Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: ? wywoływanie z RAW w CS2 ?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie ? wywoływanie z RAW w CS2 ?

jedna rzecz mnie ciekawi

wywołuję zdjęcia z wakacji, sporo tego i zauważyłem, że w wielu wypadkach automatycznie PS proponuje ostre obniżenie ekspozycji i zwiększenie jasności, dając w końcu efekt na pierwszy rzut oka taki, jakby nie wprowadzało się żadnej korekty do zdjęcia

co on próbuje przez to osiągnąć? mniejsze szumy? większą ostrośc???

Uzależniony

Domyślnie

Sadze ze CS2 wykorzystuje jakis wstepnie ustawiony profil, wg ktorego ustala temperature barw, itp. itd. Oczywiscie moge sie mylic ale wlasnie to probowal bym sprawdzic na poczatku.

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

wlasnie PS przez te swoje zabiegi bardzo zwieksza szumy i pozatym slabiej oddaje ostrosc, jak ktos chce miec zyletke w RAW proponuje RAW Shooter,a jak normalne ladne fotki
    to koniecznie DPP
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek Białek
    wlasnie PS przez te swoje zabiegi bardzo zwieksza szumy i pozatym slabiej oddaje ostrosc, jak ktos chce miec zyletke w RAW proponuje RAW Shooter,a jak normalne ladne fotki
    to koniecznie DPP
    A ja obydwa bym odradzil - DPP zbyt ubogie mozliwosci korekty daje a RAWShooter przegina z wyciaganiem detali i ich wyostrzaniem przez co przy nieostroznym traktowaniu i na automatycznych ustawieniach - fotki wychodza przeostrozne i czesto skaszanione (nie do ogladania na 100% podgladzie).

W PS CS2 ja mam wylaczone automatyczne dopasowanie ekspozycji i brightness (robi to na podstawie histogramu - stara sie rownac kanaly) i dopiero w pozniejszej obrobce ewentualnie dopasowuje levels czy shadow/highlight oraz kontrast.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    A ja obydwa bym odradzil - DPP zbyt ubogie mozliwosci korekty daje a RAWShooter przegina z wyciaganiem detali i ich wyostrzaniem przez co przy nieostroznym traktowaniu i na automatycznych ustawieniach - fotki wychodza przeostrozne i czesto skaszanione (nie do ogladania na 100% podgladzie).

W PS CS2 ja mam wylaczone automatyczne dopasowanie ekspozycji i brightness (robi to na podstawie histogramu - stara sie rownac kanaly) i dopiero w pozniejszej obrobce ewentualnie dopasowuje levels czy shadow/highlight oraz kontrast.

ciekawa jest jeszcze jedna rzecz, jak zaraz po włączeniu podglądu w RAW jak powiększysz zdjęcie, to ulega ono po chwili wyostrzeniu

i teraz pytanie, ponieważ automatyczne funkcje nie dotyczą wyostrzenia, to co on robi? potrzebuje chwili by pokazać ostrość zdjęcia z jaką było ono zrobione czy też jednak coś w wymuszony sposób podostrza jak np Breeze...

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    i teraz pytanie, ponieważ automatyczne funkcje nie dotyczą wyostrzenia
    Pod warunkiem, że wcześniej wyłączysz to wyostrzanie i zapiszesz jako nowe domyślne ustawienia.

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    czy też jednak coś w wymuszony sposób podostrza jak np Breeze...
    Dżizas Tytus od Breeze to się proszę odstosunkować - Najłatwiej wciskająć sekwencję Ctrl+Q. ;-)
    Powracając do tematu: proponuję to co w przypadku wersji CS

http://tinyurl.com/72rtp

Pozwolę sobie zaryzykować stwierdzenie, że nie można poprawnie wywołać rawa z CS2 bez przeczytania powyższej książki.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tytus - zauwaz ze Adobe Camera RAW ma kilka zakladek tam po prawej a nie tylko zakladke od automatycznej ekspozycji. W ktorejs z zakladek jest wyostrzanie - moze masz je wlaczone?

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    Pozwolę sobie zaryzykować stwierdzenie, że nie można poprawnie wywołać rawa z CS2 bez przeczytania powyższej książki.
    Zdefiniuj "poprawnie" .
    Bo ja np wywoluje RAWy tak jak mi sie podoba - pod efekt koncowy taki jaki JA chce osiagnac... a nie jakas tam ksiazka.
    I dopiero gdyby nie udawalo mi sie osiagnac zamierzonego efektu bo software by szwankowal a bym wiedzial ze tym softem sie da - dopiero wtedy siegnalbym po ksiazke.
    Tak wiec stwierdzenie w stylu "nie dotykaj RAWow za pomoca PS CS2 zanim nie przeczytasz tej ksiazki bo jeszcze cos zepsujesz" brzmi nieco zbyt drastycznie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    Dżizas Tytus od Breeze to się proszę odstosunkować - Najłatwiej wciskająć sekwencję Ctrl+Q. ;-)
    skonkretyzuj do czego piejesz?

Coś już napisał
    Miasto
    Chełm

Domyślnie

Na pewno wywołujesz rawa w przestrzeni kolorów adobe RGB lub pro photo. Masz zatem dwa rozwiązania tego problemu, albo wywołuj rawa od razu do przestrzeni kolorów sRGB albo wywołanego jpg-a przekonwertuj przed zapisem do tej przestrzeni kolorów.

Domyślnie