Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Canon EOS D60 - AF szwankuje

Dopiero zaczyna Awatar enkoder
    Miasto
    Wrocław

Question Canon EOS D60 - AF szwankuje

Mam ww. aparat od niedawna, kupiłem go prawie że okazyjnie, ale jest w nim jeden mankament, mianowicie często występuje problem z ustawieniem ostrości.
    Aparat nie jest w stanie ustawić ostrości na zadanym punkcie.
    Najczęściej takie problemy występują jak już jest lekka szarówa pod wieczór lub w domu, przy "domowym oświetleniu". Nie jest to zależne od obiektywów, sprawdzałem z różnymi, a mam ich trochę i stare i nowe.
    W porównaniu do aparatów jakie również mam czyli EOS 20D, EOS 50e, 300v i 3000n takiego problemu nie ma, ostrzy szybko i zawsze w punkt, gdzie nie wyceluję zawsze jest "pip", w przypadku D60, obiektyw jeździ w tą i spowrotem i nie zawsze jest. Musi być super jasno, żeby zatwierdził ostrość ale toż powolno mu to idzie.
    Macie jakieś sugestie? Pierwszy raz spotkałem się z takim zachowaniem aparatu.
    Ogólnie super leży mi w dłoni i jestem zadowolony, bo chciałem mieć cyfrówkę na stare szkła, ale problem z ustawianiem ostrości mnie dołuje. Może da się to jakoś naprawić.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Przedmuchaj gruszką czujniki AF. To te otworki na dole komory lustra. Kurz na nich to częsta przyczyna kłopotów.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Dopiero zaczyna Awatar enkoder
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Przedmuchałem, trochę pomogło ale nie za wiele, cosik mi się wydaje, że trzeba oddać do kompleksowego czyszczenia.

Uprawnienia umieszczania postów