Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Fotografia nagrobna?

DraB
    Guest

Domyślnie Fotografia nagrobna?

Witam.
    Kojarzycie zapewne plakietki z wizerunkiem osoby zmarłej umieszczane na grobach? Dzisiaj pewnie robi się je metodą sitodruku, ale kiedyś sita nie było. Macie może jakąś książke...opis tej metody jak DOKŁADNIE można przenieść obraz fotograficzny na inny materiał niż papier?

Domyślnie

nie wiem czy to ta metoda, ale możesz pomalować coś (cokolwiek) emulsją światłoczułą i na tym wywołać zdjęcie tak jak na papierze. Oczywiście pokryć emulsją musisz w ciemni. Tą metodą uzyskiwaliśmy odbitki na szkle, kartonie, płótnie, a nawet morskich muszlach

DraB
    Guest

Domyślnie

No tak....tylko z tego co "misie" wydaje to te plakietki są ceramiczne...czyli w międzyczasie chyba musi się to wypalić w 900C w piecu ceramicznym.

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

DraB
    Guest

Domyślnie

Super fajnie...tylko że ja wiem co to jest ale niemoge nigdzie znaleść DOKŁADNEGO PROCESU...od początku do końca łącznie z temperaturami wypalania w piecu...

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

DraB
    Guest

Domyślnie

No niestety w tej pozycji jest jakaś "pseudo-metoda" bez wypalania w wysokich temperaturach....
    Ostatnio edytowane przez DraB ; 06-09-2009 o 21:08

Uprawnienia umieszczania postów