Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Tło do studia. Papier czy szmata? :)

Dopiero zaczyna Awatar Rafał Gutowski
    Miasto
    Ludwigshafen - Germany

Domyślnie Tło do studia. Papier czy szmata? :)

Szukałem, szukałem i nie wiele znalazłem... dlatego pytam.
    Jestem na etapie kompletowania studia. Mam już kilka zabawek (2X500Ws, 2X300s, 2XSoftbox 60X90 i parę innych mniej lub bardziej przydatnych drobiazgów), ale nie o to chodzi w tym pytaniu, żeby się chwalić. Kolejny punkt mojego planu to tło. I tutaj pojawia się problem, ponieważ nie wiem na co się zdecydować. Tło papierowe czy z materiału (bawełna lub inne cuda).
    Drugą kwestią jest system mocowania - Statywy czy system mocowany do ściany / sufitu - z napędem elektrycznym lub ręcznym.
    Kolejną kwestią są kolory - wiadomo, biały, czarny i szary - coś jeszcze może się przydać ?
    Dodam, że wymiary studia to ok. 5 X 10 m, wysokość niestety tylko 2,5m.
    Środki przeznaczone na tło to ok. 300 €.
    Z góry dziękuję za pomoc.
    EOS 40d + BG-E2N, EOS 350d + BG-E3 + Kit (EFs 18-55); EOS 3000v + Kit (EF 24-90); EF 17-40 f/4 L USM; EF 70-200 f/4 L USM; EF 50 f/1.4 USM; 430 EX; 580 EX II; etc, etc...
    www.rg-foto.eu

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Przy tej wysokości to tylko mocowanie sufitowe. Teraz chyba można kupić jakąś używkę bo studia plajtują na rzecz plenerów. I myśle że u Ciebie w grę wchodzi tylko taki model gdzie wszystkie rolki są w jednym poziomie (czyli nie piętrowo ). Też mam tak niskie studio,więc wiem jakie problemy Ci się pojawią. Tła najtaniej papierowe. Płócienne są drogie.

Dopiero zaczyna Awatar Rafał Gutowski
    Miasto
    Ludwigshafen - Germany

Domyślnie

Dzięki Sławek za odpowiedź, chociaż muszę szczerze powiedzieć, że liczyłem na nieco większy odzew ze strony koleżanek i kolegów.
    EOS 40d + BG-E2N, EOS 350d + BG-E3 + Kit (EFs 18-55); EOS 3000v + Kit (EF 24-90); EF 17-40 f/4 L USM; EF 70-200 f/4 L USM; EF 50 f/1.4 USM; 430 EX; 580 EX II; etc, etc...
    www.rg-foto.eu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

tla papierowe , zadnych polipro itp badziewi , ew samo biale , taniej , da sie na tym pracowac i jak bedzie brudna nie szkoda wyrzucic

mocowanie sufitowe/sciana najlepsze , zabawa ze statywami to wlasnie zabawa a nie komfort pracy
    no comment...

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Poza tym, tła papierowe są długie. Mają po kilkanaście metrów długości. Jak się ubrudzi część na którą się wchodzi to można ją po prostu odciąć i przełożyć obciążnik dalej . Jako pierwsze , kupił bym szare. Można mu delikatnie zmieniać odcień umiejętnie je oświetlając przez filtr.

Początki nałogu

Domyślnie

Hej, miałem okazję pracować z papierowym i materiałowym tłem i moje uwagi są takie: tła materiałowe (bawełna) koszmarnie się gną - w zasadzie przed każdą sesja musiało być prasowane żelazkiem. Chyba, że chodzi właśnie o taki efekt, to nie ma sprawy. Ale wyglądało to jak psu z gardła wyjęte. Inna rzecz z kolei, to wydaje mi się (takie odniosłem wrażenie), że np czarne tło bawełniane bardziej pochłania światło niż czarne tło papierowe. Pewnie chodzi o fakturę powierzchni. To może się akurat przydać, gdy np używasz kawałka tła jako ekranu. Takie moje trzy grosze. Pozdrawiam!

Bywalec

Domyślnie

jak nie masz się zgdzie wwiercić możesz skorzystać z patentu pt. autopole - ja właśnie tak mam rozwiązane mocowanie wieszaka do teł, zalety są takie że jest to mobilne, wady - pomimo stabilności to jednak nie to samo co cztery solidne dyble w ścianie lub suficie, mnie kiedyś to wszystko pier... ale głównie dlatego że nie było dobrze wypionowane

musisz też wiedzieć że tła jak dłużej powiszą to powoli zaczynają się wyginać te papierowe tuby na które są nawinięte i takie tło potem fafuli się centralnie (w przypadku kartonu nieodwracalnie) - zatem nie ma co się spinać na ilość uchwytów na wieszaku, chyba ze zastosujesz tuby aluminiowe ale w/g mnie jest to niepraktyczne

białe tło również możesz "kolorować" filtrami, ale niestety efekt jest daleki od tego który daje zastosowanie tła kolorowego, powiedziałbym nawet że bardzo daleki
    pozdrawiam
    Tomek

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Tło do studia - allegro

WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Początki nałogu Awatar piotrek72t
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Tak najkrócej jak można do fotografi NIE , do pakowania towarów w sprzedaży wysyłkowej -znakomite !!!
    Piotr Talarczyk
    1ds III 1d

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

moze uscisle, byloby uzywane w mieszkaniu do (narazie;]) amatorskich zdjec, wiec zadne samo-wybielajace, wygladzajace itp. cuda raczej odpadaja.
    Ew, jak nie to, to czy macie namiary na jakies tanie, w miare dobre tla?
    Z gory dzieki za pomoc
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów