Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 82

Wątek: [wojtek] Moja fotografia ślubna

Domyślnie

Nigdy nie miałem ambicji robienia fotografii, która będzie trafiała do wszystkich. Myślę, że taka ambicja byłaby nawet chora, bo to niemożliwe. Dla mnie osobiście przesadzone jest to, że żadna z kobiet których zdjęcia ukazują się na okładkach nie posiada cery. Miliony ludzi to jednak kupuje i nawet popiera
    Mając kiedyś równoległe zajęcia z dwoma uznanymi dokumentalistami (Rafałem Milachem i Andrzejem Kramarzem) obaj mówili to samo, że podejście jednego może być diametralnie różne jak drugiego. I tak się zdarzało. Wybierali inne zdjęcia. Dlatego właśnie myślę, że dobre zdjęcie dla każdego znaczy coś zupełnie innego.

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Zdjęcia ciekawe, ale dla specyficznego odbiorcy. Twoi klienci są zadowoleni ? Taka fotografia też mi nie bardzo pasuje do reportażu ślubnego. Nie chodzi mi o to, że "ślubnaiki" muszą być kiczowate i cukierkowe, ale zbyt ambitne chyba też nie.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

jeesoo
    Guest

Domyślnie

Vitez : myślisz że fotograf by Ci je oddał za darmo ? ;>

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jeesoo Zobacz posta
    Vitez : myślisz że fotograf by Ci je oddał za darmo ? ;>
    Gdyby się upierał robić zdjęcia na moim ślubie to tylko za darmo i tylko jako drugi fotograf bym pozwolił .
    A tak to... no nie dla mnie i tyle.
    Taka specyfika tego gatunku fotografii - fotografie ślubne są tyle warte, ile klienci Ci chcą za nie zapłacić.
    A pochwały anonimowych nieznajomych na internecie są mniej warte, chyba że taką fotografią się nie zarabia...

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojtek Zobacz posta
    ... Bo tak właśnie mi się wydaje, że fotografia to nie tyle rejestrowanie, co interpretowanie.
    to tylko pół prawdy, Kolego Wojtku, rzecz w tym, że fotografia reportażowa a zdjęcia ślubne chyba pod ten typ fotografii podchodzą to jest właśnie REJESTROWANIE... zdarzeń, nastrojów, klimatów, jest super jeśli oprócz zdarzeń, suchych faktów uda się uchwycić nastrój i klimat tychże a tego akurat w Twoich zdjęciach, wybacz, nie widzę. Nie trafiają do mnie Twoje argumentacje i interpretacje (ale przecież nie muszą). I nie chodzi o to jakie zdanie będą miały ciocie, babcie czy reszta rodziny, ale o to czy Młodzi będą mogli za 5, 10 czy 25 lat powiedzieć: "o,o,o,...pamiętasz, to było wtedy kiedy ciotka kichnęła tak głośno, że aż organista się pomylił" i patrząc na zdjęcia będą mogli przywołać nastrój i klimat tych chwil. Z fotografem na ślubie jest jak z orkiestrą... co z tego, że super grali, ale takie kawałki, których nawet Barysznikow by nie zatańczył... co z tego, że fotograf super kiedy zdjęcia to JEGO interpretacja ślubu. Interpretować to można sobie artystyczne "niewiadomoocochodzi" a ślub to ma być pełna relacja zawierająca zdarzenie i klimat i nastrój i Bóg wie co jeszcze i najlepiej by było gdyby jeszcze Młodzi rozpoznawali siebie na tych zdjęciach i byli pewni, że to zdjęcia z ich ślubu a nie z dożynek w Malinowie Górnym
    Ostatnio edytowane przez Adso ; 07-09-2009 o 07:29

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

zgadzam sie w 100% z przedmowca

Twoje zdjecia niektore mi sie podobaja, ale nie pasuja w wiekszosci do slubnych, widze ze nie uzywasz w ogole lampy, o ile w kosciele sie zgodze to na sali weselnej trzeba czasami chociaz poblyskac, fajnie by bylo aby Para Młoda na jakimś zdjęciu się rozpoznała.

Piszesz na swojej stronie, że Twoje zdjecia są głebokie i mozna je interpretować na wiele sposobów. Jak interpretujesz zdjecia nr 4? Czy taka fotka pasuje do albumu slubnego? Zdjęcia 5 i 8 usunal bym jeszcze w aparacie tuz po zrobieniu.
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Napisałam, że nieudana bo ja bym tak stwierdziła gdyby mi tak wyszło. W kazdym bądź razie nie miało byc jakimkolwiek przytykiem a raczej hmm sugestia, że imho to zdjęcie odstaje od reszty i nie pasuje poziomem.
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Domyślnie

Nigdy i nigdzie nie twierdziłem, że moje podejście jest jedynym słusznym. Wręcz podkreślałem, że jest jednym z wielu. Są różni ludzie, różni klienci i różne oczekiwania. Zadam tylko jedno pytanie. Jeżeli fotografia ślubna jest tylko rejestrowaniem, to skąd się biorą takie rozbieżności w cenach? Czemu jedni biorą za ślub 9 tysięcy a inni tylko 500zł? Czy ci pierwsi rejestrują więcej?

Sebcio80 - aż wlazłem na stronę i przeczytałem Nigdzie jednak nie napisałem, że moje zdjęcia są głębokie, ani że można je interpretować na wiele sposobów. Zazwyczaj nie tłumaczę swoich zdjęć, ale ponieważ mnie o to prosisz więc zrobię ten jedyny wyjątek Zdjęcie nr 4. Widzisz ten starszy pan jest kombatantem. Kiedyś był młodym i sprawnym żołnierzem (tak jak ci rycerze), a teraz ma trudności z samodzielnym poruszaniem się. Jego życie to historia. Gdybym go tylko sportretował, to każdy by tylko popatrzył i powiedział że to miły dziadzio. Z jednej strony chciałem pokazać ich podobieństwo (rycerze i były żołnierz) a zarazem pokazać to co ich dzieli (oni młodzi z mieczami, on stary o lasce). Przy czym tematem jest ten pan, rycerze są uzupełnieniem nakierowywującym i wzmacniającym efekt. Piszesz, że jakieśtam zdjęcia usunąłbyś jeszcze w aparacie.... czy uważasz, że Twoje podejście do fotografii jest jedynym słusznym?

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

konczyles asp jakies?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    konczyles asp jakies?
    Nie, studiuję na Akademii Fotografii. Polecam wszystkim. Jak człowiek chce to potrafią otworzyć oczy

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów