Nie chodzi o zachód słońca a o pochmurny dzień i zacienione miejsce.
Nie chodzi o zachód słońca a o pochmurny dzień i zacienione miejsce.
Ostatnio edytowane przez filip31337 ; 07-09-2009 o 19:03
Pokaz to zdjecie i powiedz co chciales osiagnac.
chyba trawka na 1 planie jest ostra.. wiec AF czasem pudluje.. o jakies pol metra?:P
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
sprawdz na statywie czy tez to masz. z podobnych odleglosci
Ostatnio edytowane przez Loome ; 07-09-2009 o 21:08 Powód: Automerged Doublepost
Wady AF raczej tutaj nie widzę, sprzęt też wydaje sie pierwsza klasa.
Pewnie ręce się trzęsły i trzeba by krótsze czasy ustawić. Ewentualnie jakaś wada szkła lub body i konieczna wizyta w serwisie. Zrób kilka testów. Ostrzejsze zdjęcia dawał mój stary 400D z kitem IS.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
heh uprzedziłeś mnie
rzeczywiście trawka troszkę ostrzejsza ale i tak mydełko.
...wygląda jak by obiektyw był ustawiony na mf na stałe lub AF był błędnie korygowany ręcznie...
Ostatnio edytowane przez fotomih ; 07-09-2009 o 21:13 Powód: Automerged Doublepost
ostrość ostroscią ale poruszone też są
EOS 5, 500N, 400D, 50D
czas 1/100 to troche malo (zanczy dlugo). 1/200 czy 1/250 na 1D mozna i nawet 1/300 z lampami serii EX. Zawsze mozna podbic ISO zwiekszyc czas i HSS. moim zdaniem 7Z0W6284.JPG 1/100 zdecydowanie za malo. Zobaczcie w ZoomBrowser rozklad AF - nic do zarzucenia - poprostu za dlugi czas.
Zawsze mi się wydawało że:
także bardzo dziwię się tej wypowiedzi Mor_feusza że za krótki czas poruszył zdjęcie...Zamieszczone przez Neil van Niekerk
Akurat może nie przy takich zdjęciach jakie pokazał autor wątku, ale przy słabym świetle takie krótkie czasy zabijają atmosferę zdjęć i poprostu je zepsują. Technika nazywa się przeciąganie czy tam rozciąganie czasu- foto.jasiu (Stąd też wziąłem cytat o zamrażaniu ruchu)
'Dragging the shutter'
Ok, ale jeśli zdjęcia z lampą na M, to czy lampe też nie powinno się dawać na M ?
Jak jest tryb na aparacie M to owszem sam ustawiam przesłonę ISO, czas itd., ale lampa i tak błyska po swojemu jak jest w ETTL-u (tak mi sie wydaje). A ze ETTL robi pomiar przez obiektyw i wykorzystuje do tego jakiś skomplikowany algorytm więc może w zależności od tego co się znajdzie w kadrze całkiem różnie dobrać siłę błysku i nie mamy nad tym kontroli.
Czy dobrze mi się wydaje czy całkiem pobłądziłem?
Ostatnio edytowane przez mastercheat ; 11-09-2009 o 11:37
40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.