Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 119

Wątek: Wywiad z miclesem

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Też już to pisałem Sergiuszowi, to pismo to graficzna masakra.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Widzę poprawę. Kiedyś było gorzej

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Widzę poprawę. Kiedyś było gorzej

nie wierzę w to, gorzej być nie mogło

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Już kiedyś była dyskusja na ten temat: http://www.canon-board.info/showpost...6&postcount=29 Mogę jeszcze dodać, że moim skromnym zdaniem szata graficzna z małymi wyjątkami mi odpowiada. Ale te wyjątki są przy każdym czasopiśmie. Testy i opisy aparatów są w kolorach firmowych aby czasem ktoś przez nieuwagę nie przeczytał czegoś na temat innej marki niż ta którą posiada lub nie zapomniał o czym czyta. Tytuły poradników są odmienną czcionką. Tak na marginesie operator DTP jest również fotografem i przygotowuje nie tylko nasze czasopismo ale też i inne. Jest moderatorem na Forum KKM i jak macie jakieś uwagi to może namówię Go aby odpowiedział na nie lub skorzystał z nich pod warunkiem, że każda uwaga będzie poparta doświadczeniem a nie tylko „ładnie” lub „brzydko” Doświadczeniem nazywam dowód, że taka to a taka zmiana wpłynie na podwojenie nakładu a nie odwrotnie. Jedno z najpiękniejszych czasopism o rodzimej fotografii OKO dawno już nie istnieje a drugie w kolejności też już zniknęło pomimo wiadomego sponsora. Jak by ktoś nie zauważył w naszym czasopiśmie praktycznie nie ma reklam i utrzymuje się ono na rynku tylko dzięki sprzedaży. Tak, że tutaj nie będę robił doświadczeń.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Początki nałogu

Domyślnie

Sergiuszu, naprawdę warto zrobić to lepiej gustowniej i zgodnie ze sztuką, nie podwoi to sprzedaży ale i jej nie pogorszy. Wystarczy kilka prostych zabiegów jak stosowanie podobnego liternictwa w całej gazecie, wybijanie leadów mocniej, i najważniejszych zdań z tekstu też. Dzięki temu z tekstu nie robi się tak zwana BLACHA, która zniechęca czytelników.
    Kiedy macie na stronie 8 zdjęć (nie lepiej wybrać 3 najlepsze?) to zróbcie z jednego dominujące największe a nie mozaikę z wszystkiego. Starajcie się nie kleić fot obok siebie. Obecne rozmieszczenie treści na tych stronach które widziałem w tym wątku sprawia wrażenie strasznego bałaganu i tego ze chcecie wrzucić na strony cały materiał jaki macie. W materiale o rajdach macie trzy podobne foty na jednej rozkładówce (auto w tą samą stronę całe kadrowane z boku) - powinna być np. tylko jedna wielka w lewym górnym rogu strony na cała jej szerokość a tytuł i lead pod nią albo nawet na niej - nie byłoby lepiej? Byłoby.

Sprawia to wszystko razem wrażenie, jakbyście nie mieli żadnego spójnego layoutu a po prostu składali pismo, żeby upchać treść.

Nie zrozum mnie źle, życzę pismu dobrze, ale wiem co mówię i to co mówię jest poparte pewnym doświadczeniem. Myślę, że mógłbym nawet pomóc odrobinę (nieodpłatnie). Gdybyś potrzebował paru ulepszeń - PW.

To że ty uważasz, że jest dobrze nie zawsze oznacza, że jest dobrze : )
    Mówienie, że pięknych pism już nie ma na rynku to żaden argument.
    Ostatnio edytowane przez josif ; 09-09-2009 o 19:31

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Trudno oceniać czasopismo na podstawie trzech rozkładówek zamieszczonych na Forum. Kiedyś wybijałem ważniejszy tekst grubszą czcionką na początku artykułów ale to raczej strata miejsca w tego typu czasopiśmie. Pewnie, że najlepiej jest dawać zdjęcia na cała stronę lub połowę ale też ze względu na budżet jesteśmy ograniczeni ilością miejsca. Co do ilości i samych zdjęć to w większości przypadków znajdują się tylko te co powinny się znaleźć czyli takie o których jest mowa w tekście. Nie jest to pismo stawiające na pierwszym miejscu najlepsze zdjęcia ale drogę jak do tej „najlepszości” dojść dlatego też znajdują się też zdjęcia gorsze lub całkiem złe aby czytelnik mógł zobaczyć różnicę. Czasem aby omówić jakiś temat nie wystarczy pokazać kilka zdjęć. Poza wywiadem i galerią Cyberfoto nie zajmujemy się promocją samej fotografii. Ja napisałem, że mi odpowiada co nie oznacza, że jest to mistrzostwo świata i okolic. Jedyne za czym nie przepadam to poddruki, które znalazły się w jednym artykule. Graficznie jest ładnie ale może się źle czytać.

Początki nałogu

Domyślnie

Klient w kiosku, empiku, sklepie ocenia zwykle czasopismo na podstawie JEDNEJ strony. PIERWSZEJ. A ta wygląda jak wygląda.
    Ja i tak miałem większy niż wielu kupujących gazety materiał poglądowy. Po prostu MOŻNA lepiej złożyć to pismo. W tym zakresie już prawie wszystko wymyślono i nie trzeba wyważać otwartych drzwi.

Ale ok, skoro jesteś zadowolony, zamykam się.

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Sergiusz, operator dtp nie jest od czuwania nad szatą graficzną pisma tylko od tego żeby tekst był dobrze złamany, wszystkie zdjęcia w dobrej rozdzielczości i żeby nic nie rozjechało się przy wypuszczaniu materiałów do drukarni. Od szaty graficznej jest grafik, czy redaktor graficzny i bardzo widać że Twoja gazeta go nie ma. Ładnie wyglądające pismo nie obniży Ci wyników sprzedaży to działa tylko w drugą stronę, inwestycja w porządnego fachowca, chociażby tylko do zrobienia makiety-matki szybko by się zwróciła bo po pismo sięgnęli by też klienci którzy mają wyższe aspiracje i wymagania i szata graficzna rodem z gazetki osiedlowej zwyczajnie ich odstrasza. Nie piszę tego jako laik, kilka gazet w swoim życiu już projektowałem, pracowałem też w 2 wydawnictwach i wiem jaki wpływ miała zmiana szaty graficznej na wyniki sprzedaży.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Wiesz nie ma nie tylko grafika i może między innymi dlatego jest. Co prawda od czasu do do czasu ale jednak. Klientom z wyższymi aspiracjami raczej nie dogodzę i to też nie jest to celem. A teraz spadam do domu bo jako solenizant powinienem tam być ze dwie godziny temu.:-D Pozdrawiam!

Domyślnie

Sergiusz - wlasnie chcialem napisac na ten temat co josif poruszyl, ale mnie wyprzedzil wiec nie bede sie rozpisywal. Dodam tylko ze jednak moglibyscie pomyslec nad wypracowaniem jakiegos spojnego szablonu z polotem, bo pierwsza mysl po spojrzeniu na te strony byla taka "Co to, jakis skan magazynu sprzed 10 lat"?

Ogolnie to do mistrzostwa swiata i okolic troche brakuje I nawet nie powiedzialbym ze jest srednio... Jak juz josif pisal, po prostu nie pasuje taka oprawa dla magazynu, ktory kierowany jest do ludzi zajmujacych sie szeroko pojetym "obrazem". Cos podobnego widzialem chyba tylko w czasopismie "Dzialkowiec" ale tam to jeszcze mozna zrozumiec, moze ci dzialkowcy sami to skladaja

W zadym razie nie pisze tego zeby Ci dogryzc, po prostu nie wyglada to dobrze i mnie osobiscie by odstraszala taka oprawa.
    Ostatnio edytowane przez konradl ; 09-09-2009 o 20:34

Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów