gdzie bzuk i gotowe, tutaj troche dluzej to trwa). Jesli ma sie dodatkowy batery pack to strzelsz do woli ile wlezie (mozna na eBayu podrobke kupic).
    Po lektorze DVD strobist (zakupilem, obejrzalem 2 razy i wbilem sobie male co nieco od glowy) wolalbym miec kilka manuali wo domu i strzelac sobie. Polecilbym rowniez *!!!UWAGA!!!* NIKON SB-26 lub NIKON SB-28. 2 naprawde dobre maszyny. I tak beda jak sie nie myle wyzwalane za pomoca kabelka/pocket wizard'a/chinczyka tak wiec system nie jest wazny.
    Moje typy (w koejnosci)
    - 550 EX
    - SB-28
    - SB-26
    - 540EZ
    Sa jeszcze Vivitar'y (tez maja regulacje mocy).
    Niestety nie mialem 540EZ w reku ale dodatkowa wada 550 to ze nie ma posrednich (albo jeszcze nie znalazlem) wartosci w regulacji mocy.
    W 580EX II/550EX moge zmianiac sobie moc: 1/1, 1/2, 1/4, 1//8, 1/16, 1/32, 1/641/128.
    Dodatkowo w 550EX II moge robic +1/3, +2/3 lub -1/3, -2/3 czyli np. 1/2 - 2/3 (zamiast 1.4). Czasami sie to przydaje - ale niestety tak tylko w 580EX (oraz II). nie wiem jak jest w 540. Wiem ze nikon SB-28 tak ma (aczkolwiek moge sie mylic).
    Zreszta posrednie moce sa do przerobienia odpowiednie f i zalatwione (tudziez zel na lapme).
    Powiem tak, kazdy wybor bedzie dobry. Wszystko zalezy jak z kasa stoilsz (jaki budzet).
    Naprade przypatrz sie NIKON SB-28 zamiast 540EZ (zb-obacz instrukcje), w nikonach trocszeczke innaczej sie klika niz w CANONach ale jest to do przerobienia. Sam poluje na eBay'u na parke SB-28 (zawsze mnie przebijaja) SB-26 jest dobrym rozwiazaniem ale ... jest to konstrukcja dosc starza. Wole juz kupic uzywke SB-28 niz 26 czy 24.
    Mam nadzieje ze nie nakrecilem za mocno. Naprawde przypatrz sie tym swirtlikom.
    Ostatnio edytowane przez mor_feusz ; 07-09-2009 o 22:01

Uprawnienia umieszczania postów