Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Poruszone zdjęcia z lampą

Widok wątkowy

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Zadaj sobie odrobinę trudu i przeczytaj instrukcję i/lub porady w tym forum.

Zdjęcia z lampą najlepsze w M: ty wybierasz przysłonę - twoje f/5.6, ty wybierasz ISO - chcesz drugi plan to 800 +, i czas: skoro osoba stoi i pozuję proponuję (przy odrobinie treningu 1/40) to wszystko, lampa zrobi resztę nie prześwietlając.
    Av jest dobre w Nikonie z autoiso

Polecam również sprawdzić (z doświadczenia i mojego i innych) czy nie mylisz w aparacie EC z FEC.

A tak w ogóle wrzuć zdjęcie na serwer i wklej z exifem
    Ok, ale jeśli zdjęcia z lampą na M, to czy lampe też nie powinno się dawać na M ?

Jak jest tryb na aparacie M to owszem sam ustawiam przesłonę ISO, czas itd., ale lampa i tak błyska po swojemu jak jest w ETTL-u (tak mi sie wydaje). A ze ETTL robi pomiar przez obiektyw i wykorzystuje do tego jakiś skomplikowany algorytm więc może w zależności od tego co się znajdzie w kadrze całkiem różnie dobrać siłę błysku i nie mamy nad tym kontroli.
    Czy dobrze mi się wydaje czy całkiem pobłądziłem?
    Ostatnio edytowane przez mastercheat ; 11-09-2009 o 11:37
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Uprawnienia umieszczania postów